Flexibilitatea te ajută să rămâi activ – Prin exerciții simple de întindere poți simți beneficiile ei!

0
251

Exercițiile de întindere care îmbunătățesc flexibilitatea corpului sunt simple și ușor de realizat. Nu trebuie să faci exerciții complicate pentru a simți beneficiile acestora în timp scurt. Află în acest articol de ce este atât de importantă flexibilitatea corpului, mai ales odată cu înaintarea în vârstă.

Navigare în articol:

  1. Beneficiile flexibilității
  2. Întinderea pasivă îmbunătățește flexibilitatea corpului
  3. Exercițiile de întindere ajută în eliminarea stresului

1. Beneficiile flexibilității

Întinderea este o parte importantă a activității, ea se efectuează și înainte și după antrenament. Beneficiile întinderii sporesc funcția musculară, astfel deplasarea se va face cu mai multă ușurință, iar confortul va fi sporit pe parcursul activităților zilnice.

Exercițiile de întindere oferă următoarele beneficii principale:

  • Cresc gradul de mișcare al articulațiilor
  • Pot îmbunătăți performanța atletică
  • Reduc semnificativ riscul de accidentare.

Specialiștii în ortopedie recomandă exercițiile de întinderile după orice antrenament, pentru că:

  • Mușchii sunt încălziți și foarte receptivi la întindere
  • Îmbunătățesc rapid flexibilitatea după antrenament în 5-10 minute.

După antrenament sunt recomandate exerciții de întindere timp de 30 secunde, acestea fiind întotdeauna realizate într-un mod ușor și lent, evitând săriturile și mișcările bruște. După antrenament poate exista un sentiment de tensiune și stres în mușchi, dar nu de durere intensă. Dacă apare durerea la mușchi, există riscul de deteriorare a lor și a ligamentelor.

Vezi aici un video despre beneficiile exercițiilor de stretching după antrenament:

Oamenii își dau seama de importanța flexibilității pe măsură ce îmbătrânesc

Mulți oameni duc o viață sedentară și asta nu este bine pentru sănătatea și mobilitatea corpului. Orice specialist în fitness va spune că activitatea fizică regulată este importantă pentru oameni, pentru ca ei să-și mențină sănătatea și mobilitatea toată viața.

Exercițiile de întindere de stretching au următoarele avantaje:

  • Îmbunătățesc mobilitatea și flexibilitatea corpului
  • Reduc riscul de căderi și accidentări
  • Îmbunătățesc funcția fizică, rezistența, echilibrul
  • Promovează un bun control al zahărului din sânge, deci pot ajuta în prevenirea diabetului zaharat de tip 2
  • Îmbunătățesc postura corpului
  • Accelerează metabolismul
  • Ajută mușchii să se detensioneze și să utilizeze mai bine oxigenul și substanțele nutritive
  • Ajută în controlul densității osoase, deci pot preveni osteoporoza
  • Calmează simptomele de durere, cauzate de artrită
  • Reduc depresia și anxietatea
  • Reduc durerile de spate
  • Cresc bunăstarea fizică și mentală, îmbunătățesc funcțiile cognitive și calitatea vieții.

2. Întinderea pasivă îmbunătățește flexibilitatea corpului

Întinderea pasivă în yoga înseamnă să faci o poziție de yoga un anumit timp, prin care să-ți folosești anumiți mușchi. Întinderea pasivă îmbunătățește flexibilitatea corpului dar în timp. Dacă aplici întinderea activă, poți obține rezultate mult mai rapid.

Terapia yoga oferă îmbunătățiri excelente ale flexibilității corpului, dacă realizezi astfel de exerciții în mod frecvent. Cea mai populară poziție de întindere pasivă în yoga este poziția lotusului, care se folosește în meditațiile hinduiste.

Vezi aici un video cu exerciții de yoga pentru flexibilitate, pe care le poți face dimineața acasă:

3. Exercițiile de întindere ajută în eliminarea stresului

Există multe exerciții de întindere prin care poți lupta împotriva stresului. Nu trebuie neapărat să fii sportiv pentru a face câteva exerciții de înviorare dimineața. Acestea trebuie să facă parte din lista ta de activități zilnice. Întinderea trebuie să devină pentru tine sinonimă cu un ritual al trezirii.

Citește și:  10 exerciții pentru prevenirea și vindecarea varicelor

Mulți oameni se întind în pat imediat ce se trezesc, pentru a se dezmorți. Ideal ar fi ca ei să facă mai multe exerciții de întindere, pentru că acestea le va îmbunătăți starea fizică, mentală și de sănătate în general.

Experții spun că odată cu oboseala și stresul, mușchii tind să se strângă; asta se întâmplă și mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă. Prin întindere, copul se extinde pe toată lungimea lui sau doar pe o parte din el, iar mișcările sunt mai ușor de realizat pe tot parcursul zilei.

Întinderea are efecte fizice și fiziologice instantanee și anume:

  • Se îmbunătățește circulația sângelui, activitatea sistemului limfatic
  • Crește aportul de oxigen spre celule
  • Se simte un plus de energie în corp
  • Apare o stare de bunăstare și de relaxare
  • Dispar tensiunile iar mușchii se relaxează
  • Se eliberează stresul și stările depresive.

Ce spun oamenii de știință?

Dr. Helene Langevin (de la Harvard Medical School and Brigham Women’s Hospital) a spus despre exercițiile de întindere, de stretching, că au numeroase beneficii pentru sănătate și pentru a ne convinge de asta, ar fi foarte simplu, respectiv să le punem în aplicare. Bebelușii obișnuiesc să se întindă  dimineața, dar și oamenii fac asta când se trezesc pentru a se simți mai bine.

Iată ce spune Dr. Helene Langevin despre întindere:

Oamenii cred că întinderea implică mușchii și este benefică pentru mușchi, iar asta este adevărat, însă de asemenea, întinderea implică și țesutul conjunctiv, ligamentele, fascia (matricea fibroasă), care fac legături între mușchi, vase de sânge, oase, organe. Mușchii sunt înconjurați de țesut conjunctiv, și-l au și între fibrele musculare.

O serie de studii științifice arată că o componentă a forței exercitată de un mușchi are legătură cu țesutul conjunctiv și cu mușchii din jur, ea este distribuită peste tot. Țesutul conjunctiv înconjoară și alte părți ale corpului (cum ar fi de pildă nervii, arterele, venele, vasele limfatice), apoi întră și în organe (precum ficatul, inima, rinichii, plămânii, etc). „Fără țesut conjunctiv, corpul nu ar fi ținut împreună, el face legătura între organe”, spune dr. Helene Langevin. Rolul țesutului conjunctiv asupra sănătății umane este mare, în special în ceea ce privește durerea musculo-scheletică.

„Întinderea este o opțiune pentru oameni ca să facă față durerii, sau stărilor neplăcute psihice create acum din cauza pandemiei de coronavirus”, a mai spus dr.Helene Langevin. Oamenii ar trebui să facă zilnic, acasă, exerciții de întindere pentru a se simți mai puțin stresați și pentru a obține beneficii pozitive pentru sănătatea lor.

Ce se întâmplă când nu te întinzi?

Pot exista diferite motive pentru care oamenii nu fac exerciții de întindere (de exemplu pot avea o traumă, o durere, sau poartă o atelă și altele). Unii oameni nu pot face anumite mișcări de întindere din cauza posturii lor neadecvate.

Leziunile minore, provoacă aderențe în fascie (în matricea fibroasă), straturile acestui țesut se pot lipi și își pot pierde din capacitatea de a aluneca. Asta nu se întâmplă când țesutul conjunctiv este sănătos.

Vezi aici un video cu Dr. Helene Langevin:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.