Cum afecteaza stresul sanatatea sanilor?

0
4765
Cum afecteaza stresul sanatatea sanilor

Femeia moderna este nevoita sa se adapteze la un stil de viata agitat, la situatii stresante sau de intensa solicitare psihica si chiar fizica care sunt specifice secolului vitezei. Acestea se rasfrang asupra sanatatii sale si chiar asupra starii sanilor. In articol nu ne referim la afectiunile si bolile sanilor care apar la femei imediat in perioada ce urmeaza dupa nastere (mastite, infectii ale pielii, probleme create de consumul de antibiotice si altele).

In general femeile care nu au nascut si alaptat si au depasit varsta de 30 de ani pot suferi de mastodinie, adica vor avea dureri de sani inainte de menstruatie. Stresul si solicitarea nervoasa la care sunt supuse unele femei cauzeaza noduli si chisturi de diferite dimensiuni la sani. Aceasta boala este numita in termeni medicali mastoza fibrochistica.

Una din cele mai frecvente boli tumorale din ultimii ani care apare la femei este cancerul de san. Femeile cu varsta cuprinsa intre 30-45 de ani pot suferi de displazii mamare sau distrofii.

In general boala este descoperita cand apar dureri la nivelul sanilor. Astfel de simptome pot trada prezenta unei metastaze. In anumite cazuri nodulii sau chisturile sunt descoperite de catre un medic in timpul unui control de rutina facut pentru stabilirea altui diagnostic.

In scopul prevenirii acestor probleme grave de sanatate medicii recomanda ca orice femeie cu varsta mai mare de 35 de ani sa faca un examen periodic al sanilor de cateva ori pe an. Cel mai bine este ca examinarea sa se faca in ziua premergatoare menstruatiei. In general durerile de sani apar in zilele de dinainte de menstruatie, sau se poate intampla sa persiste si dupa aceea.

Citește și:  Sindromul metabolic declanșat de un stil de viață nesănătos

Femeia poate simti durere la palpare, mai ales in apropierea subratelor. In cazuri mai grave se poate intampla ca respectiva femeie sa ii vina greu sa poarte si sutien din cauza ca ii provoaca durere asupra sanilor a caror stare de sanatate este deteriorata.

Stresul ne afecteaza zi de zi si conform specialistilor in domeniul sanatatii, inseamna un risc crescut de boli mintale si fizice, dar si un risc mai mare de boli cronice cum sunt depresia si cancerul. Situatiile stresante si traumele psihologice pe care le sufera femeile in cursul vietii afecteaza negativ sanatatea organismului lor si contribuie la scaderea imunitatii.

Principalele cauze declansatoare ale cancerului de san sunt factorii genetici, stresul si obezitatea. Atitudinea pozitiva este foarte importanta in tratamentul acestei boli grave, statisticile arata ca 80% din pacientele care aveau o stare de depresie nu au mai luptat cu boala si au murit, iar 80% din persoanele bolnave de cancer care au avut o gandire pozitiva, au reusit sa invinga boala si au supravietuit.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca stresul poate duce la declansarea multor boli, de tot felul, ei sunt convinsi de legatura care exista intre stres si bolile cronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.