
Mâncărimile anale sau perianale reprezintă un simptom caracteristic multor boli și sunt luate în calcul în stabilirea diagnosticului. De un astfel de disconfort se plâng pacienții cu boli severe – cancer rectal, hemoroizi, diabet, infecții cu Tricomonas vaginalis, etc. Numeroase boli de piele pot da prurit anal. În general bolile rectale se manifestă prin astfel de simptome și pot fi: vegetații anale, fisuri anale, hemoroizi, cancere sau tumori locale rectale.
Bolile parazitare și infecțioase provoacă mâncărimi anale și dintre acestea fac parte: candidoza, infecțiile cu streptococi și stafilococi, teniaza, ascarioza, oxiuriaza, giardioza. Cu cât infecția este mai intensă cu atât simptomele sunt mai greu de suportat. În cazul oxiuriazei (sau a infecției cu oxiuri) apar dureri abdominale, stări de greață, diaree, disconfort gastrointestinal la orele dimineții.
Dacă pacienții au și alte complicații sau suferă de alte boli (ex. dermatite, infecții bacteriene ale pielii) boala se agravează, la fel și simptomele. Astfel de infecții parazitologice, bacteriologice se pot depista prin analize de laborator. În general mâncărimile anale sunt un semn clar al unor asemenea infecții.
Tratamentul implică și respectarea condițiilor de igienă (spălarea zonei perianale înainte de culcare și dimineața, dar și tratamentul cu medicamente. Foarte important este să se facă zilnic duș, să se schimbe lenjeria intimă și lenjeria de pat. Pentru prevenirea infecțiilor este necesar să se ia măsuri de igienă, să se spele des mâinile cu apă și săpun, să se facă curățenie în locuințe și spațiile unde se lucrează.
Alte cauze ale mâncărimilor anale sunt bolile sistemice (deficitul de fier, limfomul, icterul și alte boli de ficat, diabetul zaharat, leucemia), secrețiile anale intense, alergiile la anumite produse folosite local (ex. săpun, hârtia igienică, creme, laxative), alergiile alimentare, dermatita de contact, psoriazisul, eczemele anale, uscarea pielii în zona anală din cauza igienii exagerate.
Administrarea unor medicamente pot avea efecte secundare de prurit anal sau mâncărimi rectale. Dintre acestea fac parte steroizii, chinidina, antibioticele și anticoncepționalele. Stresul și anxietatea sunt factori de risc ai acestor simptome.
Persoanele care au frecvent astfel de simptome trebuie să mergă la medic deoarece acestea treptat pot deveni dureroase, greu de suportat și chiar chinuitoare. Cauzele care le-au produs pot fi foarte grave, de aceea este necesar un consult medical pentru stabilirea diagnosticului. Statisticile demonstrează faptul că unul din cinci oameni au astfel de simptome, cele mai afectate sunt femeile, persoanele care au vârsta de 40-50 de ani, uneori simptomele apar și la copiii cu diferite afecțiuni sau boli.