De ce unii oameni se învinețesc mai mult și mai rapid?

0
29

O vânătaie poate fi ceva banal, dar la unele persoane apare mai rapid și are o culoare mai accentuată. Cu toții ne-am învinețit în urma unei lovituri sau căzături aparent inofensive, deci am trecut printr-o asemenea experiență.

Vânătăile apar ca urmare a rănirii capilarelor de sub suprafața pielii, dar pot fi cauzate și de boli ale vaselor de sânge, de boli sistemice, ori pot surveni ca un efect secundar al medicamentelor (ex. antidepresive). Ele pot să apară mai frecvent la persoanele în vârstă.

Unele persoane se învinețesc mai rapid – Care sunt cauzele?

Potrivit cercetătorilor, femeile se învinețesc mai repede în urma unor traumatisme, comparativ cu bărbații. Oamenii care au o cantitate mai mare de colagen, cum sunt bărbații, se învinețesc mai greu. Colagenul protejează vasele capilare de sânge.

Lipsa de vitamine

O cauză a apariției vânătăilor inexplicabile este deficitul de vitamine C și K.

Vitamina C are proprietăți antioxidante, este o componentă a sintezei colagenului responsabil de elasticitatea pielii, îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar prin stimularea activității limfocitelor, etc.

Deficitul semnificativ de vitamina C duce la scorbut și se manifestă prin simptome precum:

  • Umflarea gingiilor, pierderea dinților
  • Durere și slăbiciune a picioarelor
  • Modificări ale pielii, hemoragii punctiforme, vânătăi.

Alte simptome ale carenței de vitamina C în organism sunt: oboseala, epuizarea rapidă la efort, sensibilitatea la infecții, dificultate în vindecarea rănilor, fragilitatea vaselor capilare, apariția imediată a vânătăilor chiar și la lovituri aparent inofensive.

Vitamina K este asociată cu multe boli, cu o dietă inadecvată, ea este foarte importantă pentru sănătate și anume:

  • Sprijină procesul de coagulare a sângelui
  • Are efect pozitiv asupra activității inimii, previne întărirea arterelor
  • Are rol asupra stării sistemului osos și acțiune antiinflamatoare
  • Reduce riscul de fracturi de șold
  • Participă la formarea osteocalcinei, previne scăderea densității osoase.

Deficitul de vitamina K crește riscul de sângerări nazale, sângerări ale gingiilor, vânătăi și menstruații abundente.

În astfel de cazuri se recomandă suplimentele de vitamine și o alimentație bogată în fructe și legume. Unele persoane care țin diete pentru scădere în greutate pot avea o scădere a nivelului de vitamine. Medicii recomandată o serie de analize pentru a vedea dacă este necesară o suplimentare de vitamine.

Înaintarea în vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, vasele de sânge sunt mai sensibile, mai slabe și fragile, iar țesutul adipos (care protejează împotriva efectelor impactului) este mai puțin. Prin urmare, la persoanele în vârstă pielea este mai predispusă la vânătăi.

Citește și:  Incearca ceaiul de rozmarin pentru frumusete si sanatate

Unele persoane fac rapid vânătăi sau chiar hematoame, unele destul de extinse, după o lovitură sau leziune deoarece nu există un strat de grăsime între piele și țesuturile subadiacente. Vânătăile apar și pe fondul unor boli neurologice sau cardiace, sau din cauza unor medicamente. Anticoagulantele pot produce formarea ușoară de hematoame.

Persoanele în vârstă se luptă și cu anumite boli metabolice, cum sunt bolile endocrine, insuficiența tiroidiană și diabetul. Asta duce la fluctuații ale nivelului de glucoză din sânge, la tulburări senzoriale cronice, la riscul de leziuni și vânătăi spontane.

Bătrânii se poticnesc, pot cădea în mod frecvent, pentru că au diferite probleme de sănătate, de echilibru. La ei efectul unei căderi este mult mai sever ca la oamenii tineri, iar vânătăile apar rapid, sunt mai accentuate și se vindecă mai greu.

Pentru vânătăi și hematoane sunt recomandate unguente care pot accelera vindecarea. La o persoană în vârstă o vânătaie se vindecă cam în 2-3 săptămâni, uneori și mai mult.

Tulburări ale sângelui

Hemofilia este o afecțiune care provoacă învinețirea rapidă și poate fi moștenită. Această tulburare în care sângele nu se coagulează corespunzător se manifestă prin simptome ce variază în funcție de nivelul factorilor de coagulare. Dacă boala este mai puțin gravă apar sângerări spontane în articulații și piele, astfel se produc umflături și vânătăi. În cazuri mai grave – când este vorba despre o traumă sau o intervenție chirurgicală – sângerarea este excesivă și necesită tratament medical.

Hemofilia apare de obicei la persoanele în vârstă, la femeile care au născut recent sau la persoanele cu boli precum cancer și scleroză multiplă. Hemofilia medie apare după traumatisme și produce sângerare moderată.

Echimoze medicamentoase

Prin administrarea de antidepresive se poate acționa asupra serotoninei și asupra depresiei, dar aceste medicamente au și efecte secundare. Ele pot interacționa cu trombocitele – celule cu rol în coagularea sângelui. Antidepresivele scad coagularea sângelui și de aceea apar vânătăi spontane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.