Ceaiul de ciuboțica-cucului – 6 beneficii pentru sănătatea organismului

0
908
Ceaiul de ciuboțica-cucului – 6 beneficii pentru sănătatea organismului

 

Ciuboțica-cucului este o plantă cu multe beneficii pentru sănătate. Este renumită mai ales pentru mirosul deosebit al inflorescențelor galben-aurii, care au efecte bune asupra organismului. Această plantă este răspândită în țara noastră, în multe regiuni, înflorește primăvara în luna aprilie. În Transilvania este cunoscută cu numele de anglicel, iar în Muntenia are denumirea populară de țâța vacii sau țâța oii.

Alte denumiri pentru această plantă sunt: urechea șoarecelui, cizma cucului, urechiușe, cinci foi, anghelină. De la ciuboțica-cucului se recoltează florile dar și rizomul scurt, de formă cilindrică. Rizomul se curăță și se spală, se usucă la soare și se păstrează în pungi de hârtie. Aceste produse vegetale conțin vitamina C, substanțe flavonoide, saponozide triterpenice.

6 beneficii ale plantei ciuboțica-cucului pentru sănătatea organismului:

  1. Infuzia din flori de ciuboțica-cucului crește imunitatea organismului. Planta are vitamina C care este esențială pentru întărirea imunității, curățarea organismului, creșterea rezistenței acestuia la infecții, combaterea atacului nociv al radicalilor liberi și accelerarea procesului de însănătoșire.
  2. Ceaiul și decoctul din această plantă medicinală are proprietăți expectorante, ajută în tratamentul afecțiunilor de plămâni și în calmarea tusei. Rădăcinile și florile de ciuboțica-cucului conțin substanțe saponozide care explică efectul său secretolitic și expectorant. Un bun remediu pentru bolile de plămâni este siropul din ciuboțica-cucului care se realizează astfel: se culege rădăcina plantei, se curăță, se spală și se taie mărunt cu un cuțit, apoi se amestecă cu miere și se lasă timp de o lună la macerat. Acest preparat se administrează în doze mici, câte o linguriță, are miros deosebit și efect terapeutic pentru organism.
  3. Ceaiul de ciuboțica-cucului ajută în tratamentul bronșitei. De asemenea această plantă este eficientă în ameliorarea simptomelor în cazuri de tuberculoză astfel: se taie florile proaspăt culese și se amestecă cu miere polifloră sau de salcâm, apoi se administrează câte două lingurițe la o cană de ceai preparat din aceeași plantă.
  4. Infuzia din flori de ciuboțica-cucului ajută în scăderea colesterolului din sânge. Se prepară astfel: la 250 ml apă fierbinte se adaugă o linguriță de plantă, se infuzează 3 minute, apoi se strecoară, se îndulcește cu puțină miere și se bea.
  5. Ceaiul sau infuzia din plantă ajută în reglarea metabolismului, eliminarea pietrelor de la vezica biliară și tratamentul afecțiunilor gastro-intestinale. Ceaiul de ciuboțica-cucului are efect:
  • depurativ, de eliminare a toxinelor din organism
  • liniștitor pentru sistemul nervos,
  • benefic asupra inimii,
  • calmant al stărilor de nervi
  • de combatere a stresului și anxietății.
  1. Ceaiul din ciuboțica-cucului are propretăți sedative, poate fi un bun remediu în cazuri de insomnie, stări de nervi, neliniște, dureri de gută și artrită. Alte plante medicinale care combat insomnia sunt: mușețelul, levănțica, conurile de hamei, sunătoarea, valeriana, teiul. Astfel de plante se pot folosi în combinație cu florile de ciuboțica-cucului pentru realizarea preparatelor medicinale – infuzie, decoct, ceai.
Citește și:  Află cât de util este zerul pentru sănătate, care sunt beneficiile lui asupra pielii, unghiilor și părului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.