Cum putem trata singuri durerile de spate?

0
425
Cum putem trata singuri durerile de spate

Durerile de spate pot sa apara in mod surprinzator si pot fi cauzate de obicei de alte boli. Acestea sunt foarte frecvente si au legatura cu starea sistemului musculo-scheletic, tonusul muscular, fexibilitatea tendoanelor si a ligamentelor, a articulatiilor.

Cel mai important aspect care trebuie avut in vedere in legatura cu aceasta afectiune este tratarea durerii sau ameliorarea ei. Evident ca durerea poate afecta suficient de tare modul obisnuit de viata al persoanei si chiar o poate determina sa nu-si exercite profesia ca inainte, deoarece ea influenteaza foarte mult miscarea acestuia. Daca o anumita boala a cauzat durerile de spate este normal ca un medic sa puna un diagnostic si sa prescrie un tratament care sa vindece aceasta boala.

Medicii ne spun ca durerile de spate nu sunt intotdeauna provocate de o boala ce apare la nivelul coloanei vertebrale, ci si de asa numitele spasme musculare. Nu de putine ori durerile la nivelul spatelui pot fi determinate de anumite boli urogenitale. Intotdeauna trebuie cautata o metoda de tratament care sa aiba ca rezultat eliminarea durerii.

Durerile de spate apar diferit la fiecare persoana, uneori pot sa apara brusc si pe neasteptate in timp ce se face o anumita activitate fizica oricat de usoara. Doar simpla ridicare a unui pachet poate fi insotita de o durere ascutita in zona coloanei ca o intepatura de sabie.

Uneori durerile de spate sunt provocate de contractii anormale musculare, acele spasme ale muschiulor care acopera vasele de sange din zona spatelui si a taliei. Indiferent de caz cu un tratament bun exista sansa de a scapa de astfel de dureri de spate si de aceea trebuie apelat la ajutorul unui medic specialist.

dureri de spate

Cum putem trata singuri durerile de spate?

  • Cand durerea a fost cauzata de ridicarea unui pachet foarte greu este bine sa se aplice comprese cu gheata. Acestea se folosesc si in cazul spasmelor musculare, deoarece la rece muschii se relaxeaza, iar procesul inflamatoriu scade. Gheata ajuta in calmarea durerilor foarte mari ce apar de obicei la inceput. Atentie gheata nu se pune direct pe piele, intotdeauna se inveleste intr-un prosop. In caz contrar ea poate cauza degeraturi. Tratamentul se face doar 15-120 minute si se poate repeta de mai multe ori pe zi in functie de intensitatea durerii.
  • Caldura poate ajuta si ea la ameliorarea durerilor de spate, insa medicii recomanda mai putin incalzirea partii inferioare a spatelui. Se poate folosi o sticla de apa fierbinte sau o perna electrica. Acest tratament are avantajul de a inmuia muschii si a-i face mai maleabili.
  • Durerile de spate de la nivelul coloanei vertebrale pot trece daca se poarta un corset elastic ce sa ofere sprijinul adecvat coloanei vertebrale, muschilor, oaselor, discurilor si nervilor. Totusi nu trebuie exagerat cu utilizarea corsetului, pe termen lung poate duce la slabiciune musculara.
  • Cea mai indicata metoda care pune in miscare musculatura lombara este mersul pe jos. Zilnic trebuie sa se mearga pe jos timp de 30 de minute si astfel starea de sanatatea a organismului va fi mai buna.
  • Exercitiile yoga sunt usor de realizat si ajuta la intarirea muschilor din zona taliei. Ele trebuie facute cu un instructor yoga, la recomandarile lui daca sunt mai complexe. Din cele mai simple face parte si urmatorul exercitiul prezentat in cele ce urmeaza. Se sta la o distanta de 30 cm de perete, picioarele departate la nivelul umerilor si palmele puse pe perete la nivelul umerilor, cu degetele indreptate in sus. Fara a lua mainile de pe perete se face un pas inapoi si se apleaca corpul in fata, apoi se face un pas inainte si se revine la faza initiala. Se repeta de cateva ori pana cand se simte o tensiune in muschii spatelui.
  • Exista un exercitiu foarte simplu care ajuta la relaxarea spatelui si calmarea durerilor de la nivelul lui. Se sta intins pe podea, se pune o pernuta sub cap si se tin mainile in spatele capului. In acelasi timp se trage sau se indreapta coloana vertebrala – astfel se amelioreaza treptat durerea si se produce vindecarea.
  • Inotul este un sport care vindeca durerile de spate care sunt mai putin grave.
  • Viata sedentara poate intensifica durerile de spate. Fiecare persoana trebuie sa urmeze un stil de viata activ, in caz contrar repausul o perioada indelungata de timp poate cauza atrofia musculara si prierderea elasticitatii. Persoanele care sunt nevoite sa stea in pat o perioada mai lunga de timp au nevoie de tehnici terapeutice pentru recuperare rapida, altfel ele vor fi afectate si din punct de vedere psihologic, vor avea impresia ca nu mai au energie sau ca orice miscare pe care o fac necesita un efort foarte mare din partea lor.
  • Cei care au munca de birou si stau mult jos pot simti dureri de spate in zona taliei si a spatelui. Cel mai bine este sa foloseasca un scaun cu spatar si cotiere care sa sustina mainile si spatele, iar la talie sa se puna o pernuta si astfel nu vor mai fi nevoiti sa folosesca calmante.
  • Medicii recomanda pentru durerile de spate medicamente antiinflamatorii. Atentie insa acestea nu trebuie luate in exces, se iau doar 2 pastile de ibuprofen de 200 mg pe zi, nu mai mult. Intotdeauna trebuie citit prospectul sau tinut cont de recomandarile medicului.
Citește și:  De ce ne curge nasul si ce afectiuni ascund secretiile nazale abundente?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.