Frica de COVID-19 îi determină pe oameni să consume alcool! Care sunt riscurile?

0
130

Anxietatea creată de pandemia de COVID-19 a determinat o schimbare a comportamentului multor oameni. O parte dintre aceștia reușesc cu greu să-și găsească echilibrul și sunt tentați să consume mai mult alcool. Românii apelează la alcool pentru a face față stresului, anxietății, singurătății, problemelor și chiar plictiselii în vremurile pandemiei de coronavirus. Care sunt consecințele consumului excesiv de alcool?

Navigare rapidă în articol:

  1. Consumul mare de alcool devine o problemă pentru sănătate
  2. Care sunt noile recomandări dietetice din SUA

1. Consumul mare de alcool devine o problemă pentru sănătate

În SUA, din cauza consumului excesiv de alcool au loc 100.000 de decese anual. Aproximativ 3,5-5,5% dintre decese sunt din cauza cancerului declanșat și agravat prin aportul de alcool. În ultimii 20 de ani, în SUA numărul dependenților de alcool a crescut cu 8%. În timpul pandemiei de COVID-19, datele statistice arată o accelerare a consumului de alcool.

Prin consum excesiv se înțelege 15 sau mai multe sticle de băuturi alcoolice pe săptămână. Statisticile arată că numărul de bărbați dependenți de alcool este mai mare decât cel al femeilor. O fracțiune considerabilă a mortalității, cauzate de consumul prea mare de alcool, apare și la tineri și la adulții de vârstă mijlocie.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că:

  • Alcoolul este văzut drept cancerigen pentru om
  • Alcoolul a fost asociat cu peste 7 tipuri de cancere (ex.cancerul colorectal și cancerul de sân)
  • Alcoolul poate provoca și agrava o serie de suferințe mentale – depresie, anxietate, agresiune sexuală, violență domestică și altele
  • Alcoolul crește riscul de boli grave – boli hepatice cronice, boli gastro-intestinale, boala ulcerului peptic, refluxul gastro-esofagian, gastrită, pancreatită
  • Alcoolul ucide 3 milioane de oameni anual, fără pandemie.

Consumul prea mare de alcool crește depresia și anxietatea

Mulți oameni apelează la alcool ca modalitate de a alunga stările de depresie și anxietate, însă acestea se accentuează din cauza băuturilor alcoolice. Specialiștii spun despre consumul de alcool că nu este o soluție rapidă la problemele psihice; acesta, din contra, poate crește depresia și anxietatea și poate crea și alte probleme în relațiile cu oamenii din jur.

Numeroase studii ale cercetătorilor, realizate de-a lungul anilor, au arătat că anxietatea este în mare măsură o consecință a consumului mare și prelungit de alcool.

Abuzul de alcool are numeroase consecințe care includ probleme omniprezente în toate domeniile vitale ale vieții, dar mai ales în relații interumane sau la locul de muncă. Interacțiunea dintre consumul de alcool și stresul vieții (sporit de pandemia de coronavirus) poate intensifica simptomele de anxietate.

Cercetătorii din Noua Zeelandă au sugerat că abuzul de alcool este cauza depresiei la oameni. Multe studii au arătat faptul că persoanele consumatoare de alcool sunt adesea deprimate. „Alcoolul duce la depresie și nu invers„, au mai spus cercetătorii.

Alte consecințe ale consumului de alcool

Consumul mare de alcool este asociat cu multe probleme de sănătate (cancer, ciroză, pancreatită, hipertensiune arterială) dar și cu multe probleme neintenționate precum ar fi:

  • Alcoolul reduce timpul de reacție, afectează capacitatea de concentrare și gândire și crește riscul de accident de mașină
  • Dependența de alcool poate cauza probleme în familie, în activitățile sociale, cu cei din jur
  • Consumul excesiv de alcool la femeile însărcinate poate cauza sindrom alcoolic fetal care este o tulburare gravă cu efecte ireversibile – întârziere în dezvoltare la făt, tulburări neuropsihice la bebeluș, hiperactivitate, tulburări faciale, retard mintal și altele. Nu există nicio băutură alcoolică ce ar putea fi consumată de femei (în perioada de sarcină sau alăptare) fără a crește riscul unor efecte negative asupra dezvoltării fătului sau bebelușului.
Citește și:  Masca naturala cu ardei rosu pentru combaterea caderii parului

Alcoolul este mai greu suportat de organism la bătrânețe.

2. Care sunt noile recomandări dietetice din SUA

Având în vedere numărul crescut al adulților consumatori de alcool, care nu se mulțumesc doar cu 2 sticle de alcool pe zi, sfatul dieteticienilor din SUA este ca aceștia să consume cel mult o băutură alcoolică pe zi. Prin urmare, ei recomandă reducerea consumului de alcool la oameni, pentru că asta ajută la scăderea riscurilor pentru sănătate.

Specialiștii au spus că: „La bărbați, dovezile arată că aportul a două băuturi alcoolice pe zi are un risc mai mare de deces, decât consumului unei băuturi pe zi„.

Acest lucru este valabil și pentru femei; acestea de asemenea nu trebuie să depășească limita de consum de o băutură pe zi. În mod ideal, alcoolul ar trebui servit doar ocazional, sau în orice caz să fie mult mai redus, la un pahar pe zi, având în vedere probleme de sănătate create de dozele de alcool în exces.

Despre femei, specialiștii au spus că metabolismul alcoolului este mai lent decât la bărbați, de asta la ele cantitatea de alcool consumată trebuie să fie și mai mică.

Abuzul de alcool – un risc grav pentru sănătatea femeilor de toate vârstele

Femeile care obișnuiesc să bea alcool au tendința de a ascunde asta. Ele nu recunosc dependența și se confruntă din cauza alcoolului consumat în exces cu multe probleme de sănătate. Abuzul de alcool poate produce boli de inimă, boli hepatice, tulburări ale sistemului nervos, cancer de sân, probleme de fertilitate și scăderea densității osoase la femei.

Alcoolul slăbește sistemul imunitar al oamenilor

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS): „Alcoolul slăbește sistemul imunitar al oamenilor și crește șansele de îmbolnăvire„.

Sondajele arată creșterea consumului de alcool în ultimele luni din acest an, în vremurile pandemiei de coronavirus. Deși se vehiculează tot felul de interdicții de alcool, totuși vânzările de băuturi alcoolice cresc în continuare. Un sondaj de opinie recent arată că 35% dintre oamenii intervievați, au recunoscut că beau mai mult alcool acum, decât înainte de pandemie.

Alcoolul este ca un „drog„, care odată ce ajunge în corp funcționează ca un „deprimant„.

Alcoolul are un efect negativ asupra creierului și asupra sistemului hormonal. Efectul său toxic duce la dezinhibare, ceea ce creează iluzia că viața ar fi mai ușoară sau mai puțin complicată. Procesele de gândire sunt afectate și inhibate de alcool (chiar dacă este consumat în cantitate redusă) iar efectele apar și asupra sănătății organismului.

Specialiștii au spus toate aceste lucruri și nu recomandă consumul de alcool în pandemie. De ce? Pentru că în opinia lor: „Alcoolul blochează sistemului imunitar și îl slăbește; asta îi face pe oamenii consumatori de alcool să fie mai susceptibili la boli și la coronavirus. În plus, alcoolul prin metabolism duce la apariția unei substanțe în organism – acetaldehida – care are efect cancerigen. Alcoolul crește riscul de cancer de colon și cancer de sân.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.