Detoxifierea ficatului – un pas spre sănătate

0
243

Detoxifierea ficatului este un aspect care trebuie luat în considerare periodic, mai ales în ritmul vieții actuale, cand stresul și oboseala ne guvernează existența. Condițiile de mediu în care trăim, poluarea care a ajuns la cote îngrijorătoare, alimentația nesănătoasă își aduc contribuția la încărcarea organismului cu toxine.

Detoxifierea ficatului protejează împotriva îmbolnăvirii organismului

Principalul organ afectat de stres, oboseală, alimentație nesănătoasă este ficatul. Laboratorul organismului, așa cum este denumit ficatul, va da semne de oboseală în aceste condiții afectând bunul mers al întregului organism. Când ficatul este supraîncărcat, apar stări accentuate de oboseală din cauza faptului că toxinele s-au acumulat în organism.

Rolul și importanța ficatului în organismul nostru este:

  • De a filtra substanțele toxice, prevenind astfel apariția bolilor.
  • Un ficat sănătos înseamnă un organism lipsit de toxine, un organism sănătos.
  • Potrivit specialistilor, ficatul detoxifică în fiecare minut doi litri de sânge.
  • De buna funcționare a ficatului depinde buna funcționare a organismului.

Cum prevenim supraîncărcarea cu toxine a ficatului

Ideal ar fi să putem elimina din viața noastră stresul, oboseala și poluarea, dar cum acest lucru este aproape imposibil, putem lua măsuri pentru detoxifierea ficatului.

Buna funcționare a ficatului este dată de respectarea unor reguli simple foarte importante:

  • Trebuie să ducem un stil de viață sănătos, care include o alimentație adecvată și un repaus zilnic, de minim 8 ore.
  • Fructele, legumele proaspete, cerealele integrale, ceaiurile naturale obținute din plante medicinale reprezintă o adevărată infuzie de sănătate pentru ficat. Aceste produse prin substanțele conținute accelerează regenerarea celulară și oferă organismului doar nutrienți valoroși.
  • Produsele de origine animală oferă grăsimi și proteine importante pentru buna funcționare a organismului dacă sunt consumate în cantitatea și compoziția corectă.
  • Se recomandă consumarea lactatelor și brânzeturilor cu un conținut scăzut de grăsimi, obținute prin procesul de fermentație naturală, care nu conțin chimicale.
  • Carnea trebuie consumată cu moderație. Este indicată doar carnea cu un conținut redus de grăsimi, gătită într-un mod mai dietetic, fără adaos de ulei sau grăsime.
  • În comerț găsim vase de gătit care permit pregătirea legumelor și a cărnii într-o manieră sănătoasă, în suc propriu, fără grăsime.

Cât de importantă este detoxifierea ficatului?

Curele pentru detoxifierea ficatului se realizează cel putin de două ori pe an. Sunt recomandate în cazul acelor persoane cărora le vine greu să se adapteze la un stil de viață mai sănătos. Eliminând toxinele din organism preîntâmpinăm apariția unor boli grave de ficat precum sunt:

Curele pentru detoxifierea ficatului se realizează cel putin de două ori pe an. Sunt recomandate în cazul acelor persoane cărora le vine greu să se adapteze la un stil de viață mai sănătos. Eliminând toxinele din organism preîntâmpinăm apariția unor boli grave de ficat precum sunt:

  • Hepatita virală
  • Hepatita cronică
  • Litiaza biliară
  • Ciroza sau cancerul hepatic.

Cum ne dăm seama că ficatul nostru este obosit și stresat? Printre simptomele bolilor de ficat se numără:

Apariția acestor simptome impune consultul medical.Toate afecțiunile menționate mai sus pot fi agravate de consumul de alcool, fumatul și consumul excesiv de cafea. În afecțiunile hepatice, abuzurile de orice natură trebuie evitate.

Metode pentru detoxifierea ficatului

Prin detoxifierea ficatului substanțele nocive din organism sunt eliminate și favorizăm regenerarea celulelor hepatice. Curele de detoxifiere pentru a avea rezultatele dorite trebuie să dureze cel putin 30 de zile. În acest timp regimul de viață se schimbă în totalitate.

Sfaturi utile pentru detoxifierea ficatului:

  • Din alimentația zilnică vor fi eliminate în totalitate grăsimile animale și vegetale, prăjelile, alimentația de tip fast food, băuturile carbogazoase, alcoolul și tutunul.
  • Numărul de cești de cafea băute zilnic se reduce, ele fiind înlocuite cu ceaiuri din plante medicinale.
  • Se recomandă consumul zilnic a patru fructe și patru legume în stare proaspătă.
  • Cantitatea de apă băută zilnic este foarte importantă pentru eliminarea toxinelor din organism.
  • Se încearcă evitarea excesului de medicamente în timpul curei, excepție de la această regulă fac persoanele care se află sub tratament.
Citește și:  Afla cum uleiul de masline curata ficatul si mentine sanatatea organismului

Armurariu – plantă eficientă pentru detoxifierea ficatului

Detoxifierea ficatului poate fi accelerată cu ajutorul unor plante medicinale, fructe și legume. Armurariu este o plantă care:

  • Stimulează regenerarea hepatică.
  • Protejează membrana celulei hepatice.
  • Intensifică funcția ficatului de a metaboliza și elimina din organism alcoolul și substanțele chimice conținute de alimente și medicamente.
  • Ajută în combaterea oboselii cronice.

Produsul se găsește în magazinele naturiste, sub formă de pulbere sau ceai. Se recomandă o cură cu armurariu timp de 14 zile:

  • Se administrează 2-3 lingurițe de pulbere pe zi.
  • Sau se bea zilnic o cantitate de trei căni cu ceai infuzat din armurariu.

Păpădia ajută la detoxifierea ficatului

Un ajutor prețios în detoxifierea ficatului este dat de păpădie, o plantă cunoscută de toți, cu deosebite proprietăți antioxidante și detoxifiante.

Păpădia are proprietăți terapeutice deosebite:

  • Frunzele proaspete de păpădie pot fi consumate sub formă de salată.
  • Tinctura de păpădie îmbunătătește funcția hepatică și activitatea bilei.
  • Cura cu tinctură de păpădie durează 4 săptămâni, timp în care se administrează 15-20 picături de 2-3 pe zi.

Anghinarea este o plantă ideală pentru detoxifierea ficatului

Ceaiul de anghinare este recomandat în cazurile de insuficiență hepatică, dischinezie biliară sau hepatită. Pentru rezultate optime, se administrează 2-3 căni de infuzie de anghinare tip de 2 săptămâni. Planta stimulează activitatea ficatului, bilei, pancreasului și a intestinului subțire, organe responsabile de eliminarea toxinelor din organism.

Fructe și legume pentru detoxifierea ficatului

Printre fructele si legumele recomandate în curele pentru detoxifierea ficatului sunt merele, citricele, strugurii, sfecla roșie, ridichea neagră și varza.

Ridichea neagră este indicată pentru curățarea ficatului pentru că are proprietăți antimicrobiene. Sucul de ridiche neagră se folosește în cura de detoxifiere a ficatului deoarece:

  • Crește imunitatea și îmbunătățește metabolismul.
  • Stimulează digestia, are efect benefic asupra bilei.
  • Ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Sucul din ridiche neagră se păstrează timp de câteva zile la frigider.

Tratamentul pentru detoxifierea ficatului se realizează timp de șase săptămâni, astfel: în prima săptămână se ia câte o lingură cu suc de trei ori pe zi, cu jumătate de oră după fiecare masă; a doua săptămână se administează două linguri cu suc de trei ori pe zi; a treia săptămână se crește cantitatea la trei linguri cu suc de trei ori pe zi; în următoarele săptămâni se procedează asemănător, adăugând câte o linguriță cu suc în plus.

Indicat este ca sucul de ridiche neagră proaspăt să fie diluat cu puțină apă.

O linguriță de miere de albine consumată inainte de masă face minuni. Mierea are proprietăți vindecătoare, din care amintim:

  • Promovează digestia alimentelor.
  • Facilitează absorbția de calciu în organism.
  • Are efect ușor laxativ, calmant și proprietăți antitusive.
  • Ajută al detoxifierea ficatului și a organismului.
  • Combate anemia, febra, scade riscul de îmbolnăvire a organismului.

Uleiul de măsline sau uleiul de porumb obținut prin procedeul presării la rece, consumat în stare crudă stimulează activitatea hepatică și biliară, având un puternic efect antioxidant. Uleiul de măsline este bogat în nutrienți: vitamine, oligoelemente care sunt asimilate ușor de organism.

Pentru detoxifierea ficatului se recomandă mai ales uleiul de măsline și zeama de lămâie. Prin folosirea acestor două ingrediente se obțin următoarele beneficii:

  • Restaurarea hepatocitelor.
  • Combaterea proceselor inflamatorii.
  • Îmbunătățirea funcției biliare.
  • Eliminarea toxinelor din ficat și organism.
  • Promovarea colesterolului bun, producția de lipoproteine cu densitate mare.
  • Prevenirea depunerilor de toxine în ficat.
  • Reducerea riscului de depunere de grăsimilor în ficat, prevenirea ficatului gras.

Pentru a preveni epuizarea hepatică, este foarte important să se facă detoxifierea ficatului măcar o dată pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.