Ce să faci dacă te-ai ars de la expunerea la soare și îți crapă pielea?

0
991
Ce să faci dacă te-ai ars de la expunerea la soare și îți crapă pielea

Cu toate că oamenii știu deja că nu trebuie să stea mult la plajă pentru a se porteja de arsuri solare, totuși, ei uită de acest lucru, se expun prea mult la razele UV și ajung să sufere diferite afecțiuni din cauza băilor de soare. Deși mulți dintre ei folosesc creme de protecție solară, totuși expunerea prelungită la razele ultraviolete la ore nepotrivite (între 11-16) când soarele este puternic poate avea consecințe neplăcute asupra pielii.

Razele intense ale soarelui afectează sănătatea, iar în majoritatea cazurilor arsurile solare nu pot fi evitate. Mai mult decât atât, expunerea constantă și indelungată la radiațiile ultraviolete poate predispune la cancer de piele, sau în orice caz poate deteriora pielea, aceasta devine uscată, își pierde din elesticitate, are riduri și pare îmbătrânită.

După ardere pielea este mai sensibilă, predispusă la infecții, mai puțin rezistentă și deteriorată și din cauza deshidratării. Aceste lucruri nu s-ar întâmpla dacă nu ar fi expusă excesiv la soare și s-ar folosi produse adecvate de protecție împotriva razelor UV.

Afecțiunile provocate de radiațiile solare pot fi prevenite prin folosirea produselor de protecție UV, expunerea la soare la ore potrivite (dimineața până la ora 11 și după-amiaza după ora 16), retragerea la umbră cănd soarele este prea puternic, și prin folosirea produselor de îmbrăcăminte din fibre naturale (din in și bumbac) de culoare deschisă.

Ce să faci dacă te-ai ars de la expunerea la soare și îți crapă pielea?

Din păcate, oamenii nu țin cont de sfaturile medicilor cu privire la modul corect de expunere la soare pentru a-și proteja sănătatea. Astfel de situații se întâmplă frecvent și multe persoane ajung să sufere de arsuri solare mai mult sau mai puțin grave. Ce trebuie făcut în astfel de situații?

În momentul în care pielea prezintă senzație de disconfort, constricție, înroșire, furnicături, mâncărime, foarte cald la atingere, este clar că pielea a fost afectată deja de razele ultraviolete și arsurile sunt în fază incipientă, ceea ce necesită aplicarea imediată a unui tratament pentru prevenirea simptomelor și calmarea lor.

De regulă alte simptome mai neplăcute apar mai tărziu, după câteva ore de la expunerea la soare (în orice caz în decurs de o zi) iar acestea pot fi de tipul: usturime, durere, somnolență, sete, amețeală, greață, lipsă de somn, pierderea poftei de mâncare, iar intensitatea acestora depinde de cât de gravă este arsura solară la nivelul pielii.

arsuri solare

Pentru calmarea senzațiilor neplăcute este indicat să se răcească imediat pielea, să se facă un duș cu apă rece și apoi să se aplice o cremă hidratantă de corp. Cele mai indicate sunt produsele care conțin vitamina C și E, care sunt ideale pentru refacerea țesuturilor pielii. De asemenea, se poate folosi și un prosop umed care se aplică pe zonele înroșite ale pielii. În situații mai dificile se pot utiliza produsele care au hidrocortizon și care calmează simptomele atât de neplăcute de la nivelul pielii.

Citește și:  Gardenia - planta de apartament

Foarte important este să se bea multă apă plată și sucuri naturale din fructe deoarece atât pielea cât și întregul corp au nevoie de hidratare corespunzătoare. Primele semne de deshidratare sunt: senzație de sete, durere de cap, somnolență, uscăciunea gurii, buze uscate, stare de amețeală și slăbiciune generală.

Pentru ameliorarea altor simptome mai grave se recomandă alte metode de tratament. Există medicamente pentru calmarea durerilor, pentru ameliorarea inflamațiilor de la nivelul pielii, pentru combaterea petelor roșii de pe piele, care se achiziționează de la farmacii.

Chiar și în cazuri mai grave tratamentul se poate face acasă. De exemplu dacă pielea a fost arsă destul de tare de soare și apar vezicule mici ce acoperă în jur de 15% din suprafața corpului, iar simptomele sunt de frisoane și apoi de febră, trebuie să se folosească o cremă specială (de la farmacie) pentru ameliorarea simptomelor, care să hidrateze, să prevină infecția și să ajute la regenerarea celulelor.

Unguentele antimicrobiene sunt foarte bune pentru prevenirea infecțiilor la care este predispusă pielea arsă de soare. De asemenea, astfel de produse pot asigura un nivel optim al pH-ului la nivelul pielii, pot ameliora durerea locală, accelerează vindecarea, nu au efect toxic, oferă o stare de bine asupra tegumentului.

Dacă pielea este arsă pe o suprafața mai mare de 15% iar febra se instalează este necesar să se mergă la un medic pentru un tratament mai complex, pe care il recomandă acesta. Arsurile solare mai grave (cu ulcerații, escare și răni) necesită un tratament mai dificil care să asigure protecție semnificativă împotriva bacteriilor.

Cei care au stat prea mult la plajă și au suferit arsuri solare trebuie să uite de băi de soare a doua zi. Chiar dacă sunt în vacanță și vor să se bucure de soare, este necesar să stea la umbră, să nu-și expună pielea deja arsă iar la soare, măcar pentru câteva zile, iar zonele afectate să fie acoperite de îmbrăcăminte din fibre naturale care nu irită pielea și nu produce nici un alt disconfort la suprafața acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.