Dieta vegana optimala – alimentatie vegetariana

0
167
Dieta vegana optimala - alimentatie vegetariana

Oamenii sunt diferiti intre ei si tocmai din acest motiv au preferinte diferite si in legatura cu dietele lor. De regula exista patru categorii de persoane: iubitori de peste, iubitori de carne, iubitori de produse de patiserie si dulciuri si respectiv cei care prefera produsele vegetariene. Din aceste categorii vegetarienii alcatuiesc grupuri aparte – respecta diferite tipuri de diete, dar toate au in comun faptul ca exclud produsele de origine animala.

Una dintre acestea este dieta vegana optimala care se caracterizeaza in principal prin faptul ca elimina toate alimentele de origine animala – carnea, fructele de mare si pestele dar si laptele, ouale si mierea de albine. Persoanele care tin aceasta dieta sunt considerate vegetariene in sensul adevarat al cuvantului.

Dieta vegana optimala a ajuns sa fie considerata cea mai stricta dieta vegetariana prin faptul ca se bazeaza numai pe produse de origine vagetala. Unele diete vegetariene exclud ouale insa accepta laptele, mierea si produsele lactate, iar altele accepta ouale si exclud laptele. Din toate dietele vegetariene nutritionistii sunt convinsi ca o dieta ce cuprinde legume, oua, lactate si miere de albine este ideala pentru un organism sanatos si echilibrat.

Deseori apare intrebarea de ce oamenii aleg o dieta vegetariana, iar raspunsul este destul de simplu – anumite persoane nu sunt de acord cu ideea de a produce suferinta animalelor (cazul veganilor) – si in acest caz este vorba de etica. Altii sunt motivati de credinta, sunt hindusi, budisti sau respecta alte doctrine religioase care au alte obiceiuri alimentare. Exista si o categorie de persoane care datorita unor probleme de sanatate sunt nevoite sa urmeze anumite diete vegetariene. Un alt motiv plauzibil este ca dieta vegetariana faciliteaza vindecarea si curatarea organismului cat si pastrarea unui corp frumos, suplu si armonios.

Cuvantul ,,vegan” a fost introdus prima data de Donald Watson (care a fondat in anul 1944 Societatea Vegan) si provine de la primele trei litere si ultimele doua litere ale cuvantului ,,vegetarian”.

In timp s-a ajuns la concluzia ca persoanele care tin o dieta vegana optimala sunt mult mai putin afectate de probleme grave de sanatate de tipul: cancer, boli ale sistemului circulator, diabet, boli de vezica biliara, boli de rinichi si mai mult decat atat au sistemul imunitar mai bun. Se pare ca alimentele vegetale – bogate in saruri minerale si vitamine – au rolul de a suprima toate procesele de putrefactie din intestine si duc la scaderea colestorolului si a glicemiei. Cercetarile recente in domeniul diabetului au aratat ca dieta vegetariana vegana care este bogata in carbohidrati si fibre din alimente vegetale ajuta in controlul diabetului.

Acest lucru se explica prin faptul ca aceasta dieta bogata in legume, fructe, leguminoase si cereale poate prin continutul ei mic de zahar si grasimi sa reduca nivelul de zahar din sange si astfel este redusa si nevoia de medicamente. Anumiti nutritionisti insa sunt sceptici vizavi de aceasta dieta deoarece considera ca renuntand la carne vegetarienii au o carenta de fier, acesta fiind mai bine absorbit din produsele de origine animala decat vegetala.

dieta vegana

Cel mai important lucru la dieta vegana optimala este ca ajuta in prevenirea cancerului. Acest lucru se explica prin faptul ca ea contine mai multe fibre si foarte putine grasimi decat orice dieta de origine animala, iar legumele sunt alcatuite din multe elemente anti-cancer. De asemenea excluderea produselor lactate de catre vegetarienii vegani reduce riscul de cancer de prostata si cancer uterin (dupa cum considera cercetatorii).

Citește și:  Sănătatea sistemului digestiv – un lucru important pentru dezvoltarea musculară

Dieta vegana optimala este foarte rigida comparativ cu alte tipuri de diete vegetariene, deoarece are niste restrictii alimentare.

Iata ce reguli implica dieta vegana optimala:

  • Sunt interzise toate produsele de origine animala. Nu este acceptat consumul de carne, fructe de mare, peste dar nici de lapte, oua, miere de albine.
  • Desi pare greu de crezut totusi dieta limiteaza si consumul de nuci, legume si fructe.
  • Alimentele bogate in grasimi trebuie consumate cu moderatie – nuci, margarina, avocado, seminte oleaginoase, nuci de cocos.
  • Vitamina D nu apare in aceasta dieta, dar se recomanda ca de doua ori pe saptamana persoanele adulte sa faca ,,bai de soare” timp de 15 minute, astfel incat lumina soarelui sa cada pe maini si pe fata, pentru ca vitamina D sa se formeze in corp prin contactul pielii cu razele solare.
  • Pentru a avea oase puternice este necesara prezenta Ca in organism. La aceasta dieta, Ca este introdus prin consumul de legume de culoare verde-inchis. Vegetarienii vegani sunt adeptii produselor ce contin Ca insa isi pot completa hrana si cu suplimente de Ca. Principalele alimente considerate surse sigure de Ca sunt: frunzele de varza creata, varza, nucile, migdalele, semintele de susan, soia, napi, broccoli. Se pare ca sfecla de zahar impiedica obsorbtia Ca de catre organism.
  • Un alt element necesar organismului este Fe, care se gaseste in fasole si legume de culoare verde-inchis. Principalele surse de fier sunt: fasolea alba, lintea, soia, nautul, fasolea neagra, fasolea verde, stafidele, varza, smochinele, etc.
  • Dieta cuprinde legume, cereale si nuci care ofera organismului cantitatea necesara de zinc.
  • Vitamina B12 (care se gaseste in produse de origine animala) este foarte necesara mai ales copiilor, sugarilor si femeilor insarcinate. Se pare ca aceasta poate fi luata din laptele de soia. Nutritionistii recomanda veganilor (care exclud lactatele si ouale din hrana zilnica) sa-si completeze alimentatia cu suplimente de vitamina B12.
  • Proteinele se gasesc in diferite plante – care desi nu contin toti aminoacizii de care are nevoie organismul uman asigura la vegani aportul necesar zilnic. Nutritionistii recomanda veganilor sa consume o mare varietate de legume si cereale.

Pentru cei care doresc sa urmeze o dieta vegana se recomanda sa consulte un specialist in nutritie, care le poate da cateva recomandari speciale ce trebuie respectate cu strictete. Un lucru de care trebuie tinut cont este ca la fiecare sase luni sa se faca analize de sange pentru a se verifica cantitatea de minerale si de vitamine din organism. De asemenea conform nutritionistilor o dieta vegetariana trebuie in mod normal sa contina suficiente alimente bogate in proteine vegetale, de aceea in fiecare zi alimentatia trebuie sa includa o cantitate considerabila de linte si legume. Daca dieta este saraca in proteine vegetale poate duce la astenie fizica si diminuarea masei musculare.

Dieta vegana optimala poate fi tinuta de orice persoana, indiferent de varsta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.