Chili crisp – Cum să faci acasă chili crisp picant, crocant, un condiment delicios, bun la toate

0
121

Americanii adoră condimentul chili crisp pe bază de ardei iute și alte mirodenii. Dacă nu l-ați gustat niciodată, imaginați-vă plăcerea de a mânca chipsuri de cartofi cu un sos picat de ardei iute cu arahide crocante, foarte delicios datorită ingredientelor sale. Condimentul se folosește la diferite preparate culinare, chiar și la sos de pizza.

Află în acest articol rețeta de chili crisp.

Navigare rapidă în articol:

  1. Chili crisp, beneficii
  2. Chili crisp, mod de realizare

1. Chili crisp, beneficii

Acest condiment a fost vândut prima dată de compania Lao Gan Ma din Guizhou, în anul 1997. În China există mai multe rețete de chilli crisp, deci condimentul are mai multe variante, mai ales dacă este realizat acasă. Chinezii pur și simplu adoră acest condiment, care este delicios, are un gust uimitor. Îl adaugă la diferite feluri de preparate tradiționale, mai ales pe bază de carne. Prin gustul fantastic picant, condimentul îmbunătățește felurile de mâncare, indiferent de alimentele folosite la realizarea lor.

La chili crisp se poate folosi ulei de arahide, sau alt ulei cu gust neutru: ulei de rapiță, ulei de susan. Preparatul se face și în alte regiuni de pe glob, în Himalaya, Bangladesh, Malaezia, Sri Lanka, etc.

Chili crisp este un condiment foarte bun aproape la orice, el oferă o aromă picantă, delicioasă la mâncare. Se poate folosi la diferite preparate din carne, din ouă fierte, la sosuri, la pizza, paste, fasole, linte, legume, tocănițe, supe.

Boabele de piper îi conferă o aromă deosebită și proprietăți foarte bune. Acest condiment este folosit frecvent în gastronomie, pentru gustul deosebit și efectele medicinale. În medicina Ayurvedică, piperul este apreciat pentru că ajută la curățarea tractului gastro-intestinal. De asemenea, piperul negru calmează durerea, inflamația, are efect antidepresiv, antioxidant, stimulează metabolismul și ajută la scăderea în greutate.

Anasonul este și medicament și condiment. Este antiseptic, antiiritant, mucosolvent, diuretic, stimulator al pancreasului și digestiei. Anasonul crește pofta de mâncare, combate infecțiile cu viermi intestinali, reduce flatulența, ajută în tratamentul bronșitei, răcelii, gripei, afecțiunilor tractului respirator și digestiv, migrenelor, anemiei, asteniei, insomniei.

Cardamomul este o mirodenie care are proprietăți calmante și antiseptice, ajută în tratamentul astmului, migrenelor, durerilor de cap, afecțiunilor digestive, durerilor abdominale, tusei, crampelor, răgușelii, durerilor de gât. Este folosit în diferite preparate, dar și pentru a îmbunătăți aroma la cafea. În India se folosește ceaiul de cardamom, iar arabii beau frecvent cafea cu puțin cardamom pentru că are un efect energizant.

Capsaicina din ardei iuți

Ardeii iuți vin în diferite forme (roșii, verzi, cayenne) și pot oferi un gust special preparatului chili crisp. Senzația de arsură este dată de acea substanță din ardei numită capsaicină, care are proprietăți deosebite, terapeutice recunoscute. Despre capsaicina din ardei iute, specialiștii au precizat că îmbunătățește starea de sănătate în general, respectiv:

  • Calmează durerile de cap, scade tensiunea acumulată
  • Are efect bun în tratamentul diabetului zaharat, în sensul că reduce durerea de la neuropatia diabetică
  • Ajută în tratamentul psoriazisului și al altor afecțiuni ale pielii, ameliorează durerea, iritațiile și inflamațiile
  • Previne anumite forme de cancer
  • Are proprietăți analgezice și antioxidante
  • Poate reduce semnificativ stresul oxidativ și neutralizează atacul nociv al radicalilor liberi
  • Stimulează metabolismul și ajută la detoxifierea organismului și scăderea în greutate
  • Reglează sistemul digestiv și facilitează eliminarea toxinelor din organism, prevenind diareea și constipația
  • Îmbunătățește circulația sângelui și poate schimba în bine și compoziția florei intestinale
  • Crește longevitatea (reduce riscul de deces cu 23%) și consolidează imunitatea organismului.
Citește și:  Adevărul despre anumite alimente din piață și supermarket – Există alimente care nu sunt ceea ce crezi!

Alte aspecte importante

Toate aceste condimente se prăjesc în ulei, astfel preparatul va avea o aromă deosebită și un gust aparte. Pentru a prăji condimentele, uleiul ar trebui să fie adus la temperatura de 375 grade Celsius, nu mai mult de atât; în caz contrar există riscul ca ele să se ardă prea tare. Ideea este de a obține un preparat cu miros de condimente, plăcut aromat. Prin urmare, aveți grijă întotdeauna ca aceste condimente să nu se ardă deloc.

2. Chili crisp, mod de realizare

Preparatul este cu adevărat grozav și se realizează mult mai ușor decât v-ați putea imagina. Chili crisp este de fapt un amestec de condimente diferite, din care nu lipsește desigur ardeiul iute roșu. Se poate realiza acasă din ingrediente naturale, astfel el va fi un condiment mult mai sănătos pentru mâncare, decât acele condimente din magazinele alimentare, care conțin și ingrediente de umplutură (cum sunt de pildă prea multă sare sau conservanți).

Pentru această rețetă se folosesc următoarele ingrediente:

  • o mână de ardei iuți, roșii, aromați, uscați. Se pot folosi și ardei verzi, mai puțin iuți, dacă doriți un condiment chili crisp mai blând
  • 50 g arahide prăjite, tocate, sărate
  • 30 g ghimbir, feliat
  • 5 g piper negru proaspăt măcinat
  • câteva boabe de cardamom
  • 6 g chimen proaspăt măcinat
  • 3 bucăți de anason stelat
  • 28 g boabe de piper de Sichuan
  • 12 g pudră de ciuperci Shiitake
  • 30 g sare de masă
  • 20 g zahăr
  • 500 g ulei de arahide sau alt tip de ulei (rapiță, susan, floarea-soarelui)
  • 200 g ceapă tăiată în felii mari
  • 65 g usturoi feliat.

Metoda de gătit

Când se realizează acest preparat, este bine să aveți mănuși de unică folosință pe mâini, pentru că ardeii sunt foarte iuți.

Mod de realizare:

  • Se îndepărtează semințele de la ardei (pentru că acestea sunt prea iuți) și se taie în bucățele mici. Ardeii se macină cu ajutorul unei râșnițe de condimente. Pentru îndepărtarea semințelor se poate folosi și o sită (vezi video)
  • Într-un castron se pun ardeii iuți, arahidele mărunțite, piperul negru, anasonul stelat, cardamomul, chimenul, pudra de ciuperci, boabele de piper de Sichuan, sarea și zahărul.
  • Se undește ceapa în ulei de arahide, apoi se strecoară; ceapa se lasă deoparte, iar în uleiul aromat se undește și usturoiul care apoi va fi strecurat și el. În acest mod se obține un ulei foarte aromat cu gust de ceapă și usturoi, care atunci când ajunge la temperatura de 375 grade Celsius, se adaugă peste compoziția de ardei iute și condimente pregătită inițial.
  • Se amestecă foarte bine toate ingredientele, se lasă 30 minute deoparte, să se răcească.
  • Se îndepărtează anasonul și boabele de cardamom și apoi se pune condimentul obținut în borcane din sticlă, închise ermetic. Se păstrează într-un loc uscat, ferit de lumina directă a soarelui.

Vezi aici rețeta de chili crisp:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.