Una din cele mai vandute bauturi din lume – cafeaua – are un puternic efect narcotic. Ea creeaza dependenta si o stare de euforie. Totusi an de an apar diferite tipuri de cafea si metode mai ingenioase de pregatire a acesteia.
Cel mai important ingredient activ din cafea care afecteaza in mod negativ corpul uman este cofeina. Aceasta nu este altceva decat un alcaloid cu proprietati asemanatoare teofilinei si teobrominei. Cantitatea de cofeina depinde de tipul cafelei si metoda ei de preparare. Specialistii recomanda sa se consume cel mult 1-2 cesti de cafea pe zi.
Cafeaua
Stimuleaza sistemul nervos central insa devine periculoasa daca e consumata in exces. Poate duce la epuizarea celulelor nervoase si creeaza dependenta. Daca se depaseste doza admisa zilnic poate fi afectata functionarea normala a organismului. Apare o stare de oboseala, iritabilitate, nervozitate, depresie, si apar anumite tulburari nervoase.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca dependenta de cafea este similara cu cea de marijuana. Cand se bea se obtine o stare de euforie si tendinta este de a bea si mai mult. In momentul cand se renunta la cafea apar anumite simptome neplacute – disconfort, oboseala, frustrare si confuzie.
Cafeaua care se bea pe stomacul gol creste aciditatea sucului gastric si astfel apar complicatii de tipul: gastrita, arsuri la stomac, iritatia esofagului. In alta ordine de idei cafeaua deshidrateaza organismul, creeaza senzatia de sete si creste pofta de mancare.
Ciocolata
Este un alt produs cu efect narcotic, ea contine cacao si alte ingrediente care contribuie la gustul ei placut – lapte, zahar, aditivi, coloranti, fructe uscate, etc. Cercetatorii au constatat ca ciocolata creeaza dependenta la fel ca un drog.
Ea are substante psihosomatice (cofeina, teobromina, teofilina) care provoaca insomnie noaptea, iar pe de alta parte consumul de ciocolata ajuta creierul sa secrete o substanta numita dopamina care creeaza sentimentul de placere.
Ciocolata contine taninuri care stimuleaza digestia insa daca se consuma in exces poate da dureri de cap. Atentie cu zaharul din ciocolata deoarece se stie ca strica smaltul dintilor.
Branza
Creeaza dependenta in corpul uman mai ceva decat morfina. Asa se explica de ce unii oameni vorbesc mereu de branza cu placere la fel cum alcoolicii povestesc de ultima lor betie. Si totusi care este secretul acestui produs alimentar? La prima vedere gandul ne duce spre gustul si mirosul ei, insa doar la inceput.
Cercetatorii insa au gasit raspunsul, ei au descoperit pe baza unor teste chimice ca in laptele de vaca si cel matern se afla cantitati foarte mici de morfina. Se banuieste ca morfina care este folosita in medicina si este extrasa din semintele de mac ar fi intrat si in hrana vacilor tocmai prin obiceiul lor de a consuma aceste plante.
De asemenea s-a ajuns la concluzia ca foarte mici cantitati de codeina, opium si morfina sunt produse in ficatul vacilor, iar de acolo ajung si in lapte.
Zaharul
Este un aliment care creeaza dependenta. Se spune ca zaharul produce schimbari in creier la fel cu cele care decurg din consumul de morfina, cocaina sau nicotina. Dependenta de zahar este de doua feluri, psihologica si fizica.