Potrivit cercetătorilor prin consumul de pește de 2 ori pe săptămână se reduce riscul de accident vascular cerebral deoarece majoritatea speciilor conțin acizi grași nesaturați și alți nutrienți importanți pentru menținerea sănătății și creșterea longevității.
Beneficiile consumului de pește:
Prin consumul de pește se previne cancerul și bolile cardiovasculare. De asemenea prin introducerea acestui aliment în dietă scade riscul de a dezvolta boala Alzheimer, crește rezistența organismului și este imbunătățită vederea. Peștele crește imunitatea organisului, ajută la dezvoltarea fizică și mentală, protejează inima și oferă organismului numeroase vitamine din grupul B.
Peștele conține forfor – un mineral foarte important pentru dezvoltarea celulară, pentru oase și dinți, pentru normalizarea funcției renale, a ritmului cadiac și a contracțiilor mușchiului inimii. Alți nutrienți din carnea de pește sunt: magneziu, potasiu, iod, sulf, cupru, fluor, mangan, sodiu. Aceștia sunt foarte importanți pentru menținerea sănătății organismului și pentru creșterea speranței de viață.
Macroul este un pește bogat în vitamina B12 și D de aceea ajută la producerea de energie în organism, la dezvoltarea fizică și la îmbunătățirea funcției sistemului nervos. Vitamina B12 menține echilibrul psihic, are rol în metabolizarea lipidelor, proteinelor și glucidelor. Hamsiile au vitamina A și D și ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare. Prin conținutul de calciu și magneziu hamsiile ajută la dezvoltarea normală a oaselor și a dinților.
Somonul are acizi grași Omega-3 și Omega-6 care sunt foarte importanți pentru menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Prin consumul de somon scade riscul de formare a cheagurilor de sânge și se menține sănătatea organismului. Acest pește este o sursă de vitamine din grupul B dar și de vitamina A și D. Conține proteine și aminoacizi care reprezintă nutrienți necesari organismului, pentru formarea hormonilor, enzimelor digestive și a țesuturilor.
Ficatul de pește și mai ales de cod are numeroase proprietăți benefice pentru organism. Conține vitamine A, B1, B2, B6, B9, D, E, PP, proteine, acizi organici, grăsimi și carbohidrați. Acest produs este bogat și în minerale și oligoelemente din care fac parte: magneziu, calciu, potasiu, fier, fosfor, sulf, mangan. Ficatul de pește are efect bun în tratamentul anemiei, osteoporozei, bolilor articulațiilor, bolilor reumatice și inflamatorii. Poate îmbunătăți circulația sangvină și activitatea sistemului nervos, poate preveni infarctul miocardic și bolile de inimă.
Uleiul de pește este bogat în acizi grași Omega-3 și se găsește îndeosebi în ton, hering, somon, sardine. Acesta însă poate crește puțin nivelul de colesterol din sânge, de aceea nu este indicat persoanelor care suferă de diabet (mai ales suplimentele de ulei de pește sunt contraindicate).
Gelatina de pește are elemente nutritive, calciu, fosfor, fier și proteine. Cercetătorii chinezi spun despre gelatina de pește că are și acizi grași Omega-3 și cred în beneficiile ei terapeutice. Consideră că ajută în tratamentul bolilor cardiace, oboselii cronice, hemoragiilor, problemelor sexuale și chiar a cancerului.