Cum ne protejam ochii de razele solare?

0
143
Cum ne protejam ochii de razele solare

In lunile calde de vara trebuie sa ne protejam ochii mai mult decat de obicei. Expunerea excesiva la soare (indiferent de destinatie, la mare, la munte sau in parc) fara folosirea ochelarilor de protectie poate duce la riscuri semnificative, poate cauza inflamatia corneei, keratoza actinica (keratoza solara), sau agravarea unei boli deja existente – cataracta sau degenerescenta maculara.

Cum ne protejam ochii de razele solare?

Conform cercetatorilor, luteina este un antioxidant puternic care are capacitatea de a ne proteja ochii intr-un mod complet si foarte eficient, ne ajuta sa avem o vedere clara si limpede. Luteina face parte din familia carotenoidelor si se gaseste in cele mai multe legume verzi – varza, salata verde, spanac, gulie, broccoli, mazare, porumb – dar si in pepeni, rosii, gogosari, galbenus de ou.

Se pare ca doar o portie de spanac pe zi (de aproximativ 50 de g) asigura organismului o cantitate suficienta de luteina, iar atunci cand dieta nu este echilibrata se poate administra un supliment de vitamine.

Am putea spune ca actioneaza ca un fel de ochelari de soare naturali, tocmai datorita faptului ca protejeaza bine ochii de radiatiile solare, dar de asemenea previne imbatranirea prin actiunea sa antioxidanta.

Multe studii au aratat ca luteina se fixeaza mai mult la nivelul ochilor, in cristalin si in retina. Astfel ea are capacitatea de a apara ochii impotriva degenerescentei maculare, dar si a cataractei. Doar 10 mg de luteina pe zi asigura nutrientii necesari protejarii pielii, incetinind procesul de oxidare al acesteia.

Citește și:  Acidul para-aminobenzoic (PABA) sau vitamina B10 - Stiati ca…

Prevenirea degenerescentei maculare se poate face prin alegerea unei diete echilibrate – bogata in fructe, legume cu frunze verzi, peste. Cei care consuma multe grasimi si proteine dar putine vitamine si antioxidanti trebuie sa ia suplimente alimentare pe baza de substante nutritive, Omega-3, luteina, resveratrol si zeaxantina. Ochii trebuie protejati de razele solare astfel: sa nu fie expusi la contactul direct cu surse artificiale de lumina ultravioleta, sa se poarte palarii cu boruri largi si ochelari de soare ce protejeaza impotriva radiatiilor solare.

Strugurii prin cantitatea de antioxidanti pe care ii contin au capacitatea formidabila de a proteja sanatatea ochilor nostri. De aceea introducerea acestor fructe miraculoase in dieta zilnica ajuta in prevenirea unei boli legate de procesul de imbatranire – degenerescenta maculara – care afecteaza macula (zona centrala a retinei).

Cercetatorii au descoperit in urma unor studii ca actiunea antioxidanta a strugurilor are efecte extraordinare protectoare si asupra organismului. Ei au experimentat diferite diete pe soareci si au aratat ca dietele cu struguri asigura o protectie foarte mare retinei si previne orbirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.