Stiati ca 90% dintre romani au probleme dentare? Principala cauza a durerilor de dinti este hipersensibilitatea dentara. Aceasta reprezinta o durere acuta a dintilor in momentul cand bei sau mananci alimente calde sau reci, dulci sau acre.
Dintii sunt protejati de smalt, iar acesta reprezinta cel mai dur tesut din organism. Sub smalt se afla dentina care daca este expusa mediului extern provoaca dureri de dinti. Dentina trebuie sa fie neaparat protejata de smalt, insa la multi oameni dispare aceasta bariera de protectie din cauza mai multor factori.
In primul rand un periaj necorespunzator al dintilor (prea intens sau prea incet) poate afecta sanatatea dintilor. Cariile netratate la timp sunt o alta cauza a distugerii smaltului dintelui. De asemenea carenta de vitamine B1, B2, C poate cauza probleme ale dintilor.
Alti factori care pot contribui la aparitia hipersensibilitatii dentare sunt aparatele dentare si tratamentele de albire a dintilor. De multe ori dupa procesul de albire a dintilor poate sa apara o hipersensibilitate temporara a dintilor la alimente calde si reci. Medicii recomanda tratamentele de albire a dintilor numai daca este neaparat necesar si nu ca un moft.
Trebuie sa se ia in considerare consecintele acestor tratamente asupra dintilor in momentul cand se doreste o albire a danturii. Uneori pot sa para dureri de dinti daca solutia de albire patrunde in fisuri ale smaltului dintilor, o decolorare a mucoasei orale, sau probleme de stomac daca este inghitita accidental.
Pentru tratamentul acestei afectiuni trebuie sa se faca un control stomatologic, pentru ca doar medicul specialist poate stabili exact cauza problemei si metoda prin care se poate trata aceasta.
Pentru prevenirea hipersensibilitatii dentare este indicat sa se respecte o igiena corecta a cavitatii bucale. Trebuie sa se foloseasca o periuta de dinti cu peri moi, pasta de dinti florurata, ata dentara, apa de gura, sa se perie dintii in mod corect fara a exercita o presiune prea mare asupra lor, sa se trateze cariile la timp. De asemenea, este indicat sa se acorde o atentie deosebita la dieta, sa se consume alimente bogate in calciu si vitamine (B1, B2 si C), sa nu se serveasca lichide si mancaruri prea fierbinti, prea reci sau prea acide.