
După o zi de muncă și numeroase activități pentru a face față vieții de zi cu zi, oamenii ajung acasă, stau întinși în pat și folosesc gadget-urile înainte de somn, ore în șir. Acest obicei poate duce la dureri de cap și insomnie, iar uneori chiar și la stări depresive.
Iarna, zilele sunt mai scurte, iar nopțile devin mai lungi. Oamenii simt nevoia iarna să doarmă mai mult și deseori sunt somnoroși. Ei se luptă cu somnolența și asta nu neapărat din cauza unor nopți nedormite. Acest anotimp afectează starea de sănătate a oamenilor, mai ales calitatea somnului, pentru că lumina zilei influențează enorm ritmul circadian.
Navigare rapidă în articol:
1. De ce sunt oamenii somnoroși în timpul iernii
În timpul iernii ritmul circadian al corpului se schimbă din cauza unor factori, precum:
- Lumina solară – cercetătorii spun că bioritmurile zilnice produc energie sub influența luminii solare, iar ritmul circadian este și el influențat de asta, este ceasul biologic al corpului
- Pe măsură ce nopțile devin mai lungi, creierul produce melatonină – un hormon ce reglează vigilența și somnul
- Corpul uman produce anticorpi iarna pentru a lupta împotriva infecțiilor ce pot să apară în sezonul rece.
Iarna oamenii se simt mai obosiți, descurajați și letargici din cauza lipsei de lumină. Ei trebuie să ia în serios aceste probleme și să acorde o atenție deosebită calității somnului. Cercetătorii consideră că oamenii au nevoie de mai mult somn în anotimpul de iarnă, pentru că acum apar factori precum lipsa de lumină și temperatura scăzută. Aceștia îi fac pe oameni să-și dorească să stea la căldură și să se odihnească mai mult decât în alte anotimpuri.
Oamenii care sunt nevoiți să lucreze în ture sau pe un program variabil, ajung să aibă ceasul biologic desincronizat. Asta poate duce în timp la stări rele, la oboseală și probleme de sănătate, la depresie, diabet, boli de inimă, obezitate și chiar la cancer.
Privarea de somn
Privarea de somn, ce este cauzată de amânarea orei de culcare, poate afecta negativ sănătatea. Unii oameni fac diferite activități și consideră că somnul poate aștepta. Din păcate, acest comportament este greșit, pentru că somnul este necesar sănătății organismului și bunăstării și deci nu poate aștepta.
Conform unui studiu de pe NCBI, realizat de cercetători, privarea de somn apare atunci când nu dormi suficient, când nu dormi bine, când suferi de tulburări de somn și când dormi la ore nepotrivite în timpul zilei. Statisticile arată că 50-70 de milioane de americani au tulburări de somn care le afectează calitatea somnului.
Deficitul de somn are numeroase consecințe (conform unui studiu din 2019):
- Este asociat cu probleme cronice de sănătate – diabet, boli de inimă, hipertensiune arterială, depresie, obezitate și altele
- Poate afecta capacitatea de învățare, atenție, concentrare
- Produce somnolență care crește riscul de accidente la șoferii din trafic
- Afectează calitatea vieții și bunăstarea.
Oamenii sunt mai somnoroși iarna? Iată care sunt principalale motive!
Iarna, oamenii se simt mai obosiți și mai somnoroși deoarece glanda pineală funcționează cea mai mare parte a zilei și astfel produce mai multă melatonină. Zilele sunt mai întunecate și melatonina reacționează cu mult timp înainte de a merge la culcare. Dimineața, când oamenii se trezesc să meargă la muncă afară este încă întuneric, iar unii lucrează activ și după apusul soarelui.
Un factor care duce la somnolență este și temperatura scăzută din timpul iernii. Locuințele sunt mai răcoroase, iar asta îi determină pe oameni să se bage sub plapumă și să doarmă la căldură.
Există o serie de obiceiuri care afectează calitatea somnului la oameni și anume:
- Consumul de băuturi stimulante seara poate produce insomnie; cofeina, alcoolul și anumite ceaiuri (ex. ceai verde, ceai negru) pot stimula sistemul nervos și pot face somnul agitat pe parcursul nopții
- Evitarea luminii albastre de la ecranul telefonului care întrerupe ritmul circadian; lumina și mișcarea pot distrage atenția de la somn, de la adormire
- Consumul de ciocolată și alimente dulci seara nu este indicat; zahărul stimulează sistemul nervos și poate afecta calitatea somnului
- Evitarea activităților stresante înainte de culcare, a certurilor și discuțiilor enervante.
2. Sfaturi pentru a avea un somn sănătos
Oamenii care au un program de somn – de 8 ore – se vor simți odihniți a doua zi. Indiferent de anotimp, un om trebuie să doarmă suficient timp pentru a funcționa corespunzător. Masajul ușor între sprâncene poate induce somnul.
Un aspect important este și gestionarea emoțiilor. Uneori corpul este plin de energie, forță și emoții pozitive, alteori pare lipsit de vlagă, slab, apare acea oboseală fizică și pishică. Oamenii care știu să-și gestioneze emoțiile au grijă să-și întărească sănătatea fizică și emoțională.
Practicile prelungite de amânare a somnului (prin vizionare de filme sau derularea paginilor pe rețelele de socializare) pot părea la prima vedere destul de nesemnificative însă, acestea răpesc din timpul de somn și pot afecta astfel sănătatea.
Deficitul de somn duce la scăderea capacității de concentrare, de învățare, afectează memoria și funcția sistemului imunitar al organismului. Pe o durată de timp mai îndelungată, acest obicei poate crește riscul de anxietate, depresie, boli de inimă și altele.
Lipsa somnului și oboseala crescută pot duce la deteriorarea sănătății fizice și mintale.