Feciorica este o planta anuala, perena care creste inalta de cel mult 20 cm, prefera zonele de la altitudini cumprinse intre 800-2400 m, vaile raurilor, pantele uscate si marginile drumurilor. Este nativa din Europa si Asia, face parte din familia Caryophyllaceae, are numele popular de iarba-feciorilor si denumirea stiintifica de Herniaria glabra.
Are tulpina si frunzele acoperite de perisori, iar florile mici de culoare galben-verzui. Frunzele sunt ovale, alungite, eliptice, scurt petiolate. Fructele sunt alungite si dure, netede, lucioase, de forma unor capsule maro-inchis. Perioada de inflorire este din luna aprilie pana in mai, iar de aparitie a fructelor din mai pana in octombrie.
Din punct de vedere medicinal planta este apreciata pentru proprietatile sale care ajuta in tratamentul afectiunilor rinichilor si cailor urinare. Recoltarea se face in perioada de inflorire, dimineata, cand roua a disparut de pe partile ei aeriene. Se folosesc florile si partea superioara a plantei, se pun la uscat in locuri umbrite, curate si bine ventilate. Produsul uscat poate fi depozitat timp de un an, apoi isi pierde din proprietati. Mirosul este usor de cumarina.
In medicina populara planta este utilizata in calmarea durerilor de ficat si tratamentul afectiunilor biliare. Are efect diuretic, este un bun remediu in problemele vezicii urinare, in bolile de plamani, reumatism, artrita, bronsita, guturai, gonoree, guta, tuberculoza, boli de rinichi si hidropizie. Pentru uz extern este folosita ca agent cicatrizant, sub forma de cataplasme pe zona lezata.
Ceaiul din feciorica este recomandat dimineata, cu jumatate de ora inainte de a manca, pe stomacul gol. Are efect diaforetic si diuretic, ajuta in tratamentul tuberculozei, afectiunilor intestinale si stomacale, in bolile rinichilor si ficatului, dar si in bolile de tip veneric. Planta contine substante flavonoide, cumarina, are proprietati antiinflamatorii si diuretice foarte bune.
Este eficienta in vindecarea cistitei, sifilisului, bolilor de ficat si rinichi. Ceaiul se prepara astfel: se adauga o lingura de planta uscata la o cana de apa fierbinte, se fierbe timp de 3-5 minute, se strecoara si se bea cate o lingurita de 5 ori pe zi.
Infuzia din feciorica este mai putin concentrata decat ceaiul din acesta planta si se prepara astfel: se pune o lingurita mica de planta uscata la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 10 minute, se strecoara si se bea incet cu inghitituri mici. Infuzia este eficienta in eliminarea pietrelor si nisipului de la vezica urinara si rinichi.
Planta se foloseste doar la recomandarea unui medic si in dozele mici, stabilite de acesta. Supradozajul este periculos pentru sanatate, planta poate fi toxica daca este consumata in cantitate mare.