Obezitatea a devenit o problema pentru multi oameni, iar o solutie pentru ei ar fi sa faca multa miscare si sa aiba o alimentatie cu un continut caloric scazut. Dieta cu zmeura este un astfel de regim, care presupune ingerarea unei cantitati mai mici de calorii. Zmeura face parte din categoria fructelor de padure (afine, mure, fragi, catina) si se remarca prin proprietati vindecatoare deosebite. Continutul caloric este de 41 de calorii la 100 g fructe, deci destul de mic.
Aceste fructe sunt foarte delicioase si bogate in minerale si vitamine, ajuta in mentinerea starii de sanatate. Sunt recomandate persoanelor de toate varstele, deoarece ajuta in mentinerea sanatatii si prevenirea multor afectiuni si boli. Zmeura contine vitamine (A, B, C si PP) si minerale (fier, potasiu, cupru, calciu, etc), care combat anemia si cresc rezistenta organismului impotriva atacului micro-organismelor, deci consolideaza sistemul imunitar.
Zmeura previne constipatia, deci poate fi consumata si de persoanele cu digestia lenta. Are putine calorii, astfel ajuta la scaderea in greutate. Contine fibre si mangan care ofera o senzatie de satietate fara a manca foarte multe alimente, intensifica metabolismul si ajuta la arderea grasimilor. Zmeura este un bun remediu pentru cei care sufera de hipertensiune arteriala, deoarece scade valorile acesteia si nivelul de colesterol rau din organism.
De asemenea, are efect benefic asupra tractului gastro-intestinal si organelor vitale din organism. Zmeura contine substante cumarine si uleiuri esentiale care ajuta la reducerea coagularii sangelui. Cercetatorii in domeniul sanatatii recomanda aceste fructe oamenilor deoarece contin un compus fenolic care ajuta in prevenirea cancerului, dar si in tratamentul tumorilor, ele au capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase si deci de a stopa evolutia bolii.
Zmeura ca si alte fructe de padure (afine, mure) este bogata in antioxidanti. Are multa vitamina C, acid galic si quercetina, care reduc atacul radicalilor liberi si previn imbatranirea prematura a organismului. Luteina din zmeura ajuta la imbunatatirea vederii si mentinerea sanatatii ochilor.
Zmeura contine si potasiu care este tonic cardiac, muscular, are rol in alimentarea creierului cu oxigen, normalizeaza activitatea hormonilor si imbunatateste functia suprarenalelor. Potasiul este recomandat in cazuri de enterite acute, hipertensiune, afectiuni cardiovasculare si diabet.
Dieta cu zmeura pentru 3 zile te ajuta sa slabesti 2-3 kg
Aceasta dieta ajuta la detoxifierea organismului si scaderea in greutate. Nu trebuie sa se consume carne grasa, dulciuri, paine, produse de patiserie, grasimi, alcool si cafea. Se bea apa plata, ceai verde si suc din zmeura. Se servesc lactate cu continut redus de grasimi: lapte, iaurt, lapte batut, branza de vaci. Carnea trebuie sa fie slaba, de pui sau de vita, preparata la gratar sau fiarta.
Dieta trebuie sa contina o cantitate redusa de nuci si alune deoarece acestea sunt bogate in proteine vegetale, vitamine, minerale, nutrieni si ajuta in prevenirea cancerului, bolilor cardiovasculare, consolidarea sistemului imunitar si mentinerea sanatatii. Nucile si alunele au un continut caloric semnificativ de aceea nu trebuie consumate in exces. 100 g nuci are 700 kcal, iar 100 g alune are 707 kcal. In cadrul acestei diete se recomanda doar o lingura de nuci sau alune pe zi.
Prima zi
- Mic dejun: o cana cu lapte batut si 100 g zmeura; sau 120 g branza de vaci cu continut redus de grasimi si 100 g zmeura.
- Gustarea de la ora 10: se consuma 150 ml lapte degresat si o portie de zmeura.
- Pranz: 220 g carne fiarta de pui (recomandat este pieptul de pui) cu sos din zmeura.
- Cina: o cana cu lapte degresat si zmeura.
A doua zi
- Mic dejun: 200 g iaurt degresat si 100 g zmeura; sau 200 ml lapte cu 100 g zmeura.
- Gustarea de la ora 10: se mananca 250 g zmeura indulcita cu miere de albine (1-2 linguri).
- Pranz: 150 g peste fiert sau preparat la gratar cu salata din verdeturi, rosii si castraveti.
- Cina: 200 g zmeura si 6-10 alune.
A treia zi
- Mic dejun: 200 g iaurt degresat si 100 g zmeura; sau 200 ml lapte degresat cu 100 g zmeura.
- Gustarea de la ora 10: se serveste 200 g zmeura si 2 nuci.
- Pranz: 150 g carne slaba de vita si o portie de salata din varza alba, morcovi, asezonata cu zeama de lamaie si putin ulei de masline.
- Cina: 2 mere coapte cu stafide si suc de zmeura.
Aceasta dieta este destul de stricta, este bine sa fie tinuta 3 zile apoi sa se faca o pauza de o saptamana pentru a fi repetata din nou. Cei care doresc sa tina dieta si iarna, pot congela zmeura, pentru ca ea isi mentine si la frigider toate proprietatile.