Fumatul, riscuri si decizii

0
112
Fumatul, riscuri si decizii

Acest articol nu se doreste a fi inca unul dintre multele care protesteaza impotriva fumatului si arunca cu noroi in “inconstientii” fumatori! A fuma este o decizie personala si o libertate care trebuie respectata in cazul adultilor responsabili, atat timp cat se respecta reglementarile legale – cu privire la spatiile in care se permite fumatul – si regulile ce tin de bunul-simt – a nu fuma de fata cu un copil sau o femeie gravida, de fata cu bolnavii, de fata cu cineva care s-a lasat dupa multa munca!

Sigur, stiti cu totii marile riscuri legate de fumat: afectiuni pulmonare, cardiace, oribilul cancer, probleme legate de fertilitate si chiar de functionarea eficienta a neuronilor! Daca le acceptati ca atare, va asumati aceste riscuri si hotarati ca fumatul este un obicei important pentru voi, este alegerea voastra libera si foarte bine!

Daca insa considerati ca aceste riscuri sunt exagerate si nu au cum sa va atinga tocmai pe voi, faceti o grava eroare de judecata! Exista, intr-adevar, oameni care au fumat si ajung sa traiasca o viata lunga si realizata, insa exista si oameni care au fumat si fac cancer la 40 de ani! Trebuie sa fiti constienti, atunci cand faceti o alegere, de toate riscurile, de toate avantajele si dezavantajele sale!

Pentru ca vorbim despre sanatate si frumusete, inainte de a spune: “asta este, nu pot sau nu vreau sa renunt la fumat, cu toate riscurile implicite”, ganditi-va la acele efecte neplacute imediate si mai vizibile! Observati o persoana care fumeaza de mai multi ani – peste cinci – si analizati efectele.

Dintii sunt sigur ingalbeniti si poate chiar deja inlocuiti, desi persoana nu este in varsta? Parul nu se prea bucura de luciu si elasticitate si pare cam sarac? Tenul este cam galben si palid, chiar si in lumina clara si pura a diminetii? Da, acestea sunt efectele sigure si cele mai vizibile pe care le provoaca fumatul! Trebuie sa fii supraom sa scapi neatins de aceste neplacute aspecte. Insa daca le acceptati ca atare si nu va deranjeaza, nu va priveste!

Exista multe persoane care folosesc un argument extrem de neconvingator pentru a explica de ce nu vor sa renunte la fumat! Argumente precum: “ma relaxeaza prea mult in viata mea stresanta”, “nu renunt pentru ca deocamdata sunt tanar”, “nu renunt pentru ca am acceptat riscurile”, poate pot fi considerate acceptabile, insa argumentul conform caruia “nu renunt pentru ca astfel imi pastrez silueta” este cu adevarat stupid!

Daca urmezi o dieta sanatoasa si rationala, faptul de a renunta la fumat nu va duce la ingrasare automata! Riscul este sa ai o vointa atat de slaba, incat sa compensezi nevoia de tutun cu rontairea de chips, snacks si altele asemenea! Deci nu renuntarea la fumat ingrasa, ci – uimire! – mancatul! Iar fumatul chiar iti pastreaza silueta? Adica poti manca orice vrei si daca apoi iti aprinzi o tigara, caloriile dispar?

fumatul

Asadar, trebuie sa realizezi adevaratul motiv pentru care fumezi: nu pentru ca nu crezi in riscuri, nu pentru ca iti pastrezi o silueta (!), nu pentru ca nu poti, ci pentru ca nu VREI! Daca ai incercat sa te lasi folosindu-te de diverse mijloace comercializate care iti promiteau succes garantat, probabil ca ai esuat! Ai incercat fie faimoasa carte “In sfarsit, nefumator”, fie populara tigara electronica, fie tigari fara nicotina sau plasturi?

Citește și:  Află totul despre zâmbete, ce înseamnă un zâmbet adevărat

Ai esuat pentru ca ai gresit in rationamentul tau! Aceste mijloace sunt eficiente doar daca tu vrei cu adevarat sa te ajute, o atitudine de genul: “hai sa o incerc si pe asta sa vad daca merge” nu duce nicaieri! Nici concluzia ca “nu am reusit, nici X nu a reusit, asta este, fumatul este crucea pe care trebuie sa o port, caci nu pot scapa” nu este corecta! Dar TOTUL tine de vointa si de o motivatie adecvata.

Si unde se gaseste de obicei acea motivatie adecvata? Nu in argumentarile rationale, ci in emotii si sentimente! Folosind ratiunea, poti poate avea rezultatul ca celalalt sa iti dea dreptate, dar nu vei cauza schimbarea efectiva a unui comportament atat de inradacinat precum fumatul! Dar un comportament poate fi schimbat folosindu-te de emotii! Fiinta umana este usor influentabila prin emotii – de aceea multe reclame, sloganuri, lozinci comerciale sau politice nu se bazeaza pe rationalitate, ci pe emotie!

Despre ce emotie poate fi vorba in renuntarea la fumat? Dragostea! Atunci cand o persoana este facuta sa realizeze cat de mult rau cauzeaza prin obiceiul sau unei persoane iubite chiar de catre acea persoana, doar atunci va fi cu adevarat convinsa! Au existat cazuri in care fumatori pasionati au aruncat odata pentru totdeauna tigara atunci cand si-au vazut copilul tusind! Dar ar fi ideal sa nu se ajunga pana aici! Parintii fumatori trebuie sa realizeze ca trebuie sa faca acest sacrificiu pentru binele copilului lor!

Riscurile nu sunt doar cele legate de fumatul pasiv: copilul care observa cum parintii lui fumeaza va retine acest model comportamental si il va aplica la un moment dat! Inchipuieste-ti cum ar fi sa iti prinzi copilul de 10 ani fumand si sa stii ca asta este din cauza ta! De abia asa te poti convinge sa renunti la acest obicei: a constientiza riscurile care te pandesc pe tine este un lucru si poate nu te impresioneaza, insa a constientiza riscurile care o pandesc pe fiinta cea mai iubita – si asta din vina ta – este cu totul altceva!

Pentru femei este mai simplu: ele sunt oricum nevoite sa renunte la fumat in timpul sarcinii, iar daca au rezistat noua luni de zile, apoi este mai usor sa nu te reapuci. Insa barbatii de multe ori renunta doar la a fuma in jurul sotiei insarcinate, continuand sa traga din tigara pe balcon, afara sau la serviciu! Dupa cum s-a spus, este alegerea lor libera, dar un lucru trebuie sa il retina si sa il respecte: NICIODATA sa nu fumeze in fata copilului mic, si asta nu doar din cauza efectelor fizice!

In concluzie, atat timp cat stii ce riscuri presupune fumatul si daca alegi sa continui, este in totalitate decizia ta si ai dreptul sa nu fii pisat mereu la cap de catre activisti daca respecti regulile. Insa daca ai citit acest articol, poate ai incercat sa renunti sau poate vrei sa incerci: daca aceasta este situatia, retine esentialul: vointa! Iar daca vrei sa iti intaresti vointa, incepe sa cauti cursuri si metode de dezvoltare personala, care te vor ajuta in intreprinderea ta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.