Cum se pregătește victima pentru transport la spital?

0
226
Cum se pregătește victima pentru transport la spital

În opinia specialiștilor în domeniul medical nicio victimă nu se duce la spital înainte de a fi adusă în starea de a suporta în bune condiții transportul. Acesta este un principiu care trebuie respectat deoarece altfel starea ei poate fi agravată și chiar viața îi poate fi pusă în pericol.

Victima nu se mișcă dacă este un caz critic, de urgență, și doar dacă prezintă leziuni ușoare poate fi dusă la cea mai apropiată unitate sanitară printr-un transport improvizat. Accidentații care sunt în stare gravă se transportă numai cu ambulanța.

După ce s-a sunat la 112, în timpul cât se așteaptă ambulanța, victima trebuie să primească primul ajutor. Dacă starea ei este destul de gravă nu trebuie mișcată, va fi lăsată în poziția în care a fost găsită. Dacă se află în pericol – inec, încediu, prăbușirea unei clădiri, explozie – poate fi mutată cât mai rapid, cu grijă.

Victima trebuie examinată rapid pentru a observa ce leziuni a suferit, dacă are fracturi ale coloanei vertebrale, ale membrelor inferioare sau superioare și dacă acestea nu se pot agrava prin mutarea sa. Se estimează gravitatea leziunilor, greutatea victimei, locul unde ar putea fi mutată, dacă aceasta este in stare să se miște sau nu.

transport catre spital

În mod normal mutarea unei persoane accidentate se face de către cineva competent, care știe cum se realizează acest lucru spre a nu agrava starea victimei. Aceasta trebuie ridicată, poziționată și transportată la spital. Este vorba despre trei momente și care nu se pot realiza doar de o persoană, sunt necesare măcar două, dacă nu chiar trei. Ridicarea victimei se face din lateral sau de sus, aceasta se așează pe targă.

Citește și:  Măsuri de prim ajutor în caz de plăgi la cap și la scalp – Cum poți ajuta o victimă cu traumatism cranio-cerebral?

Spuneam că este nevoie de mai mulți oameni pentru ridicarea accidentatului deoarece este necesar să se susțină capul și umerii, bazinul, membrele inferioare ale acestuia, și toate în același timp, aproximativ la același nivel. Amplasarea tărgii sub accidentat se face de asemenea de către o altă persoană. În cursul transportului la spital poziția victimei este culcat pe spate, mai ales dacă victima este în stare de șoc.

Dacă victima este în stare de comă se va așeza pe o parte, spre a preveni obstrucționarea căilor respiratorii cu secreții bucale și faringiene, sau cu conținut gastric ce este eliminat prin vărsături. În situații mai fericite când rănile sunt minime, accidentatul poate să stea în poziție șezândă.

Alte poziții în care victima poate stea în timpul transportului la spital sunt: culcat pe spate dar cu trunchiul mai ridicat (poziție recomandată pentru persoanele în vârstă), în poziție semișezândă cu un sul sub genunchi și trunchiul ridicat (dacă sunt leziuni abdominale), culcat pe spate și saltea specială (pentru cei care au suferit leziuni sau fracturi la coloana vertebrală), în decubit ventral cu capul într-o parte (când sunt leziuni craniocerebrale și leziuni ale feței cu hemoragie și risc mare de asfixie).

Transportul se face rapid, dar virajele trebuie să fie line spre a nu contribui la agravarea stării generale a accidentatului. Trepidațiile în timpul transportului sunt periculoase mai ales pentru victima care a suferit leziuni la abdomen, torace, vertebrele coloanei sau leziuni craniocerebrale. Dacă victima are un risc mare de asfixie sau hemoragie internă trebuie transportată mai mult decât rapid la spital pentru a fi salvată.

Video – Mod de ridicare a unui accidentat pe targă: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.