Dieta care scade colesterolul – Sosuri recomandate în dietele ecologice

0
399
Sos pentru asezonarea salatelor, Foto: atspace.com

Sosurile din alimente de înaltă calitate sunt foarte bune pentru menținerea sănătății. Condiția este ca alimentele să fie naturale, să se aleagă legume ecologice ca de exemplu broccoli, ciuperci, conopidă, fenicul, mărar, pătrunjel, etc. Astfel de alimente vegetale trebuie să facă parte dintr-o dietă echilibrată care să ajute la buna funcționare a sistemului digestiv. Întotdeauna o dietă sănătoasă este cea alcătuită din legume, fructe, plante care includ proteine vegetale, minerale, vitamine, grăsimi și carbohidrați.

Sosuri pentru asezonarea salatelor, Foto: atspace.com

Una din cele mai bune rețete este sosul de conopidă cu ghimbir. Acest preparat este ușor de realizat și foarte hrănitor. Sunt folosite următoarele ingrediente:

  • 20 morcovi destul de mari
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 cepe mari
  • câteva frunze de țelină
  • 3 căței de usturoi
  • zeama de la supă
  • 1 lingură ulei de cocos sau unt
  • puțin ghimbir
  • sare după gust
  • pătrunjel proaspăt
  • puțin chimion
  • puțin coreandru.

Mod de preparare: se curăță morcovii, se spală și se taie mărunt; se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt; se pune uleiul sau untul la încins într-o tigaie pe aragaz la foc mic, se adaugă ceapa și morcovul și se undesc puțin; se pregătește țelina și ardeiul gras, se spală și se taie în bucățele mici, apoi se adaugă peste ingredientele din tigaie și se amestecă în continuare pentru a se înmuia; se adaugă puțină apă peste ingrediente și sare după gust și se mai lasă puțin pe foc; se pune compoziția undită într-o oală încăpătoare, se pasează ușor, se adaugă zeama de la supă atât cât să le acopere, se adaugă sucul de ghimbir pentru aromă, se lasă să fiarbă un sfert de oră și apoi se asezonează cu puțin pătrunjel proaspăt, chimion și coreandru. Ghimbirul se poate folosi sub formă de suc: se rade pe răzătoare, apoi se strânge în pumn și se obține sucul ce trebuie adăugat la urmă în preparatul culinar. Se servește cald.

Sos din ingrediente naturale, Foto: simplyrecipes.com
Sos din ingrediente naturale, Foto: simplyrecipes.com

Nu folosi prea mult ulei sau maioneză în preparatele culinare, reduce cât mai mult aportul de astfel de alimente deoarece ele inhibă secreția de acid clorhidric la nivelul stomacului, care are rol în digestia proteinelor. Alimentația nu trebuie să cuprindă grăsimi de proastă calitate pentru că acestea contribuie la creșterea colesterolului rău în organism.

Salate ecologice, Foto: finedininglovers.com
Salate ecologice, Foto: finedininglovers.com

Salatele sunt la fel de mult apreciate în dietele ecologice ca și sosurile sau soteurile din legume. Acestea sunt realizate dn alimente crude sau fierte și ajută la menținerea sănătății organismului. Astfel de alimente conțin enzime, minerale, vitamine, fibre și sunt ușor digerabile. Există numeroase variante de salate din legume și fructe, toate foarte bune pentru organism. Se pot alege legume de diferite culori: broccoli, mazăre, ardei gras roșu, galben și verde, castravete, roșii, sparanghel, verdețuri, morcovi, ridichi, etc. Acestea se pot combina cu somon, carne de pui, ton, carne de curcan fiartă, cu semințe de floarea-soarelui, cu migdale și astfel aportul de proteine și substanțe nutritive să fie mai bogat.

Ulei de măsline extravirgin, Foto: forwallpaper.com
Ulei de măsline extravirgin, Foto: forwallpaper.com

Mare atenție la ce tip de uleiuri folosești la asezonarea salatelor și a altor preparate culinare. Ficatul este un organ foarte important în organism pentru digestie și pentru a avea grijă de el trebuie să eviți uleiurile rafinate. Astfel de uleiuri sunt lipsite de aromă, acizi grași esențiali și de culoare.

Citește și:  Cum afectează inflamațiile organismului calitatea vieții?

Efectul lor se simte imediat în organism, provoacă balonare și flatulență. Alege uleiurile organice nerafinate care sunt o sursă de acizi grași esențiali și pot crea o stare bună de sănătate. Astfel de uleiuri sunt realizate din semințe întregi presate la rece, fără conservanți și expunere la lumină, pot fi produse din in, floarea-soarelui, dovleac, etc. Unul dintre cele mai apreciate uleiuri organice nerafinate este uleiul de măsline extravirgin. De asemenea, uleiul din semințe de in este recomandat de nutriționiști deoarece conține acizi grași esențiali Omega-3.

Oțetul organic, Fotopopsugar.com.au
Oțetul organic, Fotopopsugar.com.au

Un alt ingredient sănătos pentru preparatele culinare este oțetul de mere organic brut sau cidrul de mere nefiltrat. Acesta este ecologic, făcut în butoaie de lemn, conține enzime, bacterii benefice, pectină și minerale, care ajută la normalizarea echilibrului acido-bazic al organismului, stimularea sănătății intestinelor, hidratarea celulelor, funcționarea normală a sistemului nervos și consolidarea sistemului imunitar al organismului.

Germeni de ridiche, Foto: dreamscapedragons.com
Germeni de ridiche, Foto: dreamscapedragons.com

Dieta ecologică pentru scăderea colesterolului și menținerea sănătății poate cuprinde salate din legume, germeni de semințe, tulpini, rădăcinoase, mirodenii. Pentru salate se pot alege frunzele de sfeclă, varză, păpădie, andive, kale, salată verde, pătrunjel, măcriș, spanac, ridiche, talpa gâștei, tătăneasă.

Germenii de lucernă, floarea-soarelui, grâu, orz și ridiche sunt bogați în minerale și vitamine. Dieta trebuie să conțină morcovi, broccoli, dovlecei, țelină, porumb, anghinare, conopidă, ceapă roșie, arpagic, ceapă verde, mărar, pătrunjel, busuioc, chimen, nucșoară, hrean, semințe de dovleac, boia dulce, măghiran, boia iute, salvie, cimbru, scorțișoară, ghimbir.

Salatele se asezonează cu sosuri realizate din 1-2 linguri ulei de măsline extravirgin, 1 lingură oțet brut de mere sau cidru de mere organic, sare de mare după gust, 1 lingură ulei din semințe de in. În loc de cidru de mere se poate folosi zeama de lămâie. Un astfel de sos pentru salate este delicios și sănătos. Ingredientele se pun întâi într-un bol, se amestecă bine cu un tel și apoi se adaugă la salate.

Sos de rozmarin, lămâie și usturoi , Foto: chefdoru.com
Sos de rozmarin, lămâie și usturoi , Foto: chefdoru.com

Un sos excelent pentru salate este cel din lămâie, usturoi și rozmarin. Se amestecă un pahar și jumătate de apă cu un pahar de cidru de mere organic, 1-2 linguri de usturoi mărunțit, zeama de la o lămâie, un vârf de cuțit de piper, o ceapă roșie tocată mărunt, un ardei gras roșu mic tăiat în bucățele mici, o jumătate de linguriță de semințe de țelină, frunze proaspete tocate de pătrunjel și mărar, puțin rozmarin proaspăt pentru aromă, sare de mare după gust. Acest sos se ține întâi câteva ore la frugider și apoi rece se adaugă la salate atât cât este nevoie, pentru un gust delicios.

Sos de mentă, ulei, usturoi și zeamă de lămâie, Foto: attractingwellness.net
Sos de mentă, ulei, usturoi și zeamă de lămâie, Foto: attractingwellness.net

Un alt sos gustos este cel din mentă, ulei și usturoi. Se amestecă zeama de la o lămâie cu puțin ulei organic nerafinat (ulei de măsline extravirgin), 2-3 frunze de mentă proaspete tăiate în bucățele mici și cu 1-2 căței de usturoi pentru gust. Aceste ingrediente se pot amesteca într-un blender, unde eventual se adaugă și puțin ulei dacă este nevoie și desigur puțină sare după gust.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.