Dieta cu orez brun ajută la pierderea în greutate dar și la recuperarea organismului. Fiecare din noi are nevoie să facă o pauză de la atacul nociv al alimentelor grase, foarte dulci, sărate, care sunt nesănătoase și pe care obișnuim să le consumăm destul de des. Mai exact, organele noastre au nevoie de o asemenea pauză, de o detoxifiere pentru a putea să funcționeze eficient, nutrienții să fie mai ușor absorbiți de organism iar starea de sănătate menținută bună.
Dieta cu orez brun pentru detoxifierea organismului
Dieta cu orez brun se ține 2-3 săptămâni și ajută la detoxifierea organismului. Orezul brun reprezintă hrana perfectă pentru organism, deoarece îl curăță de toxine, îi asigură nutrienții esențiali și îl vindecă.
Dieta nu presupune să te înfometezi pentru a scădea în greutate, poți mânca atunci când ți-e foame. Pentru a pierde kg în plus nu trebuie să măsori porțiile de mâncare sau să numeri caloriile, deoarece orezul brun (și în acest caz ne referim la cel organic) are următoarele avantaje:
- Contribuie la reglarea senzației de foame.
- Inhibă pofta de dulce, de alimente grase și nesănătoase care îngrasă.
- Menține nivelul glicemic în parametrii normali.
- Este un aliment hrănitor care are 100 de calorii la 100 gr orez brun.
Hidratarea corectă în cadrul dietei cu orez brun
În cadrul acestei diete este indicat să mănânci porții mici de mai multe ori pe zi, în loc de porții mari la mesele principale ale zilei. Pentru a acoperi necesarul de lichid din organism se recomandă:
- Ceaiurile din plante, mai ales din flori de tei, din coada-calului, mușețel, lămâie, mentă, ceai verde.
- În timpul meselor nu se bea mai mult de jumătate de pahar de apă deoarece aceasta în cantitate mare poate reduce enzimele din stomac ce au un rol important în realizarea corectă a digestiei.
- Apa plată, de izvor sau alte lichide se beau cu jumătate de oră înainte de masă, sau la o oră după ce s-a mâncat.
- Nu se combină fructele cu legumele pentru că unele se digeră mai ușor iar altele mai greu.
- Legumele pot fi servite proaspete în salate sau fierte în aburi.
- Fructele se consumă proaspete, bine spălate, recomandate fiind și sucurile din fructe de sezon, bio.
- Trebuie eliminate complet din alimentația zilnică sucurile cu aditivi, coloranți, zahăr și substanțe chimice de la supermarket-uri.
- Se pot consuma porții mici de fasole și carne slabă pentru a asigura în organism necesarul de proteine și a menține masa musculară.
- Nu se mănâncă prea multă carne pentru că se încarcă ficatul și nu se mai realizează o curățare eficientă a acestuia.
Dieta cu orez brun – Cum se realizează?
Orezul brun este mai sănătos decât orezul alb, are un gust mai intens și o aromă specială care amintește de nuci. Conține numeroase minerale, vitamine, fibre și reduce riscul de diabet. Cercetătorii spun că dieta cu orez brun scade riscul de a dezvolta diabet zaharat cu 11%.
Pe perioada cât ții acest regim cu orez brun nu trebuie să servești deloc alimente nesănătoase.
Mod de preparare a orezului brun:
- Se pun 2 căni de orez în apă, se schimbă apa de mai multe ori pentru a se realiza o clătire eficientă a acestuia.
- Se pune orezul în apă la fiert, într-o oală, la foc mic.
- Cantitatea de apă trebuie să fie suficientă, se va ține cont de faptul că orezul se umflă prin fierbere.
- Timpul cât se lasă orezul la fiert este de 40-50 minute, din când în când se amestecă cu o lingură din lemn pentru a nu se prinde de oală.
- La final se condimentează orezul fiert cu ceapă fiartă sau undită ce are un gust dulce, cu verdețuri proaspete, cu sare, piper, usturoi și eventual puțin ghimbir.
- Orezul se poate amesteca cu ciuperci sau alte legume. Se poate servi cu salate din legume proaspete, crude, coapte sau fierte în aburi.
Sfaturi pentru detoxifierea ficatului
După terminarea dietei cu orez brun vei bea în fiecare dimineață un pahar de apă caldă în care ai amestecat zeama de la jumătate de lămâie. De asemenea, trebuie să bei ceai de armurariu în fiecare zi pentru că:
- Este un adevărat medicament pentru ficat.
- Are proprietăți antioxidante și de întinerire a organismului.
- Ajută la eliminarea toxinelor din ficat.
- Ameliorează simptomele provocate de bolile de ficat.
- Armurariul conține silibinină – o substanță hepatoprotectoare, cu efect antioxidant. Silibinina ajută la stabilizarea ficatului, protejarea hepatocitelor, regenerarea celulelor din ficat.
Nutriționiștii recomandă pentru detoxifierea ficatului 100 mg semințe de armurariu de trei ori pe zi, timp de o lună. După această perioadă de detoxifiere, ficatul va funcționa mai bine și va reuși să transforme mai eficient toxinele colectate în compuși care se dizolvă în apă și se elimină din organism prin urină, fecale sau bilă.
Un ficat sănătos, care funcționează normal, va proteja organismul de numeroase afecțiuni și boli. Dacă ficatul nu elimină eficient toxinele din organism, acestea sunt depozitate în sistemul nervos și în țesuturile grase. Dacă ficatul va fi încărcat cu toxine, riscul de îmbolnăvire crește.