Prin ce nutrienți ajută curmalele la slăbit?

0
92

Curmalele sunt fructe dulci, pline de nutrienți care energizează organismul. Prin consumul de curmale se poate potoli rapid foamea și se oferă organismului foarte mulți nutrienți. Curmalele pot fi consumate ca desert sau gustare între mese, astfel se combate anemia și foamea.

Aceste fructe au vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, D, K), minerale și oligoelemente (potasiu, calciu, fier, sodiu, magneziu, zinc, fluor, fosfor, seleniu, mangan, bor, cupru), aminoacizi (leucină, valină, izoleucină, treonină, metionină, histidină, lizină), glucoză, fructoză, zaharoză.

1. Curmalele și scăderea în greutate

Pentru a scădea în greutate trebuie de urmat o dietă flexibilă care ajută la eliminarea grăsimilor. O opțiune bună ar fi aceea de a calcula ce cantitate de proteine și carbohidrați se poate mânca pentru a slăbi într-un mod sănătos. Dieta trebuie să îndeplinească cerințele nutriționale zilnice ale organismului și să conțină minerale, antioxidanți și vitamine.

Dieta trebuie să ajute la eliminarea excesului de calorii și să prevină stocarea grăsimilor din organism. La asta se adaugă și un antrenament de rezistență de tip cardio, care va ajuta la scăderea în greutate.

Curmalele sunt foarte importante pentru digestie, previn constipația și balonarea. Prin consumul zilnic de curmale se ajută intestinul să creeze bacterii prietenoase pentru organism. Curmalele au în jur de 300 de calorii la 100 g. Deși sunt fructe bogate în calorii, ele sunt recomandate în dietele de slăbire în cantitate mică (respectiv 3 curmale pe zi, dimineața).

Avantajele consumului de curmale

Aceste fructe sunt o sursă importantă de energie și oferă mari avantaje, cum ar fi:

  • Ajută organismul să nu depună grăsimi
  • Previn și combat anemia în dietele restrictive
  • Pot înlocui dulciurile, sunt un desert bogat în minerale și vitamine
  • Au o cantitate semnificativă de fibre dietetice insolubile și antioxidanți, ceea ce poate preveni bolile și îmbunătăți sănătatea
  • Ajută la menținerea unei mese sănătoase
  • Conțin proteine și stimulează metabolismul
  • Au efect laxativ și pot crește nivelul de estrogen în organism.

Prin consumul de curmale se crește aportul de fibre, astfel se ține la distanță foamea și se promovează scăderea în greutate. Prin antioxidanții pe care îi conțin, curmalele ajută în prevenirea cancerului și a bolilor de inimă.

Curmalele se pot servi la o cafea sau la un ceai, ori în smoothie și diferite tipuri de shake-uri. Ele sunt fructe dulci delicioase și pot avea un rol de îndulcitor. Se pot consuma în iaurturi sau în salate de fructe. Pot fi adăugate și în bolul cu lapte și cereale.

Citește și:  Podul de tensiune – Iată cel mai simplu exercițiu pentru energizarea și redobândirea sănătății corpului

2. Alte beneficii ale curmalelor

Curmalele conțin nutrienți importanți care oferă organismului proprietăți antivirale, antifungice, hepatoprotectoare și multe beneficii precum:

  • Au vitamine, calciu, maneziu, bor care mențin sănătatea oaselor și previn osteoporoza
  • Mențin colesterolul sub control, au efect bun asupra sistemului digestiv
  • Îmbunătățesc sănătatea inimii prin aportul de antioxidanți (polifenoli, carotenoide) care reduc atacul nociv al radicalilor liberi și nivelul de colesterol rău din sânge
  • Au potasiu care controlează tensiunea arterială și relaxează mușchiul inimii; aceste fructe previn dezvoltarea bolilor cardiace
  • Mențin sănătatea pielii prin aportul de vitamine A, B, C și D
  • Au magneziu care este esențial pentru sistemul nervos, îmbunătățește memoria și protejează organismul împotriva inflamației
  • Previn stresul și depresia prin aportul de vitamina B6.

Curmalele au proprietăți neuroprotectoare și cerebroprotectoare. Cu ajutorul lor se poate proteja creierul de efectele dăunătoare ale radiacalilor liberi, care apar din cauza factorilor externi dar și a metabolismului din organism.

Extractul de apă de curmale are efect bun asupra ficatului, activează hematopoieza, crește eritropoietina din ficat. Acest preparat stimulează măduva osoasă în rolul ei de a produce mai multe globule roșii, iar asta poate îmbunătăți conținutul de hemoglobină din sânge.

Curmalele au aminoacizi și acizi grași importanți pentru organism

Curmalele au aminoacizi care sunt greu de găsit în alte fructe, ele conțin acid cumaric, acid ferulic, selenoproteine care sunt compuși fenolici importanți. Aceste fructe au acizi miristic, stearic, oleic, capric, lauric, linoleic, arahidonic cu efecte pozitive asupra corpului.

Curmalele reduc inflamația (care este asociată cu boli grave precum obezitate și diabet) prin cantitatea mare de acizi grași din compoziția lor.

În medicina tradițională din Orientul Mijlociu și Africa de Nord se folosește și polenul de palmier de curmale în tratamentul infertilității masculine și ca stimulent al vieții sexuale. Extractul de polen are substanțe biologic active cu efect benefic asupra sistemului nervos și proprietăți afrodisiace. El conține acizi grași polinesaturați, triterpene, steroli, proteine, saponine, glicozide, carbohidrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.