Postura plugului este una dintre cele mai eficiente exerciții pentru restabilirea energiei organismului, pentru revitalizarea și reîntinerirea corpului. Cei care o practică pot avea multe beneficii în ceea ce privește tonicitatea coloanei vertebrale, care îndeplinește un rol important în protejarea măduvei spinării și susținerea corpului.
Spunem aceasta deoarece prin realizarea acestui exercițiu este stimulată circulația sângelui, sunt îmbunătățite funcțiile nervilor spinali, ale nervilor simpatici, ale ganglionilor simpatici și mușchilor spatelui. În plus se previne procesul de degenerare osoasă care apare în perioada bătrâneții deoarece este susținută osificarea și rigiditatea coloanei vertebrale.
Postura plugului este benefică pentru musculatura abdominală, a spatelui și coapselor. Cu ajutorul acestui exercițiu sunt ameliorate durerile de spate, nevralgiile, mialgiile, lumbago, luxațiile și simptomele provocate de reumatismul muscular. Prin postura plugului se combate obezitatea, constipația cronică, se îmbunătățește funcția glandei tiroide prin creșterea fluxului sangvin, se stimulează metabolismul, se tratează afecțiunile de la nivelul vertebrelor coloanei.
În timpul acestui exercițiu are loc o energizare a corpului, scăpăm de stres, oboseală, depresie. Fața devine mai frumoasă, tenul mai luminos, ridurile sunt estompate datorită fluxului de sânge accentuat. Se spune că efectul benefic se observă mai bine pe frunte, ridurile dispar iar părul se regenerează în anumite zone unde este căzut.
Alte beneficii ale posturii plugului sunt asupra organelor. De exemplu ficatul este deblocat, funcționarea sa este stimulată și astfel scade riscul de afecțiuni ale acestui organ. Splina, pancreasul și glandele sexuale sunt de asemenea tonifiate. Tiroida funcționează normal, acest lucru contribuie la calmarea stărilor de nervozitate și irascibilitate.
Postura plugului îmbunătățește circulația sângelui în tot corpul. Elimină durerile din corp, reduce obezitatea, ajută la subțierea taliei și picioarelor, combate retenția de lichide din organism.
Postura plugului – Mod de realizare a exercițiului:
În primul rând se fac câteva exerciții de încălzire a corpului. Acestea au în vedere încălzirea mușchilor, articulațiilor, tendoanelor brațelor, gâtului, zonei cefei, spatelui și picioarelor. Cei care doresc pot realiza această postură pe o saltea de gimnastică.
Stai întins pe spate astfel încât coloana vertebrală să fie dreaptă, brațele pe lângă corp și picioarele întinse. Ridici membrele inferioare și apoi bazinul ajutându-te cu mâinile, timp în care aduci picioarele în sus în spatele capului. Vârful picioarelor trebuie să atingă solul, brațele să fie întinse, iar această poziție statică se menține o perioadă de câteva secunde, cât se realizează 10 respirații normale.
Coloana vertebrală va fi întinsă, iar genunchi nu trebuie să fie îndoiți în faza finală. Exrcițiul se realizează lent, fără a face vreo mișcare bruscă, fără a obosi corpul, fără a contracta gâtul și umerii. Dacă exercițiul nu se realizează lent, ușor, se pot simți anumite dureri în corp ceea ce nu este de dorit. Prin executarea corectă a posturii plugului se obțin rezultatele dorite și beneficiile de care spuneam mai sus.
Video – Postura plugului și lumânarea: