Cele mai simple metode prin care poți preveni îmbătrânirea prematură a organismului

0
132

Pentru a preveni îmbătrânirea prematură a organismului este important stilul de viață echilibrat, alimentația sănătoasă și mișcarea. Care sunt principalele metode prin care poți preveni procesul prematur de îmbătrânire a organismului?

Navigare rapidă în articol:

  1. Acidoza duce la creșterea îmbătrânirii celulare
  2. Sportul menține sănătatea organismului
  3. Saună, masaj, băi calde
  4. Renunțarea la fumat și băuturi alcoolice

1. Acidoza duce la creșterea îmbătrânirii celulare

Este vorba de fapt despre acidoza metabolică, despre pH-ul acid în loc de pH neutru. Dacă nivelul de aciditate în organism este prea mare, atunci apar riscuri și consecințe. Celulele organismului au nevoie de un mediu neutru, pentru a funcționa în mod eficient. Atunci când nivelul de toxine din organism și din interiorul celulelor este mai mare, apare o scădere a pH-ului și deci nivelul de aciditate în corp crește.

Un pH acid va mări riscul de reacții inflamatorii în organism. Acidoza poate afecta sănătatea organismului și poate duce la apariția unor boli. Această problemă de sănătate provoacă îmbătrânirea prematură a organismului și duce la formarea ridurilor și a petelor pe piele.

Potrivit cercetătorilor, acidoza metabolică este vinovată de declanșare a numeroase afecțiuni și boli:

  • Durere de cap, cefalee, alergii, oboseală, tulburări de dispoziție
  • Intoleranță alimentară, obezitate, confuzie mentală
  • Hipercolesterolemie, tulburări digestive, tulburări menstruale
  • Dermatită, bronșită, astm, osteoporoză, artrită, tumori.

2. Sportul menține sănătatea organismului

Prin sport și mișcare se poate preveni îmbătrânirea prematură a organismului. Exercițiile fizice ajută la arderea caloriilor, prevenirea obezității, tonifierea corpului, a musculaturii, dar au și alte beneficii pentru corp.

Există studii științifice care sugerează că exercițiile fizice îmbunătățesc criculația sângelui, cresc temperatura internă a organismului, măresc volumul vaselor capilare și astfel se elimină mai ușor toxinele, rezidurile, se previne acumularea de grăsime în corp și de colesterol în vasele de sânge.

Prin activitate fizică se elimină rezidurile acide, deșeurile din organism, se stimulează detoxifierea organismului.

Există studii care arată că mersul pe bicicletă și ciclismul ajută la prevenirea slăbirii mușchilor și a imunității organismului. Prin sport se previne progresia îmbătrânirii și se menține sănătatea corpului. Deși îmbătrânirea este un proces inevitabil, totuși prin sport oamenii au posibilitatea de a o controla, respectiv de a fi mai energici, de a îmbătrâni frumos.

Există studii ale cercetătorilor care au arătat că exercițiile fizice au avut efect asupra modului cum a progresat procesul de îmbătrânire la oameni. Totuși, ei spun și faptul că reacția organismului la trecerea timpului variază în funcție și de alți factori, de la o persoană la alta.

3. Saună, masaj, băi calde

Sauna

Despre saună se spune că împrospătează mintea și corpul. Această metodă are efect anti-îmbătrânire, mai ales dacă este combinată la final și cu o baie cu apă rece. Sauna este de fapt un fel de baie cu aburi, care poate crește temperatura corpului și poate activa nervii parasimpatici. Sauna are numeroase beneficii pentru organism, precum sunt:

  • Reduce stresul oxidativ care poate avea un efect negativ asupra sănătății
  • Ameliorează tensiunea mentală și fizică
  • Elimină mirosul neplăcut al corpului
  • Ajută la detoxifierea organismului
  • Îmbunătățește metabolismul, deschide porii
  • Stimulează eliberarea de endorfine și deci reduce sentimentele negative
  • Previne bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială, scade riscul de angină pectorală și infarct miocardic.
Citește și:  Afla in ce consta dieta pentru zodia Berbec, ce alimente sunt recomandate nativilor acestei zodii pentru a slabi

Dacă este combinată cu un duș cu apă rece (la care însă trebuie să vă obișnuiți încet cu apa rece), acest tratament ajută la arderea grăsimilor (la activarea grăsimilor din zona spatelui, rinichilor și gâtului) și la încetinirea procesului de îmbătrânire prematură a corpului.

Masajul

Sunt persoane care spun că nu se simt bine dacă nu merg măcar o dată pe săptămână la masaj. Această metodă ajută la eliminarea durerilor musculare, a durerilor de spate, a senzației de umeri înțepeniți.

Prin masaj se elimină rezidurile acide toxice din zonele unde se aplică această terapie și se induce o stare plăcută de relaxare. Masajul îmbunătățește sănătatea fizică și mintală, ajută în prevenirea îmbătrânirii premature a organismului.

Băi calde

O baie caldă și relaxantă are efect benefic asupra corpului și asupra minții. Puține lucruri îți pot oferi o stare de relaxare benefică pentru sănătate ca o baie caldă, care are efect excelent asupra spatelui, mușchilor și articulațiilor. Ideal este să faci o baie caldă în fiecare seară, pentru că astfel somnul tău va fi mai bun. Indicat este ca apa să nu fie prea fierbinte, iar durata băii poate fi de 15-30 minute.

4. Renunțarea la fumat și băuturi alcoolice

Fumatul și băuturile alcoolice favorizează apariția unui pH acid în organism.

Fumatul provoacă îmbătrânirea prematură a organismului, are un impact major asupra frumuseții. Un om care fumează va avea de 10 ori mai multe riduri decât o persoană care nu are acest viciu. Fumatul duce la formare de riduri și alte afecțiuni ale pielii. Efectele sale asupra pielii sunt evidente, asta se vede imediat pe fața fumătorilor.

Cercetătorii spun că fumatul scade elasticitatea tegumentului, îngălbenește pielea și unghiile, distruge proteinele din piele și accelerează descompunerea fibrelor de colagen.

Consecințele fumatului asupra pielii sunt mari, ele includ:

  • Ten uscat, deshidratat, palid, cu aspect nesănătos
  • Pielea este puțin vascularizată
  • Țesutul cutanat devine mai sensibil la infecții
  • Crește riscul de afecțiuni și boli cutanate – de psoriazis, dermatită, acnee, eczeme și altele.

Îmbătrânirea pielii este strâns legată de consumul de băuturi alcoolice, spun cercetătorii. Consumul excesiv de alcool scade fermitatea pielii și duce la apariția ridurilor, iar asta creează un aspect îmbătrânit tenului.

După vârsta de 50 de ani, pielea deja începe să-și piardă din elasticitate, apar pete și riduri. Acest fenomen de îmbătrânire poate fi accentuat de consumul exagerat de alcool.

De asemenea, consumul de cafea, stresul și stările emoționale negative pot duce la un pH activ. Pentru a ne menține sănătatea trebuie să ducem un stil de viață echilibrat, fără excese, fără acești factori care ne influențează pH-ul corpului spre aciditate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.