Ficatul este cel mai mare organ intern care acumulează toxine și are scopul de a ne menține fluxul de sânge fără astfel de substanțe periculoase. Are greutatea de 1,5-2 kg și îndelinește un rol important în formarea sângelui și apărarea organismului. Dacă este suprasolicitat, ficatul ajunge să nu mai poată neutraliza substanțele toxice, el este slăbit, iar bila ce este secretată toxică ajunge în intestinul subțire și în loc să-și îndeplinească rolul de a lubrifia pereții intestinali și de a regla nivelul bacteriilor prietenoase distrugându-le pe cele periculoase, ajunge să inflameze țesuturile.
Curățarea ficatului ajută la vindecarea organismului
Acest lucru este clar, ficatul trebuie să funcționeze normal pentru că este legat de funcțiile digestive și astfel este asigurată eficiența sistemului imunitar și starea de sănătate a organismului. Ficatul reglează coagularea sângelui, menține fluiditatea acestuia, distruge globulele roșii îmbătrânite, ajută la formarea altor eritrocite noi, dar și a proteinelor necesare producerii de globule albe.
Prin intermediul ficatului se contribuie la realizarea procesului de transformare a vitaminelor, proteinelor și zahărului în nutrienți necesari organismului. Are efect bun și asupra nivelului de colesterol, combate excesul acestuia, convertește carbohidrații în grăsimi (ce sunt stocate și folosite când este nevoie).
Detoxifierea ficatului ajută la vindecarea organismului. Dacă ficatul este suprasolicitat, se ia din energia altor organe pentru a compensa funcționarea slabă a acestuia, din organe ce au un rol important în digetie: stomac, pancreas, vezică biliară. Prin slăbirea ficatului pot să apară diverse afecțiuni cutanate cum sunt de exemplu erupțiile, eczemele, urticaria și acneea. În zona frunții, pe dosul mâinilor, pielea va avea pete de culoare închisă, sau un aspect murdar.
Un ficat care nu mai funcționează normal poate duce la apariția anemiei, hemoroizilor, a icterului, a unor carențe de minerale în organism, la obezitate sau malnutriție, la pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, tremurături, diabet, hepatită, ciroză, constipație sau diaree. La femei pot să apară tulburări hormonale, ovariene, infertilitate, pierderea libidoului. Pe albul ochilor se observă o culoare galbenă, urina este în cantitate mai mică și are culoare închisă.
Toxinele din corp nu mai sunt distruse de un ficat cu insuficiență funcțională și astfel acestea pot afecta și organele vitale ale corpului, cum este creierul și sistemul nervos central.
Curățarea ficatului se face cu ajutorul unui regim pe bază de plante amare, speciale pentru acest organ, dar și pentru colon. Alimentația trebuie să sprijine vindecarea ficatului și să nu-l suprasolicite. Tot ce mâncăm trece prin ficat, acest organ este un filtru pentru alimente, medicamente, metale grele, conservanți, hormoni, grăsimi, uleiuri rafinate și alte substanțe car pot la un moment dat să-l suprasolicite, să-i încetinească ritmul sau să-i perturbe funcționalitatea.
Cele mai indicate sunt alimentele vegetariene care se digeră ușor. Trebuie să se mănânce puțin și des, să se bea suc de lămâie, să se consume legume verzi, să se pună accent pe supe din legume în dieta zilnică. Cel mai bine este să se evite produsele de origine animală care duc la acumularea de amoniac în ficat. Dacă acest organ este slăbit face cu greu față amoniacului (care este toxic) și de aceea nu trebuie solicitat prin aportul mare de proteine din produse de origine animală.
Regimul poate fi alcătuit din salate, supe, sucuri naturale din legume și fructe, din alimente fierte în aburi, legume verzi care au clorofilă. Cele mai recomandate surse alimentare sunt: prazul, sparanghelul, morcovul, rozmarinul, lămâia, ridichea, frunzele și rădăcina de păpădie, anghinarea și altele.
Pentru sănătatea ficatului este indicată și odihna, de acest lucru trebuie să ții cont în fiecare zi. Lipsa de somn duce la slăbirea ficatului, de aceea când ești obosit simți o stare de apăsare la nivelul acestui organ. Starea interioară are și ea un rol important, deoarece nervii sau furia pot afecta negativ acest organ. De multe ori când ne enervăm ne doare ficatul. Energia negativă ce apare în crizele de furie pare să se acumuleze în acest organ și astfel să se simtă un disconfort accentuat la nivelul acestuia.
Dacă se realizează curățarea ficatului se restabilește sănătatea acestuia dar și a vezicii biliare deoarece, aceste două organe sunt în strânsă legătură. De asemenea, organele din jurul ficatului – stomacul, pancreasul, vezica biliară, rinichii – trebuie să fie într-o stare de sănătate bună pentru ca ficatul să-și desfășoare funcția normal.