Crinul-cobra este o planta perena din Asia Orientala, cunoscuta si cu numele de crinul-himalayan. Creste mai ales in regiunile cu paduri de conifere, de pin, mixte, de foioase, dar si pe pantele ierboase ale dealurilor si in apropierea lacurilor, in Thailanda de Nord, China, Nepal, Bhutan, India de Nord. Are denumirea stiintifica de Arisaema consanguineum si face parte din familia Araceae.
Crinul-cobra este o planta exotica, cu aspect deosebit, are tulpina inalta de 1-2 m si se remarca prin florile in dungi crem si maro, invelite de frunze acoperitoare in forma de ulcior, de culoare verde sau alba.
Fructele sunt de forma sferica si culoare rosie. Creste in gradini in locuri umbrite cu sol fertil. Se inmulteste prin semine, acestea trebuie plantate in sol la 0,6 cm adancime, la temperatura de 20-25 grade Celsius si astfel germineaza in 10 zile. In timpul iernii planta rezista daca solul este mai putin umed.
Planta Arisaema consanguineum este folosita in scop medicinal inca din secolul I in medicina traditionala chineza. De la ea se recolteaza radacina si este folosita in tratamentul afectiunilor pielii si cailor respiratorii. De asemenea in Himalaya si in China tuberculii sunt folositi in calmarea tusei, in tratamentul epilepsiei si reumatismului.
Planta are in compozitia sa acid oxalic, oxalat de calciu, ceea ce explica faptul ca este iritanta si poate provoca intoxicatii daca este ingerata in exces. In prezent crinul-cobra se foloseste mai putin, doar in homeopatie si la recomandarea unui medic. Planta este complet interzisa femeilor insarcinate sau celor care alapteaza. Chiar si animalele salbatice pot suferi intoxicatii daca o consuma in cantitate mare.
In Nepal planta este folosita in gastronomie, frunzele ei sunt fierte ca orice leguma. In alte tari ale lumii crinul-cobra este cultivat drept planta ornamentala.