Fagul european este un arbore care are denumirea științifică Fagus sylvatica. Are o durată de viață lungă, de 300 de ani și apare mai ales în pădurile de foioase. Acest arbore de statură mare are coaja netedă și cenușie și este un leac pentru astm. La noi în țară, fagul este considerat de mii de ani un arbore de leac.
Poate fi recunoscut după frunzele sale simple, ovale, alungite, cu margini puțin zimțate, verzi, care au nu mai puțin de 9 perechi de nervuri pinnate pe suprafața lor; la fagul american nu apare această caracteristică la frunze. Toamna, frunzele își schimbă culoarea, înainte de a cădea.
Fagus Sylvatica este într-adevăr un arbore măreț care poate fi întâlnit în pădurile montane, de foioase și în zona coniferelor. Are coroana densă, ovală până la rotunjită, iar trunchiul în partea de joș are un aspect neregulat, gros, ca de picioare de elefant.
Ce părți de la fag se folosesc în medicina populară?
Frunzele de fag au potasiu, flavone, săruri minerale, compuși cu acțiune antiinflamatorie; au gustul acrișor, se consumă proaspete în salate sau fierte în supe. În general se consumă frunzele foarte tinere, mai fragede. Acestea au proprietăți analgezice, pot calma durerile de cap.
Prin consumul de frunze de fag se reduc inflamațiile din organism produse de reumatism, artrită, boli inflamatorii intestinale. Frunzele au fibre, celuloză ce reglează digestia și sunt o sursă de hrană pe munte. Pulberea de frunze uscate se pune pe răni, se leagă cu o pânză și se lasă să acționeze întreaga zi. Acest tratament este eficient la vindecarea rapidă a rănilor pe piele.
Jirul este comestibil
Fructele de fag – numite jir – conțin amil, ulei bun la mâncare (la fel de bun ca uleiul de măsline) și alți compuși cu proprietăți medicinale; au și multe minerale, mai ales fier și zinc. Jirul este hrana preferată a mistreților. Fiecare fruct are formă rotundă și se deschide cu patru valve, unde se află 2-3 semințe, tetraedrice și comestibile. Fructele au dimensiunea de 1,5 cm și cad din copac în luna septembrie.
Despre jir se spune că a fost și un aliment consumat de oameni, are vitamine, minerale și antioxidanți. Dacă sunt prăjite și măcinate pot fi un înlocuitor de cafea. Se consumă proaspete, gătite, uscate și măcinate.
Jirul are o serie de beneficii:
- Normalizează nivelul de colesterol din sânge
- Promovează detoxifierea organismului, este indicat după consumul de corticosteroizi
- Previne și stopează evoluția tuberculozei.
Fructele de fag se pot prăji în puțin ulei, într-o tigaie, înainte de a le mânca, astfel sunt și gustoase și sănătoase.
Scoarța de fag
Coaja de fag este netedă și are efect astringent, tonic amar și febrifug. Coaja sau scoarța ramurilor tinere se recoltează, se usucă și se macină. Din pulbere se face un decoct care ajută în caz de astm și emfizem pulmonar. Se prepară astfel: se pun 2 lingurițe de pulbere de coajă de fag în 300 ml apă, se fierbe 10 minute la foc mic; apoi se lasă decoctul la infuzat 5 minute, se strecoară și se bea cu înghițituri mici pe parcursul unei zile. Se face un tratament de 14 zile, apoi o pauză 5-7 zile și se repetă.
Acest decoct ajută și în tratamentul febrei, dizenteriei.
Băile cu decoct și apă caldă la picioare ajută în calmarea durerilor reumatice.
Gudronul din lemn de fag este un leac pentru bolile de piele și problemele respiratorii.
Mugurii de fag sunt și ei de leac, mai ales pentru celulită. Mugurii stimulează diureza și ajută la detoxifierea organismului.
Infuzia din muguri de fag (care se culeg primăvara) ajută în tratamentul litiazei renale, se bea 2 căni pe zi. Se prepară astfel: se adaugă 2 lingurițe de muguri de fag la 200 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat 10 minute și se bea.
Aerul din pădurile de fag
Astmul este exacerbat de fumul de tutun, alergeni, obezitate, alergie alimentară, rinosinuzită cronică, spută. Prin terapia cu aer curat din pădurile de fagi și conifere se pot trata afecțiunile și bolile respiratorii, cum este și astmul.
Aerul de pădure de munte are un efect deosebit, eliberând aromele copacilor și ale plantelor în mediul înconjurător. Acesta este un adevărat medicament pentru astm, are efect pozitiv asupra întregului organism și asupra sistemelor individuale. Alegând o vacanță la munte în fiecare an îți poți încărca bateriile și poți preveni astmul, răcelile și bolile cronice. Aerul din pădurile de fag și conifere are proprietăți vindecătoare pentru oamenii de toate vârstele, începând de la copilărie și până la bătrâni.