Nu de puține ori medicul recomandă un control fizic anual al stării de sănătate pentru prevenirea unei eventuale îmbolnăviri. Ideea pare grozavă pentru orice om, însă frica de a merge la medic se instalează în sufletul oricărui. Acesta este motivul pentru care se evită realizarea unui control anual de sănătate de cele mai multe ori.
De obicei, oamenii se duc la medic atunci când sunt nevoiți, când suferă de anumite simptome care îi îngrijorează. Cei care fac astfel de vizite la medic și află că organismul le funcționează normal, sunt deodată mai bine dispuși că au un aviz pozitiv de sănătate și stau liniștiți pe toată durata anului.
Controalele medicale anuale sunt benefice pentru orice om deoarece pot reduce riscul de a dezvolta anumite boli, de a le evita și preveni. Anumite persoane consideră că astfel de vizite la medic a oamenilor sănătoși sunt în principal un mod de a îmbunătăți relația dintre cadrul medical și pacient. Pe de altă parte oamenii sunt motivați de costurile mari ale unor analize de a nu face controale medicale anuale la medic.
Controlul medical constă în anamneză, examinare fizică, analiza sumarului de urină, analiza de sânge, identificarea factorilor de risc de sănătate, examenul pelvian la femei, investigarea danturii și cavității bucale. Anamneza constă în evaluarea istoricului medical al pacientului, a tratamentelor anterioare, a bolilor și afecțiunilor din trecut, a simptomele semnalate și predispozițiile familiale.
Urmează examenul fizic al pacientului: observarea și palparea pielii, verificarea mobilității gâtului, verificarea glandei tiroide, palparea ganglionilor limfatici, măsurarea pulsului, controlul ritmului cardiac, ascultarea respirației la plămâni, examinarea zonei abdominale, a mobilității articulațiilor, a coloanei vertebrale, măsurarea tensiunii arteriale, etc.
Inspecția generală a pacientului din cap până în picioare are rolul de a cerceta vizual tot organismul acestuia. Se observă tipul constituțional al pacientului, conformația capului, a membrelor și toracelui, dezvoltarea țesutului celulo-adipos subcutanat, a sistemului muscular, etc.
Foarte importantă este stabilirea nivelului de colesterol și a indicelui de masă corporală. Dacă persoana suferă de obezitate aceasta trebuie neapărat să slăbească. Obezitatea este un factor de risc pentru sănătate, poate duce la apariția a numeroase boli și afecțiuni. Orice medic iși va întreba pacientul dacă fumează sau dacă stă frecvent în spații închise în care se fumează.
Recomandarea sa va fi întotdeauna de a renunța la fumat deoarece consumul de țigări este cel mai mare factor de risc pentru cancer. Un alt factor nociv este reprezentat de radiațiile solare, care favorizează dezvoltarea cancerului de piele.