Salate pentru imunitate – Antioxidanții sunt cheia unei sănătăți bune

0
293

Scăderea temperaturii arată că ne aflăm în sezonul gripal. Dacă nu ești atent și nu-ți consolidezi imunitatea, ai putea rapid să te îmbolnăvești. Întărirea imunității organismului este cea mai bună metodă prin care poți evita să ajungi la medic. Asta înseamnă să-ți crești imunitatea prin alimente naturale, de cea mai bună calitate – fructe, legume, semințe – bogate în vitamine, minerale și antioxidanți.

Află în acest articol cum să-ți stimulezi imunitatea, pentru că trecem prin sezonul rece și gripal.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce înseamnă un stil de viață sănătos
  2. Rețete de salate pentru imunitate

1. Ce înseamnă un stil de viață sănătos

Pentru a-ți schimba stilul de viață în scopul de a avea mai multă energie și vitalitate, trebuie să începi să-ți ameliorezi oboseala, să pierzi în greutate (în caz de obezitate) și să-ți schimbi alimentația. Prin consumul mai multor fructe, legume și concentrarea asupra unor grăsimi bune (Omega-3, Omega-6) poți obține un surplus de energie în viața de zi cu zi.

2. Rețete de salate pentru imunitate

În această perioadă din an, salata ar trebui să conțină mai multe alimente care oferă beneficii pentru sănătate, pentru imunitatea organismului, cum ar fi: ghimbir, usturoi, pătrunjel verde, lămâie.

O rețetă simplă de salată pentru imunitate este următoarea:

  • Se folosesc ingrediente precum varză kale, usturoi, frunze de pătrunjel verde, morcov, țelină, rădăcină de sfeclă roșie, zeama de la jumătate de lămâie, ulei vegetal (cum este uleiul de măsline), sare, jumătate de avocado
  • Se procedează astfel – Se spală și se taie toate ingredientele mărunt. Morcovul se rade pe răzătoare. Salata se asezonează cu zeamă de lămâie și sare.

Usturoiul crud este foarte bun pentru imunitate, are efect antibacterian, antiviral, antifungic, antiparazitar. Usturoiul dezinfectează organismul, combate candidoza, stimulează circulația sângelui, este foarte bun în cazuri de răceală, tuse, dureri de cap, astm, bronșită. Usturoiul calmează spasmele și colicele intestinale, ameliorează durerile de cap, stimulează secreția sucurilor gastrice și este un remediu excelent pentru infecțiile intestinale.

Ghimbirul are efect de încălzire și de stimulare a imunității organismului. Este cunoscut cu denumirea de medicament universal. Are efect antiseptic, antiinfecțios, antibacterian, antioxidant, decongestionant pentru catar și sinuzite. Când vine vorba despre tratarea răcelii, poți alege ghimbirul deoarece este un aliment foarte bun pentru ameliorarea acestei afecțiuni.

Cercetătorii au analizat proprietățile antiinflamatorii ale ghimbirului și au ajuns la concluzia că este un bun remediu în cazuri de gripă sau răceală. Inflamația poate afecta sistemului imunitar al organismului, deci ghimbirul are un rol și în creșterea imunității.

Vezi aici un video cu această salată:

Salata cu broccoli

Îți poți crește imunitatea cu salata din broccoli. La aceasta se folosesc diferite ingrediente care trebuie să fie de cea mai bună calitate. Ideea este ca salata să conțină multe vitamine, minerale, antioxidanți și proteine.

Mod de realizare este simplu, durează 15 minute:

  • Se folosesc următoarele ingrediente – o mână de broccoli (care se toacă mărunt), 2 căni de struguri roșii (boabele se taie în jumătate), puțină brânză cheddar (tăiată în cubulețe), 2 linguri de semințe de floarea-soarelui, 3 linguri de afine, ardei gras, o jumătate de ceapă, iaurt grecesc, câteva felii de prosciutto crudo, năut, semințe de mac, sare și piper după gust.
  • Toate aceste ingrediente se adaugă într-un castron, se amestecă, se asezonează cu sare, piper, iaurt, ulei vegetal și zeamă de lămâie.
Citește și:  Dieta cu orez brun ajută la detoxifierea și vindecarea organismului

Beneficii pentru sănătate

Broccoli este foarte bun în salată, este considerat un supraaliment. Broccoli este bogat în minerale, vitamine, fibre, antioxidanți. Cercetătorii au descoperit o substanță în broccoli care combate celulele cancerigene. Ea se numește sulforafan și este un excelent antoxidant. Are capacitatea de a ajuta organismul să lupte împotriva celulelor cancerigene. Studiile cercetătorilor au arătat faptul că sulforafanul poate încetini dezvoltarea unei tumori la sân. Această substanță se găsește și în varză albă și în varză de Bruxelles.

Iaurtul grecesc este bogat în probiotice și proteine, el conține culturi vii active, care ajută la stimularea imunității. Prin consumul de probiotice din iaurt se poate preveni o răceală obișnuită, spun cercetătorii. Ei recomandă consumul frecvent de alimente bogate în probiotice deoarece acestea scad riscul de a suferi de răceală. De asemenea, iaurtul grecesc are vitamina D și deci ajută în reglarea sistemului imunitar.

Năutul este bogat în zinc, acesta fiind unul dintre cele mai importante minerale pentru imunitate. De asemenea, năutul conține vitamine A, B1, B6, C, E, acid folic, calciu, fosfor, magneziu, siliciu, sodiu, asparagină, aminoacizi esențiali, lizină, grăsimi, proteine, fibre, lipide, amidon, glucide. Are proprietăți antiseptice, diuretice, nutritive, vermifuge.

Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă de nutrienți – magneziu, fosfor, acizi grași nesaturați, fitosteroli, mangan seleniu, vitamina A, B6, E, care mențin funcția sistemului imunitar. Proteinele vegetale din semințele de floarea-soarelui sunt de bună calitate. Semințele conțin și aminoacizi, fibre, care reduc disconfortul abdominal și mențin sănătatea.

Fitosterolii din semințe sunt importanți pentru membrana celulelor și ajută la scăderea nivelului de colesterol. Seleniul din semințe crește imunitatea, oprește oxidarea grăsimilor și a lipidelor. Și manganul are efect benefic asupra imunității, asupra sistemului nervos, combate anemia și reglează nivelul de zahăr din sânge.

Ardeii grași au de 2 ori mai multă vitamina C decât citricele, ajută la întărirea sistemului imunitar și în prevenirea bolilor cronice degenerative. Sunt bogați în substanțe nutritive, conțin vitamine A, B1, B2, B6, C, acid folic, proteine, fier, calciu, fosfor, betacaroten, lipide, carbohidrați.

Mixt de salată cu semințe și legume

Salata (marole, kale, romana, iceberg) trebuie să aibă legume, dressing-ul și o bază crocantă – semințe, caju, nuci braziliene, nuci normale, fulgi de migdale. Legumele necesare sunt: roșii, castraveți, ceapă, fenicul și ciuperci crude.

Dressing-ul este realizat din 50 ml de oțet de vin alb, 150 ulei de măsline. Se amestecă și se obține un fluid vâscos. Se poate folosi și zeamă de citrice în loc de oțet. În salată se adaugă doar puțin dressing, cam 5-6linguri.

Nucile cu prosciutto crudo merg foarte bine la salată. Se poate adăuga 3 felii de prosciutto crudo de persoană și pâine (crutoane). Nucile se pisează și se taie. Se pot folosi și stafide, struguri, fructe de pădure. Salata se amestecă cu mâna, fără a presa ingredientele.

Vezi aici un video despre salata realizată de Chef Florin Dumitrescu:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.