Aportul adus de femeile din Romania pentru emanciparea reprezentantelor sexului frumos este considerabil, astfel, la noi in tara am intalnit prima femeie Doctor in Drept din lume, prima femeie arhitect din lume sau, in Maria Cutarida Cratunescu intalnim prima femeie medic din Romania.
Femeile din Romania nu au luptat, alaturi de femeiele din intreaga lume, pentru a-si obtine drepturile si a fi egale barbatilor. Asa cum nu a fost usor pentru niciuna dintre militante, nu a fost usor nici pentru prima femeie medic din tara, deoarece a fost greu acceptata pentru a profesa ca medic dupa finalizarea studiilor. Prin munca ei, a fost un model si un sprijin pentru femei, dar si pentru copii, fiind persoana care a infiintat prima cresa pentru copii.
Maria Cutarida CratunescuMaria Cutarida Cratunescu s-a nascut in Calarasi, pe 10 februarie 1857 si urmeaza liceul la Scoala Centrala din capitala. In anul 1877 continua studiile liceale cu Facultatea de Medicina din Zurich, insa nu ramane studenta aici pentru mult timp, deoarece se transfera la Universitatea din Montpellier, unde isi sustine teza de licenta. Extrem de ambitioasa, nu se opreste aici, motiv pentru care continua cu stadiul de spital si cu pregatirea pentru doctorat la Paris.
In anul 1884 Maria Cutarida Cratunescu devine doctor in medicina si obtine calificativul “magna cum laude”, care ii ofera dreptul de a practica medicina in tara. Rezultatele deosebite obtinute de aceasta pe perioada studiilor nu au fost straine pentru romani, deoarece i-au fost dedicate articole in ziare precum “Pressa” sau in “Romanul”, in cel din urma scriindu-se despre “o romanca doctor in medicina”. Ajunsa in Romania in toamna anului 1884 si detinand dreptul de a practica medicina, isi deschide o clinica particulara.
Cu toate ca avea deschisa o clinica particulara, Maria Cutarida Cratunescu dorea sa ocupe un post de medic secundar, la sectia “Boli ale Femeilor” din cadrul Spitalului Brancovenesc, insa, fara sa existe o explicatie, nu este acceptata, primind un post de profesoara de igiena. Nu se da batuta, iar in anul 1885 primeste postul de medic secundar la spitalul Filantropia din Bucuresti. Isi doreste sa obtina gradul de medic primar ginecolog, insa, desi se pregateste foarte mult, nu trece examenul.
Dedicatia cu care Maria Cutarida Cratunescu isi face meseria este impresionanta, in anul 1885, in calitate de medic secundar la spitalul Filantropia, ofera consultatii gratuite. Anul 1886 ii ofera o noua pozitie, respectiv cea de sef al catedrei de igiena de la Azilul “Elena Doamna”.
In anul 1891 este numita sef al sectiei de ginecologie Filantropia, insa, incepand cu anul 1894, cand afla despre intentia Eforiei Spitalelor de a schimba sectia in care lucra, din ginecologie in chirurgie ginecologica, demisioneaza, Fara sa ajunga la o intelegere cu Eforia Spitalelor.
Una dintre cele mai importante realizari ale medicului Maria Cutarida Cratunescu consta in infiintarea Societatii Materna, ce a jucat un rol foarte important in ajutarea copiilor saraci, ce aveau atat de mare nevoie de sprijin. Doi ani mai tarziu, din initiativa si munca depusa de prima femeie medic, ia nastere prima cresa din tara, la Fabrica de Tutun din Bucuresti.
Aceasta premiera este importanta pentru femeile din Romania, iar ea nu se opreste doar la a organiza aceasta cresa, ci se implica in a asigura consultatii pentru 2000 de femei care munceau in aceasta fabrica. Pentru a sprijini si mai mult emanciparea femeilor, prezinta, in anul 1900, la Congresul actiunilor feministe, desfasurat la Paris, lucrarea intitulata “Munca femeii in Romania”.
Dorind sa evidentieze faptul ca numarul femeilor care au obtinut diplome si care au studiat a crescut, Maria Cutarida Cratunescu a realizat o evidenta a femeilor care detineau titluri academice, demonstrand contributia femeilor la cresterea numarului de intelectuali romani.
Incepand cu anul 1904 isi concentreaza toata atentia problemelor existente in societate, renuntand la cabinetul particular pentru a se dedica sprijnirii femeilor din Romania. Implicarea ei nu ramane nerasplatita, astfel are onoarea de a participa la congresele desfasurate la Bruxelles, din anul 1907 si la Copenhaga, in anul 1911.
Prezenta medicului Maria Cutarida Cratunescu la cele doua congrese a avut ca scop prezentarea importantei existentei creselor in Romania, cat si a modalitatilor prin care medicina romaneasca s-a luptat cu mortalitatea infantila. Aparatoare a drepturilor femeilor si o protectoare a copiilor, pe care i-a sprijinit pe toata durata carierei sale medicale, ea a fost mai mult decat un simplu doctor, dedicandu-si viata unor scopuri nobile, care au fost de mare ajutor evolutiei tarii noastre.
Pe parcursul Primului Razboi Mondial, Maria Cutarida Cratunescu devine medic primar al Insitulului si Internatului Evanghelic, insa, dupa incheierea razboiului renunta, din cauza unor probleme de sanatate, este nevoita sa renunte la activitatile in care se implica atat in cele medicale, cat si in cele sociale. Pe 16 noiembrie 1916 se stinge din viata, in capitala, si lasa in urma ei munca unei femei ambitioase, care a fost o militanta pentru drepturile femeilor si s-a dedicat emanciparii acestora.
Cu toate ca Maria Cutarida Cratunescu este prima femeie medic din Romania, care a devenit doctor in medicina, a infiintat Sociatatea Materna si crese pentru copii, implicandu-se in protejarea celor mici, munca ei nu a fost apreciata la justa ei valoare. In orasul ei natal nu se bucura de o mare popularitate in zilele noastre, insa nici dovezile existente in acest oras cu privire la viata ei nu sunt de mare ajutor pentru ca nu mai exista.
Datorita faptului ca au fost demolate casele la acea vreme, iar documentele orasului din anii 1800 nu au mai fost pastrate, aceasta ramane o necunoscuta pentru oras. De asemenea, nu exista nicio strada sau scoala care sa ii poarte numele, in ciuda faptului ca si-a dedicat viata ajutorarii semenilor.
Fara indoiala, Maria Cutarida Cratunescu este o femeie impresionanta, a carei cariera este demna de apreciat, fiind una dintre persoanele care au demonstrat ca femeile pot studia, pot avea cariere stralucite si se pot bucura de acelasi succes de care se bucura si barbatii.