Sucul de grapefruit poate avea efecte negative în timpul administrării unor medicamente

0
1414
1-suc-de-grapefruit

Sucul de grapefruit se poate servi la micul dejun și este foarte sănătos dar nu faceți greșeala de a lua în același timp și o serie de medicamente, deoarece interacțiunea dintre acestea poate avea repercursiuni nedorite asupra sănătății. Desigur, acest lucru depinde foarte mult de tipul medicamentelor, iar pentru aceasta este indicat să cunoașteți ce tipuri de medicamente nu trebuie combinate cu un astfel de suc natural.

Interacțiunea grapefruitului cu medicamentele

2-grapefruit

Sucul de grapefruit are în compoziția sa o substanță care inhibă metabolismul unor medicamente sau care poate crește efectul altor medicamente în mod exagerat. De exemplu, dacă este consumat în timpul administrării de anticoncepționale, poate reduce eficacitatea acestora.

Dacă este asociat cu anumite medicamente poate crește efectele secundare ale acestora, iar în plus apare și un efect de supradozare.

Indiferent că are efect de creștere sau de atenuare a acțiunii medicamentelor, în ambele cazuri rezultatele nu sunt bune asupra organismului. În cazul în care sucul de grapefruit intensifică efectul medicamentelor va produce apariția unor efecte secundare. Acestea vor fi ca în situația în care s-a administrat o supradoză, astfel apar:

Când efectul sucului este de reducere a acțiunii substanțelor din compoziția unor medicamente tot nu este bine deoarece pacientul se simte ca și cum nu ar fi luat deloc medicamentul respectiv iar simptomele sale datorate unei boli nu sunt ameliorate.

Sucul de grapefruit nu trebuie asociat cu medicamentele

3-grapefruit-rosu

Sucul de grapefrut poate interacționa cu peste 200 de medicamente:

  • Sucul de grapefruit crește concentrația plasmatică și absorbția de fluor.
  • Specialiștii în domeniul medical spun despre sucul de grapefruit că nu trebuie să fie asociat cu ciclosporină, cofeină, blocantele canalelor de calciu (cum sunt medicamentele verapamil, nifedipin și felodipină).
  • Grapefruitul nu se consumă atunci când se administrează extrogeni, terfenadină, amiodaronă, carbamazepină, benzodiazepine, dar nici cu sucuri de portocale și lămâie.
  • Fuocumarina din grapefruit se găsește și în coaja altor citrice cum sunt: portocale, lime, lămâi. De aceea este bine să se evite coaja de citrice.
Citește și:  Chiar și o pierdere mică de apă din organism dereglează funcționarea acestuia

Conform studiilor realizate de cercetători s-a ajuns la concluzia că există 44 de medicamente care nu trebuie asociate cu sucul de grapefruit. În caz contrar, pacienții se expun unor pericole ce rezultă în urma acestor amestecuri.

Lista cu aceste medicamente a fost prezentată într-un articol de Daryl Nelson și cuprinde și medicamente generice precum urmează:

  • Crizotinib, ciclofosfamida, dasatinib, erlotinib, everolimus, imatinib
  • Lapatinib, nilotinib, pazopanib, sorafenib, sunitinib
  • Vandetanib, vemurafenib, repaglinidă, saxagliptin, albendazol, artemether, eritromicină, etravirina
  • Halofantrină, maraviroc, praziquantel, primaquine, chinina, rilpivirina, saquinavir, budesonid oral, colchicina, metilprednisolone oral, atorvastatin
  • Lovastatin, simvastatin, amiodarona, amlodipina, apixaban, cilostazol, clopidogrel, dronedarona, elerenone, ergotamina
  • Felodipina, losartan, manidipină, nicardipina, nifedipina, nimodipina, nizoldipină, propafenonă, chinidină, rivaroxaban, sibutramină, sildenafil
  • Tadalafil, ticagrelor, vardenafil, aprepitant, alfentanil oral, buspirona
  • Carbamazepina, dextrometorfan, diazepam, fentanil-oral, fluvoxamină, ketamina-oral, lurasidone, metadona
  • Midazolam, oxicodona, pimozidă, quazepam, quetiapina, sertralina, triazolam, ziprasidona, estradiol, etinilestradiol, cisapridă
  • Domperidonă, ciclosporina, everolimus, sirolimus, tacrolimus, darifenacin, festerodine, solifenacin, silodosin, tamsulosin.

Grapefruit și paracetamol:

Sucul de grapefruit nu trebuie asociat cu paracemolul, medicamentele antitusive sau anticonvulsivante. Acest fruct poate încetini metabolismul medicamentului în ficat și crește riscul de efecte secundare. Paracetamolul poate fi toxic pentru ficat, mai ales dacă este asociat și cu alcoolul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.