Febra poate reprezenta primul simptom al unei boli sau afecțiuni – Află care sunt acestea

0
210
Febra poate reprezenta primul simptom al unei boli sau afecțiuni – Află care sunt acestea

Stările febrile sunt adesea semne ale unor boli și afecțiuni (în formele lor incipiente) ce sunt dificil de diagnosticat. De exemplu bolnavii cu poliartrită reumatoidă pot face febră și erupții cutanate în prima fază a maladiei. La persoanele în vârstă boala numită polimialgia reumatică se manifestă prin febră, artralgii, mialgii și dureri de cap. Potrivit medicilor, bolile țesutului conjunctiv sunt însoțite de stări febrile și pot fi: granulomatoza ficatului, enterita regională, sarcoidoza.

Febra poate să apară și din cauza administrării unor antibiotice (pentru tratamentul unor infecții, ex. sulfamidele, colistinul, cefalosporinele), sau a medicamentației cardio-vasculare (ex. chinina), antineoplazicelor, antiinflamatoarelor nesteroidiene (ex. aspirină, ibuprofen), sau a consumului de cocaină. În astfel de cazuri trebuie să se întrerupă tratamentul cu acel antibiotic și să se înlocuiască medicamentul.

Anemia hemolitică provoacă simptome de febră și frisoane mari. Stările febrile ce se manifestă un timp îndelungat sunt semne ale unor boli grave și este necesar să se meargă la medic pentru diagnostic și tratament. La persoanele în vârstă febra este un semnal de alarmă, poate fi un simptom cauzat de anumite leziuni organice.

Când febra este de origine necunoscută este necesar un consult medical amănunțit pentru stabilirea cauzei care a produs-o. Medicul face examinarea fizică a pacientului, pentru a depista modificările de la nivelul ochilor, pielii, unghiilor, palpează ganglionii limfatici (mai ales din regiunea axilară și subclaviculară), examinează murmurul cardiac, zona abdominală, splina, ficatul, rectul, organele din regiunea pelviană, etc.

Citește și:  Ce simptome produce lipsa vitaminei B6 în organism?

Ține cont de istoricul medical al pacientului, face o serie de analize acestuia și investigații medicale: teste imunologice, microbiologice, biochimice, serologice, radiografie, tomografie computerizată, biopsie. Analiza sângelui este foarte importantă în stabilirea diagnosticului dar și alte teste hematologice.

În majoritatea cazurilor febra este provocată de bolile infecțioase și mai rar de bolile țesutului conjunctiv. La copii febra apare în caz de boli eruptive, infecții digestive, infecții ale tractului respirator, boala Kawasaki. Cologenozele se manifestă prin stări febrile și apar la tineri, mononucleoza infecțioasă este de asemenea o boală ce produce febră și apare în mod frecvent la adolescenți. La bătrâni febra poate fi un semn al bolilor renale și al neoplaselor hepatice.

Alte boli manifestate prin stări febrile sunt: panarterita nodoasă, maladia Still, eritrodermia exfoliativă, lupusul eritematos sistemic, malaria, bolile transmise prin căpușe, leishmanioza, infecțiile urinare, febra tifoidă, sinuzitele, vasculitele, infecțiile fungice și bacteriene, boala Fabry, sifilisul, TBC-ul, hepatitele și altele. Tratamentul constă în administrarea de medicamente antibiotice și alte tratamente pentru îndepărtarea cauzei acestui simptom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.