Cum evităm epifora – Cauze și tratamente pentru această afecțiune

0
590
Cum evităm epifora – Cauze și tratamente pentru această afecțiune

Ai epiforă atunci când lacrimile îți curg abundent, anormal, pe obraz, când ai mereu ochii umezi și un disconfort enervant din cauza curgerii lor. Această lăcrimare care merge dincolo de normal, din cauza unei tulburări funcționale a aparatului lacrimal, poate să se declanșeze din pricina unor boli ce sunt asociate cu creșterea cantității de lacrimi sau a unor boli ce țin de compromiterea căilor de drenaj sau a fluxului de lacrimi.

Lacrimile protejează corneea de factorii externi și orice iritație la nivelul ei produce o reacție normală de creștere a producției de lacrimi. Sunt multe boli care cauzează lăcrimarea excesivă și anume: uveita, blefarita sau inflamația pleoapei, keratita sau inflamația corneei, glaucomul, alergia la mucegai, etc. Administrarea unor medicamente sau consumul de anumite alimente poate produce lăcrimare.

Anumiți factori externi (vânt, aer rece, viscol, lumina puternică, lumina soarelui) și substanțele iritante (fumul, praful, gazele, parfumurile sau mirosurile puternice, de hrean, muștar, ceapă) pot duce la lăcrimare crescută. Lăcrimarea poate să fie și rezultatul unei experiențe emoționale puternice, de bucurie, supărare, frică, groază, furie, sau ca simptom al iritației mucoasei nazale ca urmare a răcelii, gripei.

Citește și:  Tu știi cât ești de predispus la fotofobie ? Află ce este fotofobia și în ce fel îți poate afecta sănătatea

Epifora poate fi o suferință congenitală sau provocată de infecții alergice, virale sau bacteriene și alte afecțiuni. Cauze ale epiforei sunt traumatismele la nivelul ochiului, prezența unui corp străin în ochi care afectează canalele lacrimale, inflamația sacului lacrimal, mucusul nazal, îngustarea canalului lacrimal la frig, alergiile nazale, bolile infecțioase la nivelul cavității nazale, absența canalului lacrimal, tumorile din imediata apropiere a ochiului, alergia la mucegai, etc.

Tratamentul se aplică după stabilirea diagnosticului și a cauzei lăcrimării excesive. Se face examen ocular, investigații ale sacului lacrimal, scintigrafie, endoscopie nazală, test radiologic, test endoscopic lacrimal. Tratamentul constă în ameliorarea simptomelor și îndepărtarea cauzelor care le-au produs. La unii pacienți boala trece de la sine sau cu ajutorul unor picături pentru ochi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.