In sezonul estival cand valurile de caldura sunt mari pielea are nevoie de protectie impotriva razelor ultraviolete. In acest sens si vitaminele vara au un rol esential la fel ca si mineralele pentru a proteja pielea de arsurile solare, dar si pentru a obtine un bronz auriu si o piele frumoasa.
Principalele vitamine care trebuie avute in vedere sunt A, C, D, E si grupa B, iar dintre minerale cele mai importante sunt iodul, cuprul si zincul. Aceste vitamine si minerale se gasesc atat in produsele alimentare cat si intr-o mare gama de produse cosmetice, creme de protectie solara (cu adaos de vitamine) care prin publicitate ne fac sa credem ca prin folosirea lor pielea noastra va fi stralucitoare si sanatoasa. Ideea ar fi ca prin aceste creme pielea absoarbe vitaminele si acestea actioneaza in interiorul ei. In realitate se pare ca acest lucru este mai complicat, deoarece pielea are nevoie de cantitati mari de vitamine pentru a se obtine rezultate, iar in produsele cosmetice nu exista atat de multe substante active.
Cea mai buna solutie ramane sa avem o alimentatie sanatoasa. Principalele alimente bogate in minerale si vitamine sunt:
Vitamina A se gaseste in legume, fructe, ficat, galbenus de ou, peste, margarina. Organismul are rolul de a produce aceasta vitamina din beta-caroten care apare in fructe si legume, mai ales in morcovi, patrunjel, caise, dovleac, frunze de spanac. Vitamina A protejeaza celulele, creste rezistenta organismului, ajuta in dezvoltarea oaselor, pastreaza sanatatea pielii, gingiilor, dintilor si a parului. Ajuta impotriva cancerului, in tratarea alergiilor, imbunatateste digestia, ajuta vederea, trateaza anumite boli de piele (ex: folosita pentru uz extern in furuncule).
Vitamina C se gaseste in legume, fructe si cartofi.
Vitamina D se gaseste in carnea de somon, laptele de soia, laptele de vaca, ton in ulei, hering, somon, sardine, iaurt si alte produse lactate, cereale. De exemplu 100 g de somon contine aproape jumatate din cantitatea de vitamina D necesara zilnic organismului. Vitamina D ajuta la fixarea Ca si absorbtia fosforului in organism, la intarirea oaselor. Necesarul zilnic de vitamina D in organism este de 2,5 mg.
Vitamina E este continuta in uleiuri vegetale, in nuci, oua, ficat, cartofi dulci, varza, seminte, uleiuri vegetale, fasole, broccoli, catina, legume cu frunze verzi. Aceasta vitamina previne arteroscleroza, creste rezistenta organismului, trateaza oboseala si slabiciunea musculara, previne si cele mai grave boli de ochi, distruge radicalii liberi, amelioreaza efectul nociv dat de substantele radioactive etc. Necesarul zilnic de vitamina E este de 15 mg.
Vitamina H se ia din fructe si legume, din rosii, drojdie, alune, cereale.
Grupul de vitamine B: vitamina B2 apare in legume, lapte, carne si oua; vitamina B3 este in legume, fructe, nuci, carne, cereale, peste; vitamina B8 se gaseste in lapte, seminte, drojdia de bere, nuci, legume verzi, galbenus de ou, rinichi, inima si ficat.
Iodul apare in produse lactate, fructe de mare, carne si organe.
Zincul se gaseste in orez, carne, paine, peste.
Cuprul este in fructe de mare, nuci, cereale, scoici, carne, organe.
Complexul de vitamine B, vitaminele A, C, E, siliciul si calciul ajuta in prevenirea unghiilor fragile, protejeaza pielea si parul de soarele de vara. Consumul mare de vitamina A ajuta in mentinerea unui bronz frumos.
Fumatorii au nevoie de un consum mai mare de vitamina C, iar persoanele care iau antibiotice trebuie sa stie ca acestea fura din vitaminele B2, C si B6. De asemenea si alcoolul este daunator vitaminelor. Cand pielea este uscata inseamna ca are o carenta de vitamina A si B, cand buzele sunt uscate si crapate este posibil ca lipsa de vitamina A si E sa fie problema, cand apare anemia este un deficit de fier, unghiile fragile arata o lipsa de siliciu si oligoelemente.
Trebuie tinut cont de faptul ca alimentele prin fierbere, prajire, coacere isi pierd semnificativ sau total din proprietati.