Există numeroase studii care prezintă dovezi cu privire la efectele alimentației asupra cancerului de sân și altor forme de cancer: de ficat, pancreas, etc. Impactul alimentației corecte asupra diferitelor boli și tipuri de cancer a fost preocuparea multor cercetători. Cancerul de sân este una din bolile grave cu incidență mare la oameni în acest secol, care poate fi prevenit prin intermediul schimbării dietei. Potrivit cercetătorilor, riscul de cancer mamar poate fi scăzut prin menținerea greutății corporale normale sănătoase și evitarea stresului.
Antecendentele familiare contează în cazul cancerului de sân, persoanele care au rude ce suferă de această boală sunt predispuse să facă și ele cancer, dacă anumite gene sunt activate. Specialiștii în domeniul sănătății sunt de părere că boala se datorează și moștenirii genetice. Pentru a nu se întâmpla acest lucru este necesar să se prevină sau să se trateze cancerul de sân, să se evalueze riscul de a dezvolta această boală prin intermediul realizării unor analize și teste genetice.
Potrivit studiilor efectuate de către cercetători prin care s-a evaluat legătura dintre alimentație și boală este important să știe că factorii de risc pentru declanșarea cancerului de sân sunt influențați de alimentație. Pe site-ul EPIC s-au prezentat rezultatele unui studiu în legătură cu rapoartele privind dieta și mai multe tipuri de cancer. Printre acestea se găsesc și acelea referitoare la cancerul de sân.
Cei care au impresia că moștenirea genetică este singurul factor de risc al cancerului de sân se înșeală. Există și alți factori poate mai importanți care pot duce la cancer de sân. Unul dintre aceștia este alimentația care fiind nesănătoasă poate contribui la apariția acestei boli grave. În legătură cu genele care ar crește riscul de cancer mamar cercetărorii s-au referit la genele BRCA-1 și BRCA-2 care dacă suferă mutații pot cauza îmbolnăvirea corpului.
Aceste gene se transmit din generație în generație și deci sunt moștenite, dar nu constituie factori decisivi ai apariției bolii, însă pot participa în anumite cazuri la dezvoltarea ei. Potrivit studiilor, riscul de boală la femeile purtătoare de astfel de gene este de 65%. Cancerul de sân apare doar dacă aceste gene sunt activate iar acest lucru se face prin intermediul unei alimentații nesănătoase bogate în proteine de origine animală.
Cancerul de sân poate să apară din cauza lipsei unei nașteri, menopauzei tardive, menstruației precoce, datorită obezității, stresului, unei alimentații bogate în grăsimi. Cercetările realizate de americani au arătat că lipsa vitaminei D poate fi o cauză a dezvoltării cancerului de sân. În plus ei au ajuns la concluzia că suplimentele de vitamina D ajută în tratamentul acestei maladii, deci există o legtură între această vitamină și cancerul de sân.
Un risc crescut pentru cancerul de sân îl constituie creșterea colesterolului din sânge, a cantității de hormoni feminini, de progesteron și estrogen. În general femeile care au o alimentație bogată în produse de origine animală și săracă în fructe și legume pot avea prima menstruație mai devreme de vărsta normală și pot fi în situația de menopauză tărzie. Acest lucru duce la prelungirea perioadei de reproducere și de expunerea la un nivel ridicat de hormoni feminini ceea ce poate fi un motiv al apariției cancerului de sân.
Riscul de îmbolnăvire de cancer este mai mare la femeile la care primul ciclu mentrual apare la vârstă fragedă, cantitatea de colesterol din sânge este crescută, nivelul de hormoni feminini din sânge este mare și menopauza se produce tardiv. Nivelul mare de estrogen din sânge poate fi cauza cancerului de sân. Acest hormon în exces poate declanșa boala și o poate agrava, dar poate și stimula producerea altor hormoni ce contribuie și ei la îmbolnăvire.
Alimentația necorespunzătoare, săracă în fibre alimentare, fructe și legume, și cu un conținut mare de grăsimi și proteine de origine animală înfluențeză factorii de risc pentru cancerul de sân. Dieta are un rol important în ceea ce privește menținerea unui nivel normal de hormoni feminini pe parcursul vieții. Prin menținerea unui nivel corespunzător de estrogen și deci printr-o dietă sănătoasă și echilibrată se poate preveni acest tip de cancer.
Numeroase produse din supermarketuri au grăsimi alimentare, uleiuri, margarină, unt, grăsimi animale (care dacă sunt consumate în exces mai ales de femeile la menopauză) pot crește riscul de cancer de sân. Astfel de produse sunt: prăjituri, dulciuri, plăcinte, biscuiții, fursecuri, produse de patiserie, creme, produse din ciocolată, bucăți de carne cu grăsime, cârnați, untura, snacks-uri, brânzeturi, etc.
Grăsimea saturată poate duce la îmbolnăvirea organismului și la dezvoltarea cancerului. De asemenea, dieta bogată în carbohidrați la femeile cu vărsta mai mică de 50 de ani poate fi un factor de risc pentru cancerul de sân. Zahărul în exces poate duce la obezitate și la cancer de sân. Dieta bogată în fibre, cereale integrale, fructe și legume poate contribui la prevenirea acestei boli. Fibrele reduc nivelul de estrogen din sânge și deci trebuie să facă parte din alimentația zilnică.
Fructele sunt sănătoase și pot ajuta în prevenirea bolii deoarece au antioxidanți, minerale, vitamine și fibre. În plus mențin și greutatea corporală în limite normale deci previn obezitatea. Alimentale bogate în beta-caroten scad riscul de îmbolnăvire de cancer de sân. Astfel de alimente sunt: morcovii, varza, ardei gras, spanacul, roșiile, cartofii dulci, etc.
Broccoli, ceapa, ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul oolong, țelina, ceaiul de mușețel, pătrunjelul și fructele trebuie să facă parte din dietă deoarece au substanțe flavonoide care scad riscul de declanșare a cancerului de sân. Pentru prevenirea îmbolnăvirii trebuie redus consumul de grăsimi animale și grăsimi saturate.
Alimentația trebuie să conțină fibre din cereale, tărâțe, fructe, legume, fasole, dar și calciu din legume cu frunze verzi, lapte și produse lactate cu conținut redus de grăsimi.
Unii oameni folosesc anumite medicamente pentru reducerea cantității de estrogen din sânge (hormon care crește riscul de apariție a cancerului de sân). Unul dintre aceste medicamente antiestrogen este tamoxifenul. Medicii însă recomandă depistarea cauzei alimentare a creșterii nivelului de hormoni feminini în sânge și corectarea acesteia ca soluție pentru prevenirea bolii. În general alimentația care reduce nivelul de estrogen din sânge este cea care are un conținut bogat în fibre de origine vegetală și un conținut redus de proteine de origine animală și grăsimi.
Alte cauze ale apariției cancerului de sân pot fi anumite substanțe chimice din mediul înconjurător care pot declanșa boala și contribui la evoluția ei. Poluarea industrială este vinovată de acest lucru și cuprinde multe tipuri de substanțe chimice periculoase pentru sănătate. Gazele de eșapament, gudronul, fumul de țigară, fumul emanat de fabrici conțin substanțe toxice ce sunt asociate cu declanșarea cancerului sân.