Laptele – Stiati ca…

0
204
Laptele - Stiati ca…

In Roma, Grecia si Egiptul Antic laptele era numit ,,sangele alb”, ,,sucul vietii”, ,,o sursa de sanatate”. Specialistii medicinei moderne considera laptele ca fiind un aliment important care trebuie sa fie prezent in dieta si ar trebui sa fie contraindicat doar persoanelor care au intoleranta la acest produs.

Medicii recomanda laptele pentru tratarea unor boli – bronsita, tuberculoza, boli gastro-intestinale, guta, pleurezie, holera, tulburari ale sistemului nervos, etc. De asemenea, ei ne atentioneaza ca proprietatile benefice ale laptelui sunt reduse mult prin pasteorizare (respectiv incalzire la 60 grade) cand incepe descompunerea albuminei bactericide si toate vitaminele se pierd. Prin fierbere compozitia chimica a laptelui se schimba. Pentru a fi eficient in scopuri medicinale laptele ar trebui sa fie consumat mai mult crud.

Laptele crud de vaca contine mai mult de 150 de minerale si substante organice. ½ litru de lapte are 1/3 din nevoia zilnica de proteine animale. Partea cea mai importanta a laptelui este proteina ce consta din albumina, globulina si cazeina – care in mare parte au proprietati antibiotice, cresc imunitatea, reprezinta o sursa importanta de anticorpi ce ajuta organismului sa lupte cu diferite infectii. Cazeina are rol in circulatia sangelui in creier deci laptele este un aliment ce trebuie sa nu lipseasca din dieta suferinzilor de boli cardiovasculare.

Laptele contine grasimi formate din acizi grasi cunoscuti – linolenic, linoleic, arahidonic – dar si vitamine A, D, E, K. In special lactoza si mai putin zaharoza formeaza carbohidratii din lapte. Acestia au un rol important in stimularea sistemului nervos, in prevenirea bolilor cardiovasculare. Lactoza intra in intestin, suprima flora microbiana si ajuta la absorbtia fosforului si calciului.

Laptele are un continut mare de vitamine liposolubile – A, D, E si K – dar alaturi de acestea se adauga vitaminele B1, B2, B6, B12 si PP. De asemenea laptele are diferite enzime, substante antibiotice, anticorpi, hormoni si diferite alte elemente active care sunt benefice pentru sistemele corpului – osos, endocrin, etc.

Laptele este o sursa importanta de calciu in organism, ajuta in buna functionare a oaselor si functionarea normala a sistemului nervos. Totusi laptele nu contine mai mult calciu decat broccoli si varza. Cercetatorii au demonstrat ca prin consumul mare de lapte sau alte alimente bogate in calciu nu se reduce riscul de fracturi la femeile cu varsta intre 34-60 de ani.

Exista persoane care spun ca laptele ar face rau. Acest lucru nu este adevarat deoarece laptele din contra este indispensabil pentru batrani. El ajuta in cazuri de osteoporoza. In special femeile sunt sfatuite de medici sa bea un pahar de lapte zilnic. Astfel va fi mentinut echilibrul de calciu in corp.

Citește și:  Talasoterapia: cand devii una cu apa marii

lapte

Unii sunt de parere ca grasimile din lapte blocheaza vasele de sange. Medicii spun insa ca 80% din colesterolul rau este sintetizat in ficat deoarece acesta nu functioneaza corect din cauza unor factori nocivi – alcoolul, anumite alimente foarte grase, boli infectioase. Restul de 20% din colesterol se depune pe vasele de sange si reprezinta acizii grasi polisaturati care apar in multe alimente si desigur si in lapte. Cel mai bine este sa nu se evite laptele, sa se consume lapte degresat si ideal este sa se schimbe modul de viata.

Laptele are initial temperatura de 37 grade la fel ca temperatura corpului animalului, apoi el ajunge la temperatura camerei la 20-25 grade. Acest interval este ideal pentru dezvoltarea micro-organismelor din laptele crud. Impiedicarea reproducerii microorganismelor se face prin tratament termic, la temperaturi ridicate numarul lor se poate reduce sau chiar elimina complet.

Untul este un aliment nutritiv foarte benefic pentru oase, ochi, par, piele si tesutul muscular. Untul are un continut mare de calciu, vitamine, fosfolipide care sunt importante pentru celule si mai ales pentru cele nervoase. De asemenea, untul are aminoacizi esentiali care sunt foarte importanti pentru functionarea normala a corpului.

Laptele de capra difera de laptele de vaca prin cantitati mai mari de grasimi, calciu si proteine, respectiv mai scazute de caroten. Are o cantitate mare de vitamina A, magneziu, fier si calciu. Este mai putin rezistent termic, la 130 de grade rezista doar 19 minute. Medicii recomanda laptele de capra in tratamentul unor boli ce tin de tractul gastro-intestinal, in vindecarea tuberculozei si excretia sarurilor de metale grele.

In medicina traditionala chineza, iaurtul este considerat un elixir pentru ficat. Are gust acru, este astringent, previne transpiratia, este racoritor in zilele calduroase de vara. Chinezii prefera mai mult laptele de soia la micul dejun.

Hipocrate a vindecat multi pacienti de tuberculoza cu lapte de capra.

Avicenna considera ca laptele mentine claritatea mentala si sanatatea organismului.

In mitologie laptele era hrana zeilor, insusi Zeus a consumat laptele de capra in Amalfi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.