Cele mai comune fobii

0
126
Cele mai comune fobii

Fobiile sunt acele frici ale caror intensitate sunt duse dincolo de extreme, de limitele normale si rationale in care acestea ar trebui sa se incadreze, in psihiatrie, fiind tratate cu mare seriozitate, spre deosebire de oamenii de rand, care, de cele mai multe ori, nici nu realizeaza riscurile reale.

E drept ca putine sunt cazurile cu urmari grave, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca putem lua in deradere oamenii care au diverse fobii. Si tocmai acest fapt, si anume ca psihiatrii considera fobiile nocive pentru sanatatea mentala a oamenilor, ar trebui sa ne indrepte atentia spre ele. Chiar si asa, oamenilor nu le pasa, indeosebi acelora dimprejurul celor care au fobii.

Ba chiar, cei care au fobii sunt considerati paranoici, ajungandu-se uneori pana si la jignirea lor, respectiv catalogarea lor. Oricum, atunci cand o persoana este expusa la un stimul, fie ca ne referim la unul exterior, fie la unul interior, care poate sau declanseaza o fobie, se cere maxima precautie din partea oamenilor care pot fi martorii unei iesiri nu tocmai sanatoase, uneori si a unor acte crude ce se poate finaliza cu violenta fata de ceilalti.

Spunem acestea pentru ca unii oameni au tendinta sa intensifice fobiile celorlalti, ba din teribilism, ba pentru ca spera ca, in acest mod, ii va ajuta. Nimic mai gresit, intrucat, oricat de rationala o persoana ar fi, in momentul in care temerile i se acumuleaza, respectiv i se intensifica, este aproape incapabila sa-si mai pastreze calmul, deraind de la un comportament normal. Pe langa aceste semne evidente, psihiatrii au incercat, de-a lungul timpului, sa gaseasca si o rezolvare a fobiilor, in conditiile in care cauzele pot fi presupuse pe baza trecutului acelei persoane.

Spre exemplu, daca un copil se va teme de paianjen (arahnofobie) si aceasta frica, dimpotriva, va fi cultivata de ceilalti, iarasi, in speranta ca acest lucru il va ajuta, cand va ajunge la maturitate, exista posibilitatea ca aceasta fobie sa se intensifice, atat in manifestari, cat si mental.

Indiferent de ce fel de fobie vorbim, este indicat sa nu agravam situatia, cu pretextul ca dorim sa ajutam acea persoana sa-si infranga temerile, pentru noi, stupide si fara niciun rost. Chiar si asa, arahnofobia, teama de paianjeni, se numara printre fobiile simple, ale caror intensitate e mica, in comparatie cu altele, desi manifestarile indivizilor care au aceasta frica variaza. Cam in aceeasi categorie, intra si fobiile sociale, care rezida in faptul ca persoanei respective ii este teama de socializare, intrucat se teme sa fie analizata, judecata s.a.m.d.

anxietate sociala
anxietate sociala

Oricum, si acest gen de fobii pot avea urmari destul de grave, cu atat mai mult cu cate ne raportam la tinerii care, neinvingandu-si temerile sociale puternice, ajung sa dezvolte fobii ale caror intensitate vor ajunge la extreme. De asemenea, trebuie sa amintim si de agorafobie, care se manifesta prin teama unei persoane ca nu va reusi sa iasa dintr-un spatiu aglomerat, cum ar fi un stadion, o manifestatie publica etc.

Citește și:  Cinci recomandari alimentare care te ajuta sa scapi de constipatie (P)

Persoanele care au aceasta fobie incearca sa evite locurile aglomerate, chiar daca manifestarile ce pot surveni, uneori, nu sunt atat de grave, in special, daca acea persoana este insotita, creandu-i-se, astfel, senzatia ca va fi ajutata sa iasa cu bine din acel spatiu aglomerat. Aceasta teama se afla printre cele mai comune fobii ale oamenilor, care nu are implicatii prea grave.

Pe de alta parte, in unele cazuri, din fericire, putine la numar, implicatiile fizice nu sunt de neglijat, indeosebi din cauza faptului ca acestea pot duce la probleme de sanatate, cu atat mai mult cu cat ne referim la persoanele in varsta, ori chiar la copii, ale caror stare de sanatate este si-asa precara. Manifestarile fobiilor sunt multe, printre care amintim: transpiratie abundenta, vertij, ameteala, palpitatii puternice ale inimii, greata sau chiar parestezii, ceea ce se traduce prin senzatia de intepaturi la nivelul membrelor.

In aceste conditii, situatia devine greu de controlat si suportat pentru persoana in cauza, mai ales daca ea nu este ajutata sa treaca peste momentele dificile, insa nu oricum. Spre exemplu, ii putem spune ca totul va fi bine si trebuie sa incercam sa evitam stimulul care declanseaza fobia respectiva sau sa incercam sa scoatem persoana din mediul care ii intensifica frica. Cum se mentiona si mai sus, unele fobii pot fi considerate cu adevarat stupide, irationale si fara niciun temei.

Chiar si asa, vom aminti unele dintre cele mai comune fobii, cum ar fi: claustrofobia (teama de spatii inchise, persoana in cauza simtind ca se sufoca si ca isi va pierde viata), arahnofobia, agorafobia s.a. La cealalta extrema, se afla, bineinteles, cele mai ciudate fobii, precum: itifalofobia, care se manifesta prin frica de erectie, hedonofobia, si-anume teama de placere, cromofobia, respectiv teama de culori.

In acest sens, exemplele pot continua, insa, fara doar si poate, una dintre cele mai amuzante fobii este ergasiofobia care se manifesta prin teama intensa de munca, ceea ce ar explica multele probleme pe care societatea le are in prezent. In orice caz, studiile au aratat ca peste 90 % din manifestarile oamenilor care au diverse fobii sunt inofensive, prin urmare, in mare parte, nu ar trebuie sa existe problema. In schimb, problemele pot aparea atunci cand fobiile sunt coroborate unor alte afectiuni, fie de natura psihica, fie de natura fizica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.