
Despre acele femei frumoase care au scris pagini intregi de istorie s-au spus multe, oamenii au incercat, de fapt, sa-si explice in primul rand lor insisi, de unde vine frumusetea, ce are de a face cu puterea si daca nu cumva, aceasta combinatie reprezinta exact ceea ce barbatii au cautat timp indelungat pentru a stapani lumea.
Pierre Larruelle spune ca atunci cand Dumnezeu a creat femeia i-a darut o “frumusete nepieritoare”, insa odata cu pacatul savarsit de ea, i-a spus adio “minunatelor culori” ale frumusetii. Nimic din ceea ce spune Laruelle nu e fals, caci frumusetea se degradeaza in timp, dar aceasta degradare, coroborata cu puterea este frumusetea insasi. Si noi vom aduce in lumina intocmai aceasta combinatie, stapanita cu desavarsire de acele femei frumoase, celebre si controversate care au stiut incotro se indreapta dorinta barbatilor.
Inca din origini, frumusetea femeilor a fost considerata un dar de la divinitate, sau chiar insasi divinitatea, in formele ei perfecte si ademenitoare. De pilda, in mitologia greaca, zeita frumusetii si a iubirii este Afrodita, nascuta in Cipru, conform legendei.
In pofida frumusetii sale rapitoare, ea ii era sotie lui Hephaestus, zeul focului, fierar si schiop, o entitate despre care s-a spus ca ar fi fost repugnator, “de neprivit”, chiar daca lucrarile sale erau perfecte. Una dintre cele mai cunoscute este Pandora, pe care a creat-o din apa si lut, ceilalti zei inzestrand-o pe aceasta cu “toate darurile”.
Insa irezistibilitatea Afroditei a fost, de fapt, infidelitatea ei, ca-n cazul altor femei frumoase. Ea s-a iubit cu zeii Ares, Dionysos, Poseidon si Hermes. Spre exemplu, legenda spune ca atunci cand Hephaestus a descoperit relatia Afroditei cu Ares, zeul razboiului, ar fi convocat toti zeii sa fie martori infidelitatii ei. Oricum, frumusetea acestei femei este mitologica, insa Afrodita este, in mare parte, un simbol al femeilor frumoase, celebre si, desigur, infidele.
O alta femeie infidela si foarte frumoasa, tot din mitologia greaca, este Elena (Helena). Infidelitatea ei a dus, dupa cum se stie, la razboiul troian. Ba chiar, se spune ca dupa moartea tanarului ei sot, Paris, Elena i-a redevenit sotie fostului sot, Menelau.
Insa Nefertiti este considerata “cea mai frumoasa femeie din lume”, regina Egiptului, sotie a faraonului Amenhotep al IV-lea, dar si soacra si mama vitrega a binecunoscutului faraon Tutankhamon. Spre deosebire de alte femei frumoase, Neferititi i-a ramas fidela sotului. Regina a domnit intre cca. 1379-1361 i.Hr. Inscriptiile din acea perioada o descriu ca fiind “doamna gingasiei” sau “cea plina de farmec”.

Nu trebuie omisa, tot din spatiul egiptean, Cleopatra (69-30 i.Hr.), cunoscuta pentru frumusetea ei, insa si pentru moartea ei misterioasa. Fiica a regelui Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra a devenit regina a Egiptului dupa moartea tatalui ei. Numele insusi al acestei regine este considerat a fi un ideal pentru putere si frumusete deopotriva. Ea nu s-a dezmintit nici in privinta dragostei, reusind sa-i cucereasca pe Iulius Cezar si Marc Antoniu.
Se presupune ca lui Cezar i-a si daruit un baiat, pe care l-a numit Cezarion, adica “micul baiat”, care a si devenit faraon al Egiptului. Lui Marc Antoniu i-a daruit insa doi copii, mai exact doi gemeni, un baiat si o fata. Si Cleopatra este considerata, de asemenea, cea mai frumoasa femeie din lume. Se pare ca titlul este impartit intre aceste doua femei frumoase, ambele regine ale Egiptului.
S-a spus de multe ori ca frumusetea se afla sub semnul diavolului, al invrajbirii barbatilor, al razboiului, nefiind nimic curat in frumusetea unei femei. Continuam cu o alta femeie frumoasa, dar mai apropiata contemporaneitatii, si-anume Eva Braun (1912-1945).
Povestea ea isi umeaza cursul tocmai in spiritul invrajbirii, dar nu a barbatilor, ci a invrajbirii barbatului asupra ei. O tanara educata, fara inclinatii politice, cu atat mai mult antisemitice, Anna Paula a fost timp de 14 ani amanta lui Adolf Hitler si-abia in ultimele 36 de ore din viata, sotia lui.
A fost o femeie care a preferat sa stea in spatele puterii, dupa furia orbita a fuhrerului si a murit necunoscuta de oameni, sinucindu-se in buncar, alaturi de Hitler. Ramanem tot printre femeilor dictatorilor si discutam despre Clara Petacci, amanta lui Benito Mussolini, si una dintre acele femei frumoase si controversate. Clara sau Claretta s-a nascut in anul 1912 si nu s-a dat in laturi de la iubirea amantului ei de a controla vietile italienilor.
Cei doi au fost executati impreuna, in anul 1945, semn ca tirania moare in doi. Nu intamplator am ales aceste doua femei. Dupa cum probabil ati si observat, cele doua se aseamana din foarte multe puncte de vedere. Amandoua au fost amantele unora dintre cei mai de temut dictatori din istorie, s-au nascut in acelasi an si au murit, de asemenea in acelasi an, 1945. Prima, Eva s-a sinucis, a doua a fost executata. Chiar si asa, cele doua au murit alaturi de barbatul pe care, se pare, l-au iubit.
Probabil frumusetea femeilor inseamna si moarte, dar pana la moarte, miliarde de barbati asteapta sa se bucure de ea.