Ciocolata neagră – O delicatesă cu multe beneficii, care te ajută să slăbești

0
128

Mulți oameni găsesc diferite scuze pentru a mânca ciocolată, pentru că este delicioasă și le oferă o stare de bine. Ei pur și simplu se consolează mâncând ciocolată. Cercetătorii însă le oferă și alte motive de a consuma această delicatesă, cum ar fi de exemplu faptul că aportul de ciocolată neagră este bun pentru inimă, scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, reduce pofta de mâncare și ajută la scăderea în greutate. Află în acest articol beneficiile consumului de ciocolată neagră.

Navigare rapidă în articol:

 1. Ciocolata neagră te ajută să slăbești
 2. Ciocolata neagră – Beneficii pentru organism

1. Ciocolata neagră te ajută să slăbești

Muți oameni renunță la consumul de ciocolată pentru că este bogată în calorii și ar putea duce la acumularea de kg în plus. Totuși, studiile cercetătorilor arată că aportul de ciocolată neagră (și deci nu orice tip de ciocolată) ajută la pierderea în greutate.

Ciocolata este uimitor de delicioasă și este recomandată de specialiștii nutriționiști în alimentație, mai ales că are și alte beneficii pentru sănătate. Poți scăpa de stres și stările de dispoziție proaste și în plus slăbești uimitor urmând dieta cu ciocolată neagră.

Deși are destule calorii, ciocolata neagră cu 70% cacao ajută la eliminarea kg în plus. Iată principalele avantaje oferite de consumul de ciocolată neagră ce contribuie la scăderea în greutate:

 • are un conținut ridicat de polifenoli, catechine, flavonoizi și teobromină care facilitează descompunerea grăsimilor din organism
 • conține flavonoizi care reduc grăsimile acumulate în organism și ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge
 • are capacitatea de a promova bacteriile prietenoase din intestin
 • crește metabolismul, reduce absorbția carbohidraților
 • scade pofta de mâncare, mai ales de a consuma alimente dulci, grase și sărate
 • oferă o senzație de sațietate, declanșează eliberarea hormonului de sațietate leptină și deci scade semnificativ dorința de a consuma prea multe alimente bogate în calorii care îngrașă.

Nutriționiștii recomandă oamenilor să consume câte o bucățică de ciocolată neagră cu 20 de minute înainte de masă, pentru declanșarea hormonului leptină și astfel pofta lor de mâncare să fie redusă considerabil.

2. Ciocolata neagră – Beneficii pentru organism

Aportul zilnic de ciocolată neagră reduce riscul de a dezvolta boli de inimă pentru că este bogată în antioxidanți (flavonoizi) care contribuie la oxigenarea uniformă și constantă a sângelui, la creșterea flexibilități vaselor sangvine și a arterelor.

Conform unui studiu realizat pe 31.000 de persoane, ciocolata neagră are beneficii cardiovasculare. Și alte studii ale cercetătorilor au arătat beneficiile aportului de ciocolată, s-a aflat că:

 • Ciocolata neagră reduce riscul de insuficiență cardiacă
 • Consumul zilnic de ciocolată neagră scade tensiunea arterială și reduce riscul de accident vascular cerebral și atac de cord cu 39%.

Experții recomandă ciocolata neagră cu un conținut de 70% cacao și consumul de 200 g pe săptămână.

Ciocolata neagră reduce stresul, oferă o stare de bine.

Dacă îți plac dulciurile, ar fi bine să alegi ciocolata neagră pentru că aceasta reduce stresul și îți oferă o stare de bine. Cercetătorii recomandă ciocolata neagră pentru că reduce pofta de dulciuri și scade producerea de hormoni ai stresului.

Conform unui studiu realizat pe un număr de 30 de persoane, care au consumat timp de două săptămâni câte 40 g de ciocolată neagră pe zi, acest aliment a redus excreția urinară de cortizol și de alți hormoni ai stresului.

Citește și:  Tehnici de relaxare eficiente, dovedite, împotriva stresului

Ciocolata neagră are un conținut bogat de cacao care este cea mai bună sursă de relaxare, pentru că are magneziu. Acest mineral reduce sensibilitatea la durere, neutralizează toxinele din organism, crește capacitatea de concentrare și rezistența la stres.

Ciocolata neagră oferă corpului substanța triptofan, care se transformă în serotonină – ce induce o stare de bine sau de fericire. Prin urmare, oamenii se simt mai bine când mănâncă ciocolată. Este clar că ei se consolează consumând ciocolată atunci când sunt stresați, supărați, triști, în stare de depresie.

Ciocolata neagră ajută în combaterea oboselii, are efect bun asupra sistemului nervos, are proprietăți antidepresive, datorită elementelor active pe care le conține. Teobromina din compoziția ei este un alcaloid cu acțiune de lungă durată asupra stării de spirit. Ciocolata crește producția de serotonină din creier, care acționează ca neurotransmițător, implicat în termoreglare, anxietate, răspuns la durere și ciclul de somn. Ciocolata poate astfel ajuta organismul să facă față la stres și la stările de oboseală și epuizare.

În concluzie, aportul de 40 g de ciocolată neagră pe zi (cu un conținut de 70% cacao) te ajută în eliminarea stresului.

Ciocolata neagră – Alte beneficii

Un alt beneficiu oferit de ciocolată este acela că scade pofta de alimente grase, dulci și sărate, astfel ajută la scăderea în greutate. Printre cele mai eficiente diete de slăbit iarna se numără și dieta cu ciocolată neagră.

Studiile cercetătorilor arată și faptul că ciocolata neagră prin conținutul de flavonoizi are efect bun asupra fuxului de sânge din anumite zone ale creierului și astfel este îmbunătățită performanța mentală o perioadă de timp. Cercetătorii au constatat că ciocolata neagră poate îmbunătăți capacitățile cognitive ale oamenilor care consumă această delicatesă în mod frecvent.

Ciocolata neagră este bună pentru sportivi

Conform unui studiu realizat de cercetătorii din Londra, ciocolata neagră poate îmbunătăți rezultatele antrenamentelor la sportivi. Cercetătorii au analizat ce rol are acest aliment în dieta sportivilor și au constatat că are un efect ca sucul de sfeclă roșie, care ajută la creșterea nivelului de oxid nitric, la dilatarea vaselor de sânge, la creșterea nivelului de oxigen din sânge și deci și de la mușchi.

Ciocolata neagră are o substanță antioxidantă, numită epicatechină, care crește producția de oxid nitric în organism. Despre oxidul nitric, experții spun că este o componentă importantă din organismul uman, pentru că ajută în menținerea sănătății astfel:

 • ajută la reducerea riscului de atac de cord
 • previne degenerarea celulelor și apariția disfuncțiilor anatomice
 • are rol de neurotransmițător pentru creier, facilitează transmiterea optimă a informațiilor
 • ajută în prevenirea senzației de oboseală și de stres; deficitul de oxid nitric produce aceste simptome
 • reduce durerile cardiovasculare
 • îmbunătățește respirația nazală, ajută la dilatarea căilor respiratorii ce duc spre artere și plămâni
 • ajută la revitalizarea organismului, combate senzația de epuizare și moleșeală
 • menține sănătatea pielii și combate căderea părului.

Alege întotdeauna ciocolată de înaltă calitate, care are cel puțin 70% cacao.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.