Plante medicinale – Branca-ursului (Heracleum sphondylium)

0
538
Plante medicinale - Branca-ursului (Heracleum sphondylium)

Branca-ursului este o planta erbacee, perena raspandita in padurile si pajistile insorite din Europa, Africa de Nord si Asia. Este distribuita atat in regiunile de deal cat si de munte, la altitudini de cel mult 2500 m. Face parte din familia Apiaceae si are denumirea stiintifica de Heracleum sphondylium. In popor este cunoscuta si sub numele de crucea-pamantului si placinta-porcului.

Acesta planta bienala este inalta de 1,5 m si se remarca prin tulpina cu santuri longitudinale si perisori. Radacina are diametrul de aproximativ 5 cm, este alba in interior, iar mirosul ei se aseamana cu cel al morcovului.

Frunzele sunt verzi, iar inflorescentele sunt umbelate, mari, alcatuite din flori hermafrodite cu petale albe sau putin rosiatice. Fructele sunt ca niste discuri aplatizate, cu seminte. Perioada de inflorire tine din luna mai pana in octombrie.

Ca planta medicinala este apreciata pentru continutul sau de uleiuri esentiale. In trecut aceasta planta era folosita in tratarea epilepsiei si a depresiei, astazi se utilizeaza la producerea unor medicamente homeopatice.

Citește și:  Crusin (Frangula alnus), scoarta vindeca afectiunile gastro-intestinale

Are efect in stimularea digestiei si ca sedativ al sistemului nervos, ajuta in cazuri de bronsita si tuse. De asemenea, in medicina populara infunzia de funze de branca-ursului are efecte bune in tratarea diareei, a unor probleme gastro-intestinale, a febrei si mancarimilor produse de dermatite.

In gastronomie lastarii de branca-ursului sunt consumati la fel ca sparanghelul preparat sau crud in salate. Din seminte se obtine un lichior cu gust placut. Uleiul esential din seminte are actiune antifungica, impotriva dezvoltarii ciupercilor si a unor micoze la nivelul pielii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.