În ultimii doi ani, oamenii s-au confruntat cu anumite probleme de sănătate, ce includ anxietate, despresie, probleme digestive. Pentru a-și menține sănătatea, nutriționiștii recomandă oamenilor să consume alimente care le plac, dar mai ales fructe și legume într-o mare varietate de culori. Care sunt tendințele de alimentație din acest an?
Navigare rapidă în articol:
1. Alimentația pentru sănătatea mintală și intestinală
Nutriționiștii spun că alimentația trebuie să susțină sănătatea mintală și intestinală. Asta înseamnă că alimentele trebuie să fie echilibrate, în mare parte alcătuite din fructe și legume ecologice.
Probiotice și prebiotice
Stresul cauzat de pandemia de COVID-19 a afectat mulți oameni în ultimii ani, le-a cauzat simptome digestive și le-a deteriorat flora intestinală benefică. Pentru a combate astfel de probleme, oamenii au nevoie de o alimentație benefică pentru sănătatea intestinului, care să conțină:
- Probiotice și prebiotice
- Despre probiotice se spune că sunt bacterii sănătoase și se găsesc în varză murată, iaurt și chefir
- În aceea ce privește prebioticele, acestea ajută la creșterea bacteriilor intestinale sănătoase și se pot lua din ovăz, nuci, alune, leguminoase, fructe de pădure, legume verzi.
Cereale integrale
Există o mare varietate de cereale integrale, disponibilă în ziua de azi în magazine, care aduc multe beneficii pentru sănătate. Cerealele integrale sunt alimente sănătoase, super-ușoare, care oferă un aport de fibre, nutrienți și energie organismului.
Studiile cercetătorilor arată că cerealele integrale nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică.
Veganii și vegetarienii consumă în mod frecvent cereale integrale, pentru că sunt gustoase și au proteine. De exemplu, boabele de quinoa sunt o sursă importantă de proteine și aminoacizi esențiali organismului. Pentru alimentația zilnică sunt recomandate cereale precum: grâu, secară, quinoa, cușcuș, bulgur, hrișcă, ovăz, orez, orz, mei.
Hrișca are proteine complexe și toți aminoacizii esențiali, chiar și lizină ce conține magneziu. Lizina nu apare în multe cereale integrale. Meiul reprezintă o sursă de nutrienți importanți, ce includ magneziu, vitamina B3 și fosfor.
Proteine
De asemenea, organismul are nevoie de proteine – cum sunt arahidele. Și nucile au proteine vegetale sănătoase, care nu conțin steroizi dăunători, grăsimi saturate, hormoni și colesterol ca la produsele de origine animală. Nucile au L-arginină – care este un aminoacid bun pentru organism.
Studiile cercetătorilor au arătat că nucile trebuie să fie introduse în dietă, pentru că pot să reducă riscul de boli cardiovasculare și de diabet de tip 2. Consumul de nuci scade și incidența de boli cronice, ca de exemplu: boli biliare, obezitate, demență, degenerescență maculară.
Grăsimi bune
Nutriționiștii recomandă pentru sănătate alimentele bogate în vitamine (A, B, C, E) dar și în grăsimi nesaturate. Acestea mențin sănătatea pielii, a părului și a unghiilor.
Nucile și alunele au vitamine B6, E, tiamină, acid folic, niacină, riboflavină, acid pantotenic și numeroase minerale – magneziu, fier, fosfor, potasiu, zinc, fier, calciu.
Semințele de in, chia, cânepă, susan au numeroși nutrienți importanți pentru sănătate, cum ar fi vitaminele din complexul B și E, dar și minerale – fosfor, potasiu, calciu, zinc, mangan, fier. Cele mai populare sunt semințele de susan care au mult calciu. De asemenea și semintele de in și chia sunt apreciate de nutriționiști, mai ales pentru conținutul lor de Omega-3.
Aceste alimente oferă completări delicioase de nutrienți la o vastă varietate de feluri de mâncare. Procentul de calorii este mare la nuci și semințe, iar aportul de acizi grași este optim. Nucile au și fitosteroli, lignani cu proprietăți antioxidante, care susțin sănătatea inimii și protejează organismul împotriva unor tipuri de cancer.
Nucile și semințele au grăsimi polinesaturate Omega-3 și acid alfa-linolenic (ALA).
2. Alimentația blândă
În acest an se tot vorbește despre alimentația blândă, care a crescut în popularitate. Ea se concentrează pe bunăstare, pe alegerea unor alimente care sunt importante pentru sănătatea organismului și care oferă o stare de bine. Este vorba despre fructe, dar și despre anumite alimente care conțin grăsimi nesaturate: avocado, arahide, ulei de măsline.
Arahidele au grăsimi mononesaturate care au fost asociate cu un nivel mai scăzut de boli de inimă și cancer.
Alimentația blândă trebuie să fie ușor digerabilă și se alege în funcție de anumite afecțiuni intestinale (ex. enterite, diaree, inflamația mucoasei gastrice). De regulă, ea cuprinde alimente care nu îngreunează stomacul și care nu provoacă acea senzație de disconfort abdominal.
O dietă de acest gen conține carne slabă, orez alb, lactate cu un conținut redus de grăsimi, alimente fierte în abur sau coapte în folie la cuptor. Anumite produse trebuie eliminate din dietă și anume: carnea grasă, zaharurile rafinate, alimentele procesate.
Pentru a-ți menține sănătatea pe termen lung contează enorm alimentația, dar și aplicarea unor obiceiuri de viață echilibrată – cum ar fi: limitarea stresului, evitarea fumatului și alcoolului, exercițiile fizice, respectarea unui program de somn bun.
Dieta pe bază de plante
Această dietă ajută în prevenirea cancerului. Consumul de fructe și legume ar trebui să fie o prioritate pentru oricine, pentru că aceste alimente proaspete reduc riscul de cancer (mamar, de stomac, de plămâni). Aceste alimente au fitochimicale și substanțe care acționează ca un sistem de apărare împotriva agenților cancerigeni.
Pentru a ajuta corpul să revină la sănătatea optimă, trebuie redus consumul de carne, de produse bogate în grăsimi saturate. Alimentația zilnică ar fi bine să conțină salate realizate din legume și sucuri naturale din fructe și din legume bio. În salate se pot adăuga și cereale integrale, nuci, semințe, leguminoase.
Nutriționiștii recomandă legumele și fructele bogate în vitamine (A, B, C, E), carotenoizi, antioxidanți care previn leziunile celulare; de regulă aceste deteriorări celulare sunt provocate de reacțiile chimice ale oxigenului și care ar putea contribui la dezvoltarea cancerului.