Dieta cu alimente pentru a acoperi deficitul de fier din organism

0
87

Fierul este un mineral important pentru sănătate. El poate fi obținut foarte ușor prin aportul de suplimente de vitamine și minerale. Fierul se obține printr-o dietă sănătoasă și echilibrată, ce include alimente bogate în vitamine, minerale și alți nutrienți.

Deficitul de fier afectează activitatea întregului organism. Fierul face parte din hemoglobină, mioglobină și anumite enzime. Astfel el este important pentru hemoglobină, pentru transportul oxigenului în organism, procesele de detoxifiere, pentru funcționarea sistemului endocrin, a glandei tiroide, pentru procesul de diviziune celulară, sinteza ADN-ului și menținerea imunității. Fierul se acumulează în corp sub formă de feritină, în inimă și ficat și este eliberat în sânge. Fierul hem se găsește în alimente de origine animală, iar fierul non-hem se găsește în surse vegetale.

Lipsa de fier poate să apară la orice vârstă și se observă prin simptome precum:

  • Lipsa poftei de mâncare
  • Oboseală crescută, dispnee, tinitus
  • Aspect palid al pielii din cauza scăderea nivelului de hemoglobină
  • Umflarea gleznelor
  • Slăbiciunea generală a organismului
  • Bătăi rapide ale inimii
  • Căderea părului
  • Dificultăți de atenție.

Alte semne ale deficitului de fier sunt: uscarea pielii picioarelor, unghii casante, senzație de sete, ulcere la colțurile gurii și în cavitatea bucală. Lipsa de fier se poate afla cu ajutorul analizelor de sânge.

Dieta cu alimente pentru un aport suficient de fier în organism

Această dietă ar trebui să conțină foarte multe fructe, legume, leguminoase, verdețuri.

Spanacul este bogat în fier și alți nutrienți și ajută în tratamentul anemiei. De asemenea, fasolea are mult fier și este o sursă de proteine. Fructele bogate în fier sunt: caise, fistic, dude, afine, coacăze.

Alunele și nucile au o cantitate semnificativă de fier și îmbunătățesc sănătatea și starea de spirit.

Există și alte alimente care conțin fier, precum:

  • Lintea are fier și numeroase minerale și vitamine; ea ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge și la detoxifierea organismului
  • Gălbenușul de ou are mult fier și ajută în tratamentul anemiei
  • Năutul este un aliment bogat în fier, care conține și alte minerale, dar și fibre, proteine
  • Cerealele au fier dar și alte minerale, vitamine, nutrienți; ele sunt recomandate în dietele pentru scăderea în greutate și au efecte foarte bune pentru sănătate
  • Semințele de dovleac sunt o sursă de nutrienți și fier
  • Semințele de floarea-soarelui au fier, fibre, minerale și alți nutrienți importanți pentru sănătate.

Peștele și crustaceele

Sardinele au acizi grași Omega-3 și fier, deci sunt recomandate în dietă pentru menținerea sănătății organismului, pentru întărirea sistemului osos, combaterea anemiei, prevenirea atacului de cord, consolidarea imunității organismului. Sardinele au un număr mare de nutrienți diferiți, precum: vitamine (B4, B5, B6, B12, D, PP), acizi grași Omega-3 și Omega-6, minerale precum seleniu, sodiu, cobalt, crom și zinc.

Citește și:  Suc de zmeură - Beneficiile sucului de zmeură pentru sănătate

Tonul este un pește ce are mulți nutrienți, vitamine B6 și B12, o gamă variată de minerale. Acest pește are fosfor, seleniu, magneziu, potasiu, fier. Tonul poate face parte din dieta pentru scăderea în greutate, menține sănătatea inimii, scade nivelul de trigliceride din sânge, încetinește dezvoltarea aterosclerozei și reduce aritmia. Tonul conține acizi grași Omega-3 și alte substanțe ce apar și în semințe și nuci, respectiv care sunt de tip grăsimi polinesaturate.

Crustaceele conțin fier și sunt indicate în dietă. Acestea au vitamine, potasiu și alte elemente nutritive excelente pentru organism. Substanțele utile din crustacee (ex. homari, crabi) îmbunătățesc vederea, sănătatea, normalizează funcționarea sistemului nervos.

Carnea conține fier

Ficatul de vită conține foarte mult fier și are și un gust delicios dacă este prăjit în puțin ulei. Și ficatul de pui sau de curcan este bogat în fier și ajută în combaterea anemiei la persoanele de toate vârstele.

O sursă importantă de fier este carnea roșie, care poate fi gătită de exemplu la cuptor sau grătar. Lista include carne de vită, carne de porc, carne de miel, carne de oaie, carne de iepure, carne de vânat. Astfel de alimente conțin mult fier, fosfor, zinc, vitamina B12, creatinină, vitamina D.

Beneficiile pe care le are carnea roșie sunt mari și includ:

  • Normalizează metabolismul
  • Reduce riscul de anemie feripivă
  • Crește hemoglobina și îmbunătățește abilitățile cognitive
  • Ajută la normalizarea activității sistemului nervos.

Și carnea de miel are fier și alți nutrienți importanți pentru sănătate. Prin consumul de carne de miel se obțin și alte avantaje:

  • Se combate anemia
  • Se oferă organismului acizi grași Omega-3 și Omega-6, colină, biotină
  • Se previn bolile cardiovasculare.

Ceaiuri din plante

Se spune că anumite plante medicinale folosite la ceaiuri pot ajuta la absorbția fierului în organism. Dintre acestea fac parte:

  • Ceaiul de păpădie este eficient în caz de anemie, are fier, vitamina B12, caroten, acid folic
  • Ceaiul de rozmarin are fier și ajută în tratamentul anemiei
  • Ceaiul de mentă are efect revigorant și se consumă după masă
  • Ceaiul de fenicul are histidină și fier, stimulează producerea de hemoglobină și ajută în combaterea anemiei.

Un efect benefic privind absorbția fierului în organism îl are și un pahar de vin alb, deci acesta se poate introduce în dietă alături de alte alimente bogate în acest oligoelement.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.