Afla in ce consta esofagita si care sunt complicatiile inflamatiei esofagului

0
2356
Afla in ce consta esofagita si care sunt complicatiile inflamatiei esofagului

Esofagita reprezinta o inflamatie a mucoasei esofagiene care se manifesta prin deglutitie dureroasa si dificila. Aceasta afectiune este una destul de intalnita si apare de obicei din cauza functionarii incorecte a musculaturii segmentului inferior al esofagului, permitand refluxul sucului gastric din stomac. Aceasta boala difera in functie de tip, cantitate si concentratia substantelor inghitite.

Inflamatia mucoasei esofagiene este de trei tipuri: caustica, infectioasa si septica; si are drept simptome urmatoarele:

  • Deglutitie dificila sau dureroasa
  • Senzatia de arsura pe esofag
  • Varsaturi
  • Greata
  • Senzatia de blocaj al gatului.

Esofagita poate fi rezultatul unei iritatii sau infectii a esofagului. Cand este cauzata de infectii, acestea pot fi virusi, bacterii, fungi ori boli ce slabesc sistemul imun uman: candidoza, herpesul. Iritatia esofagului poate fi produsa prin voma, boli gastroesofagiene de reflux, operatii, medicamente antiinflamatorii, hernii, inghitirea substantelor toxice, rani produse in urma radiatiilor.

Complicatia esofagitei

In cazurile netratate, esofagita poate duce la disfagie (imposibilitatea inghitirii), dureri la nivelul toracelui, ulcere gastro-duodenale, stricturi esofagiene si dureri la nivelul abdomenului.

Diagnostic

In functie de istoricul pacientului si de examenele clinice aferente pot fi efectuate cateva teste care sa puna un diagnostic cu certitudine. Printre testele ce pot fi efectuate in cazul acestei afectiuni se numara: endoscopia superioara, radiografiile cu bariu si biopsia (efectuata in timpul endoscopiei).

esofagita

Tipuri de esofagita

Esofagita caustica este cauzata de ingestia voluntara sau accidentala a lichidelor caustice. In timpul regenerarii mucoasei, esofagul este sclerozat si ajunge sa se ingusteze. Tratamentul acestui tip de afectiune consta in practicarea dilatatiilor repetate ale esofagului prin intermediul unor aparate dilatatoare speciale sau prin interventie chirurgicala prin intermediul careia esofagul este imbinat cu stomacul. O alta interventie chirurgicala este aceea prin care un segment de colon inlocuieste o portiune de esofag.

Esofagita infectioasa este bacteriana, micozica sau virala.  Acest tip de afectiune este sensibil  la medicamentele antifungice si este de obicei tratat  prin atibioterapie.

Un al treilea tip de esofagita este cea peptica, cunoscuta si ca esofagita prin reflux. Aceasta inflamatie este de fapt o consecinta a agresarii mucoasei de catre continutul acid specific stomacului.

Citește și:  Afla daca copilul tau sufera de ambliopie - ochiul lenes, tratamentul se face doar pana la 10 ani!

Sfincterul dintre stomac si esofag este cel care impiedica refluxul continutului gastric catre esofag, iar daca acesta nu functioneaza cum trebuie, refluxul acid va afecta puternic esofagul. Aceasta actiune este insotita de senzatia de arsura pe care o resimte bolnavul, urcandu-se catre faringe. In fibroscopie, esofagul se va arata inflamat si va fi acoperit cu ulceratii. Evolutia acestui tip de boala este semnalata de hemoragii si cancerizari.

Tratament general

Tratamentul esofagitei este diferit de la persoana la persoana si depinde si de cauza care a produs boala. Esofagita poate fi ameliorata si tratata prin oprirea fumatului in cazul fumatorilor, somnul din pozitia semiasezat si prin consumul de medicamente tip pansament gastric. Cand tratamentul medicamentos dat de medic nu ajuta, se poate recurge si la tehnici chirurgicale prin intermediul carora va fi format un mecanism de antireflux la imbinarea esofagului cu stomacul.

Printre  medicamentele folosite in tratarea esofagitelor se afla antibioticele, medicamentele care reduc aciditatea gastrica, antiviralele, antifungicele, corticosteroizii (pentru a reduce inflamatia). Tratamente pentru inflamatia esofagului sunt si nutritia intravenoasa care permite esofagului sa se vindece, chirurgia pentru indepartarea portiunilor afectate din esofag si endoscopia prin care sunt indepartate corpurile straine existente la nivelul esofagului.

Inainte de primirea tratamentului propriu-zis, bolnavul poate apela si la cateva masuri de urgenta: evitarea mancarurilor dure si condimentate, a bauturilor si mancarurilor cu aciditate ridicata. Mancarea ar trebui sa fie mestecata bine inainte de a fi inghitita pentru a evita pe cat posibil iritarea esofagului, iar bauturile ar trebui consumate cu paiul. Un efect pozitiv asupra acestei inflamatii il are si oprirea consumului de tigari si alcool.

Pacientii cu esofagita – si nu numai acestia – trebuie sa aiba grija la ce alimente consuma, iar in cazul in care prezinta simptomele de mai sus, nu ar trebui sa amane vizita la medicul de familie pentru ca boala sa fie depistata – acolo unde este cazul – si tratata in faza incipienta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.