Qigongul este o straveche tehnica terapeutica. Conform unei teorii cunoscute sub denumirea qigong exista credinta ca natura si toate activitatile vitale umane prin modificarile echilibrului yin si yang sufera schimbari ciclice. La chinezi cele 24 perioade solare se bazeaza pe un anumit echilibru yin-yang. O alta interpretare a termenului qigong este data de interpretarea ieroglifica: qi – suflu si gong – exercitii pentru reglarea respiratiei si pozitiilor corpului. Sunt cunoscute cateva exercitii qigong pentru vara care au rolul de a echilibra energia la nivelul inimii si intestinului subtire, de a actiona asupra stomacului si a splinei, de a asigura transformarea alimentelor in energie si distributia energiei in tot corpul.
Lixia – Persoana trebuie sa stea jos, cu picioarele incrucisate si mainile sprijinite pe genunchi. Mana stanga ramane pe genunchi pentru a stimula degetul mare de la punctul Yingu, iar mana dreapta se ridica in sus, se indrepta spre cer. Intotdeauna cand se respira se ridica mana dreapta in sus si cand se expira se coboara mana in jos. Exercitiul se repeta de cel putin 12 ori pe fiecare parte.
Exercitiul intareste inima, stimuleaza circulatia sangelui, este recomandat persoanelor care sufera de palpitatii, de dureri ale bratelor, de dificultati respiratorii, de dureri de spate.
Mang Zhong – Persoana tine genunchiul stang indoit, cu calcaiul stang sprijinit in perineu, iar genunchiul drept este indoit si tinut perpendicular pe sol. Glezna dreapta este indoita, iar mainile sunt tinute in jurul piciorului. Cand se respira se intinde piciorul drept inainte, cand se expira se indoaie glezna, piciorul se strange la piept, iar trunchiul se apleaca putin in fata pentru a ajunge iar cu mainile in jurul piciorului. Exercitiul se repeta de cel putin 12 ori, alternativ, cu piciorul drept si stang.
Exercitiul stimuleaza legatura dintre inima si rinichi, previne insomnia, palpitatiile, amnezia.
Xiao Man – Persoana sta in picioare cu picioarele departate (la nivelul umerilor). Cand se inspira se ridica bratele incet in sus, cu palmele orientate spre cer, in acelasi timp ridicand picioarele pe varfuri. Cand se expira, se coboara inapoi pe talpi si se coboara inapoi bratele. Exercitiul se repeta de minim 12 ori.
Exercitiul ajuta in cresterea energiei, in stimularea circulatiei sangelui, in prevenirea si tratarea bolilor de inima, in ameliorarea durerilor de coapse si tratamentul ipohondriei.
Dashu – Persoana sta in picioare cu picioarele departate (la nivelul umerilor). Apoi se asaza pe sol, cu picioarele paralele, cu mainele intinse astfel ca degetele sa ajunga in partea din fata a degetelor de la picioare. Cand se respira se ridica in picioare si cand se expira se revine la pozitia ghemuit. Exercitiul se repeta de cel putin 12 ori.
Exercitiul stimuleaza fluxul de sange in stomac si splina, astfel sunt hranite tendoanele, oasele si muschii. De asemenea previne si trateaza durerea sau amorteala care apare la nivelul extremitatilor, la nivelul membrelor.
Xiazhi – Persoana tine genunchiul stang pe sol, se sprijina pe calcaiul stang, iar piciorul drept este flexat, bratele sunt intinse pe langa corp si ating solul. Cand se inspira se intinde piciorul drept inainte, paralel cu solul, iar cand se expira se pliaza piciorul si se revine la pozitia de pornire. Exercitiul se executa intai cu piciorul drept si apoi cu cel stang, alternativ. Se repeta de cel putin 12 ori.
Exercitiul este recomandat persoanelor care sufera de tulburari digestive, de diaree, de dureri de cap, are rolul de a distribui energia in stomac si splina.