Sistemul endocrin este foarte important la om, pentru sănătate, în sensul că reglează eliberarea hormonilor. Anumite plante medicinale ajută în reglarea sistemului endocrin și merită cunoscute.
Femeile care au probleme cu hormonii tiroidieni, mai întâi ar trebui să-și regleze sistemul endocrin. Glanda tiroidă este un organ endocrin care produce triiodotironină, tiroxină, calcitonină. Aceste trei tipuri de homoni tiroidieni ajută la funcționarea normală a organelor și a sistemelor corpului. Printre tulburările endocrine, afecțiunile glandei tiroide sunt pe locul al doilea după diabet.
Păducel
Această plantă are acțiune relaxantă, liniștitoare și ajută în combaterea insomniei. Păducelul oferă multe beneficii:
- Are vitamine, minerale, ulei esențial, acizi organici
- Ajută în combaterea insomniei, normalizează somnul și are efect calmant
- Reduce flatulența, indigestia, gastrita, îmbunătățește secreția biliară și funcția ficatului
- Normalizează ritmul inimii, circulația cerebrală, coagularea sângelui, previne spasmele vaselor de sânge, scade tensiunea arterială
- Are efect de vindecare asupra sistemului cardiovascular.
Brânca-ursului
Extractul de brânca-ursului ajută în reglarea sistemului endocrin, se face tratament timp de o lună. Această plantă medicinală oferă și alte beneficii:
- Conține fitosteroli, acizi organici, tanin, bioflavonoide, colină, urocumarine, poline, uleiuri volatile
- Are efect antibiotic natural, îmbunătățește secreția de sucuri gastrice, are efect bun asupra sistemului digestiv
- Stimulează imunitatea, rezistența și vitalitatea organismului
- Este calmantă, un bun digestiv, are rol antispastic, ameliorează problemele psihice, anxietatea și teama
- Reduce stresul, oboseala, epuizarea, presiunea arterială (are efect vasodilatator)
- Stimulează secreția de testosteron, ovulația, libidoul, activitaea glandelor sexuale
- Este un bun remediu pentru afecțiuni ce includ impotența, infertilitatea, frigiditatea, menopauza, anexita
- Ajută la producerea de estrogen – care ajută la metabolizarea calciului, la menținerea sănătății osoase, la prevenirea și tratarea osteoporozei.
Rădăcina de lemn-dulce
Extractul de lemn-dulce are flavonoide, acizi glicirizic și gliciretinic, saponine triterpenice, magneziu, sodiu, siliciu și alți compuși antiinflamatori. Lemnul-dulce stimulează producerea de către organism a propriilor hormoni.
Oamenii de știință au studiat efectul calmant al rădăcinii de lemn-dulce și au explicat că ea are un efect bun asupra sistemului endocrin uman. Lemnul-dulce susține producția normală de cortizol și ajută organismul să poată depăși în mod eficient stresul. Potrivit oamenilor de știință, lemnul-dulce are efect terapeutic în combaterea bufeurilor, transpirației abundente în somn, stărilor de iritabilitate și problemelor tractului gastrointestinal.
Echinacea
Această plantă medicinală are componente active, cum ar fi: compuși fenolici, polizaharide, alchilamide, care au efect antiinflamator, imunostimulator și alte proprietăți benefice. Echinacea întărește imunitatea organismului, reduce inflamațiile, reduce problemele sistemului endocrin, ajută în tratamentul infecțiilor care afectează sistemul urinar, genital, respirator.
Planta echinacea reduce simptomele unor afecțiuni, cum sunt acelea produse de răceală, precum tusea, febra, durerea de gât. Echinaceea stimulează sistemul imunitar, ajută în tratamentul rănilor, infecțiilor, etc.
Ciumăreaua – Galega officinalis
Această plantă perenă este bogată în substanțe active: luteolină, saponine, acid pipecolinic, guanidină, galegină, tanin, acizi grași, principii amare și altele. Despre această plantă se spune că ajută în reglarea sistemului endocrin, în tratamentul epilepsiei și a viermilor intestinali.
Indicat este să cereți sfatul medicului înainte de a folosi aceste plante medicinale.
Alte plante care ajută în reglarea sistemului endocrin
În medicina populară sunt utilizate și alte plante medicinale precum:
- Ovăzul este o plantă foarte bună pentru reglarea metabolismului și a glandei tiroide, normalizează colesterolul, glicemia și are efect sedativ
- Hameiul combate stresul și insomnia
- Soia reduce bufeurile prin aportul de izoflavone
- Angelica combate tulburările digestive, simptomele premenstruale, uscăciunea și iritațiile vaginale
- Lucerna susține sănătatea sistemului osos, reglează colesterolul, glicemia, previne osteoporoza
- Trifoiul roșu are izoflavonoide care pot ajuta în combaterea bufeurilor și altor simptome, iar în plus planta are și acțiune diuretică, detoxifiantă, depurativă.
De asemenea, o serie de plante sunt fitoestrogenice, au compuși care se leagă de hormoni și ajută în ameliorarea simptomelor menopauzei. Astfel de plante pot fi: fenicul, chiparos, pătrunjel, salcie albă, lucernă, soia și altele. Cu ajutorul lor se previne retenția de apă, obezitatea, osteoporoza și cancerul de sân.
Pentru a reduce creșterea în greutate, retenția de apă, celulita și alte probleme cauzate de tulburările hormonale (dintre estrogen și progesteron) sunt indicate anumite plante medicinale precum: roiniță, rozmarin, cimbru, maghiran, cimbrișor și altele.
În caz de insomnie și stres, dar și pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, sunt eficiente o serie de plante medicinale precum: valeriană, păducel, passiflora. Extractul de griffonia este un precursor de serotonină, reduce stările de depresie, dificultățile de somn. O altă plantă antidepresivă este sunătoarea, care ajută la echilibrarea sistemului nervos.