Cum ne pastram echilibrul mental in acest secol al vitezei?

0
529
Cum ne pastram echilibrul mental in acest secol al vitezei

Viata noastra se roteste intre mediul de lucru si familie, prieteni, mediul social. Uneori este dificil sa ne mai gasim un echilibru mental. Apar la tot pasul probleme, avem de lucrat cu oameni dificili, orgoliosi, incapatanati. Stresul, oboseala si, nu in ultimul rand, un regim alimentar nesanatos duc la un dezechilibru mental.

Cum ar fi insa sa avem o viata mai lunga si asta tradus nu prin implinirea varstei de 90 de ani, ci printr-un program de munca mai scurt, printr-un timp mai generos cu noi. Echilibrul mental este distrus foarte usor in acest secol al vitezei plin de dezordine. Daca stati sa va analizati bine timpul pe care il aveti de gestionat pe o perioada de o saptamana, de exemplu, ati realiza ca aveti probleme cu el si nu multi recunosc ca e o boala tratabila.

La polul opus unui echilibru mental sunt: rapoartele pe care le avem de scris, sedintele, cumparaturile, aventurile amoroase, certurile, aglomeratia. Asta nu inseamna ca cine se loveste de aceste lucruri este dezechilibrat mental. Nu! Doar ca se petrec foarte repede, incat nu ne dam seama ca s-au si intamplat. Departe de tot acest vacarm se afla o alimentatie sanatoasa, echilibrata. Nu degeaba se spune ca o minte sanatoasa se afla intr-un corp sanatos.

Nu ne putem organiza corect prioritatile daca avem dureri de ficat, stomac, cap. Mesele neregulate ne deregleaza sistemul digestiv, imunitar, ceea ce duce la oboseala si apare dorinta de a dormi la orice ora. Echilibrul mental mai presupune pe langa cele mentionate si relatii interumane corecte. Oricat de mult am incerca sa negam, cei din jurul nostru ne influenteaza viata.

Singuratatea duce la dezechilibru

Omul este o fiinta sociala. Este conceput pentru a trai in comunitati. Avem nevoie de sfaturi, ajutor, protectie si, bineinteles, sa le oferim si noi la randul nostru.

Priviti-va viata ca pe o sfera. Se poate roti oricand in orice directie. Pentru a va putea da seama exact in ce punct va aflati, puteti incerca un exercitiu foarte simplu. Desenati pe coala un cerc pe care sa il impartiti in patru parti, tasand o linie si una pe orizontala. Fiecare punct presupune: viata de familie, viata sociala, viata profesionala si viata spirituala.

Acum marcati cu cate cinci punctulete fiecare viata. Aceste semne reprezinta notele pe care vi le acordati pentru fiecare viata ( pe o scara de la 1 la 5 ). Evaluati-va fiecare plan al vietii. Dati-va cate o nota si incercati sa le uniti. Da, stim cu totii ca nu a iesit o sfera! Asta nu se traduce prin dezechilibru mental, doar ca nu ne putem concentra in mod egal asupra tuturor lucrurilor importante din viata noastra.

Citește și:  Talasoterapia: cand devii una cu apa marii

Echilibrul mental il obtinem in special atunci cand ne concentram intreaga atentia asupra unor lucruri pe care le facem cu placere, cum ar fi momentele petrecute alaturi de cei dragi sau cand citim o carte.

echilibrul mental

Mediul in care ne petrecem timpul ne influenteaza foarte mult starea. Avem nevoie si de vacante in aer curat, unde este liniste, unde sa stam departe de toate problemele cotidiene.

Putem macar sa ne alimentam sanatos, sa facem sport, sa fim optimisti. Creierului uman ii place organizarea, de aceea putem spune ca o viata ordonata cu obiective bine definite ne poate aduce un echilibru mental.

Bineinteles ca dezechilibrul se poate restabili de aceea trebuie sa fim constanti in ceea ce facem (practicarea unui sport, in regimul alimentar).

Panica si frica, mediul ambiant pot fi factori care ne distrug echilibrul mental. O persoana care nu stie cum sa reactioneze in momente dificile nu numai ca isi distruge singur echilibrul, ci si pe cel al celorlalte persoane.

Imaginati-va cum managerul ar incepe sa alerge in stanga si in dreapta tipand: “ Nu va panicati!”. Evident ceva nu este in regula, dar problemele trebuie rezolvate cu calm, folosind la maxim experienta anterioara si rationamentul. Deasemnea, factorul cel mai important ce trebuie inlaturat este stresul.

Un om stresat, epuizat, nervos, agitat fara motiv nu este unul echilibrat. Asta nu inseamna ca are rotitele rotite, ci doar nu si-a planificat bine timpul, iar oamenii din jurul lui nu au cooperat.

Schimbarile bruste de spirit ne afecteaza foarte mult echilibrul. Trebuie sa incercam sa ne mentinem pe aceeasi linie mai mult timp, cu atat mai mult cand ne aflam in pragul unor examene importante. Timpul nu avem cum sa il dam inapoi si riscam sa dam cu piciorul unor oportunitati ce nu vor mai aparea.

In concluzie, echilibrul mental este un factor extrem de important care ne conduce viata. El poate fi restabilit prin odihna, regim alimentar sanatos, viata sociala activa, practicarea unui sport. Daca putem sa ne concentram pe lucrurile importante din viata noastra, sa acordam credite numai persoanelor care merita vom avea succese, vom fi multumiti si, in final, ne vom autostimula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.