Top 10 descoperiri medicale revoluționare în istorie – Progrese medicale importante

0
568

De-a lungul timpului, în reviste prestigioase de medicină din lume, s-a scris despre importanța unor descoperiri medicale revoluționare în istorie. Această lectură este deosebit de interesantă, pentru că prezintă oameni de știință și cercetători care au adus progrese importante în medicină, descoperiri medicale pentru tratamentul celor mai grave boli și prevenirea epidemiilor.

În cele de mai jos, puteți vedea un Top 10 descoperiri medicale revoluționare în istorie, prin care multe boli și afecțiuni grave au fost vindecate.

1. Descoperiri medicale – Primul vaccin a fost creat în anul 1796

Descoperirea vaccinării reprezintă un mijloc de prevenire a apariției multor boli grave. Vaccinarea ajută la dobândirea imunității în mod natural. Bazele științifice ale vaccinării au fost stabilite de Louis Pasteur, acesta a prezentat principiul atenuării virulenței agenților patogeni.

În anul 1796, medicul francez Edward Jenner a inoculat virusul variolei bovine unui băiat pentru a-i crea imunitate la această boală și tratamentul său a avut succes. Aceasta a fost prima descoperire în vaccinologie, a folosirii unui vaccin împotriva variolei (care era o boală periculoasă).

În perioada anilor 1800-1900, au fost descoperite alte variante de vaccinuri împotriva unor boli grave: tuberculoză, rabie, holeră. Louis Pasteur a descoperit vaccinul împotriva rabiei în anul 1885 și vaccinul împotriva holerei în anul 1896.

În anul 1978, a fost creat cel mai eficient vaccin antivariolă, pe bază de cruste de vaccină (care era numită „variolă”, „vărsatul negru” sau „boala vacilor”).

În prezent, se fac alte cercetări științifice, pentru producerea unor vaccinuri din ce în ce mai eficiente, în combaterea unor tulpini de gripă periculoase și pentru prevenirea unor forme de cancer.

2. Descoperiri medicale – Anestezia cu eter folosită în anul 1846

Medicul stomatolog William Thomas Green Morton s-a dedicat studiului chirurgiei maxilare. Aproximativ în anul 1844, a început să utilizeze un gaz cu eter în tratamentul pacienților săi, în scopul de a le reduce durerea în timpul unor intervenții stomatologice (cum ar fi extragerea unui dinte). Medicul a vrut să demonstreze că acest gaz era un anestezic. El este considerat acum „Părintele anesteziei”.

O altă substanță folosită ca anestezic este cunoscută cu denumirea de cloroform, a fost descoperită în următorii ani de Justus von Liebig și Eugène Soubeiran, însă a fost considerată ca fiind prea puternică și cu risc de a provoca moartea la pacienți.

De-a lungul anilor, au fost inventate alte substanțe anestezice, care au fost considerate mai sigure și potrivite de a fi utilizate în medicină, pentru realizarea unor intervenții fără durere.

3. Descoperiri medicale – Teoria germenilor enunțată de Louis Pasteur în 1861

Microbiologul francez Louis Pasteur a realizat un experiment în anul 1861, prin care a demonstrat faptul că boala infecțioasă a fost produsă de o invazie de microorganisme sau agenți patogeni. El a confirmat „Teoria germenilor„, despre care se spune că era cunoscută deja cu 100 de ani înainte de a fi demonstrată de acest savant, dar nu s-a dorit cunoașterea ei (se insista pe ideea că boala apărea în mod spontan).

Medicul cercetător Claude Bernard din Franța a fost numit „Părintele medicinei experimentale„, el a afirmat: „Terenul este totul, iar germenii nu sunt nimic”. Tot acest savant a spus: „Pentru a fi sănătos, un om are nevoie de nutriție sănătoasă și de un organism fără toxine.”

„Părintele patologiei” este cercetătorul Rudolf Virchow, care a spus: „Germenii nu fac decât să caute habitatul lor natural, țesutul bolnav, nu ei sunt cauzatorii unui țesut bolnav”.

Dr. Arthur C. Guyton a precizat: „Primul pas pentru menținerea sănătății este păstrarea structurii alcaline a corpului.” Celulele unui organism bolnav au pH-ul sub 7.0, celulele unui organism sănătos au pH-ul mai mare de 7.0, sunt alcaline.

Toate acestea au contribuit la schimbarea modului de înțelegere și de tratament al bolilor și la prevenirea epidemiilor.

4. Descoperiri medicale – Imagistica medicală, razele X inventate în anul 1895

Fizicianul german Wilhelm Conrad Röntgen a inventat razele X în anul 1895. El a făcut o demonstrație pe mâna soției sale, radiografia arăta oasele și verigheta acesteia. El a descoperit acest tip de radiații electromagnetice și le-a numit raze X.

Ecografia a fost utilizată începând cu anul 1955, este o metodă eficientă și neinvazivă de investigare, care ajută în stabilirea unui diagnostic, a unor boli și afecțiuni. Această metodă a revoluționat imagistica medicală. Nu este iradiantă ca tomografia sau radiografia. Ecografia prenatală oferă avantajul de a putea diagnostica o malformație a fătului, imaginile sunt clare și detaliate.

Tomografia computerizată (CT) a fost inventată în anul 1967 de Sir Godfrey Hounsfield în Hayes, din Regatul Unit. Tomografia computerizată folosește raze X și este folosită și în ziua de azi, în medicina modernă. Ea poate crea imagini ale structurilor și organelor din interiorul corpului uman, acestea sunt memorate în computer, permit investigarea și depistarea unor boli.

Prima imagine de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) a fost produsă de Paul Lauterbur în anul 1973. Prin imagistica (RMN) se pot detecta chisturi, tumori în interiorul corpului, leziuni ale creierului, boli cardiace.

Citește și:  19 descoperiri medicale uimitoare din ultimii 10 ani

5. Descoperiri medicale – Penicilina, primul antibiotic din lume descoperit în anul 1928

Louis Pasteur a descoperit microbii în 1861, iar penicilina a fost creată de cercetătorul Sir Alexander Fleming în anul 1928. Fleming a demonstrat că dezvoltarea bacteriilor poate fi inhibată în jurul unei culturi de mucegai, care emană o substanță cu efect antibacterian. El a descoperit mucegaiul Penicillium Notatum, care s-a dovedit a fi un medicament antibiotic împotriva bacteriilor.

Acest medicament a fost dezvoltat și purificat de cercetătorul australian Howard Walter Florey, care a fost răsplătit cu premiul Nobel pentru că antibioticul a fost eficient în tratamente medicale.

6. Descoperiri medicale – Transplant de organe, primul transplant de rinichi realizat în anul 1954

Primul transplant de organe din lume a fost realizat în anul 1954. Este vorba despre primul transplant de rinichi, făcut în Boston, de Dr. David Hume și Dr. Joseph Murray.

Primul transplant de plămâni a fost făcut în anul 1963, de americanul James Hardy, în SUA. Înlocuirea plămânului se realizează la pacienții care au boli pulmonare grave.

Primul transplant de pancreas a fost realizat de R. Lillehey și Kelly, în anul 1966, în Minneapolis. Această procedură s-a dezvoltat de-a lungul anilor, a devenit tot mai complexă.

Primul transplant de ficat a fost făcut de medicul chirurg Thomas E. Starzl, în anul 1967, la un copil care apoi a trăit mai mult de un an. Acest transplant a fost considerat un succes. Cu patru ani înainte, a mai fost realizat un transplant de ficat în Denver, dar pacientul nu a supraviețuit, prin urmare nu a fost considerat un succes.

Primul transplant de mână a fost realizat în anul 1998, la Lyon în Franța, de Jean-Michel Dubemard.

În prezent, procedurile de transplant sunt din ce în ce mai complexe și ajută la salvarea vieții multor oameni din întreaga lume.

7. Descoperiri medicale – Medicamente antivirale descoperite în anul 1960

Medicamentele antivirale sunt remedii împotriva virusurilor. Deși medicina a avansat, în prezent mai sunt multe medicamente antivirale în curs de dezvoltare, prin cercetare.

Antibioticele au apărut în anul 1950, iar medicamentele antivirale au fost descoperite până în anul 1960. Primele substanțe de acest fel, au fost cele care inhibă virusul herpes și au fost create în anul 1960.

În prezent, studiile cercetătorilor continuă, pentru că s-a constatat că apar agenți virali noi, care sunt asemănători cu bacteriile și care dezvoltă rezistență la medicamentele actuale. Sunt tulpini de virusuri rezistente la anumite medicamente (care au fost aprobate să fie folosite împotriva unor boli grave – infecția cu HIV, hepatită B și C). Oamenii de știință doresc să descopere medicamente antivirale noi, însă acest proces probabil va fi îndelungat. Se vrea ca toate bolile virale grave să fie prevenite prin anumite vaccinuri și tratate cu medicamente.

8. Descoperiri medicale – Terapia cu celule stem folosită din anul 1970

Această terapie cu celule stem a fost descoperită și folosită la sfârșitul anului 1970. Celulele stem au fost depistate prima dată în sângele din cordonul ombilical.

Celulele stem se pot multiplica și pot forma colonii, au capacitatea de a se diferenția în alte tipuri celulare și astfel pot fi folosite în tratamentul multor boli incurabile – cancer, diabet zaharat de tip I, boli neurodegenerative și altele.

Aceste tipuri de celule sunt considerate celule nespecializate, fără alte funcții, dar care se pot transforma în celule specializate. Celulele stem se pot divide și se pot transforma în celule specializate în țesuturi diferite: pancreas, intestin, miocard, ficat, măduva hematogenă și altele.

9. Descoperiri medicale – Imunoterapia a fost aplicată din anul 1970

Imunoterapia a fost aplicată ca tratament de stimulare a sistemului imunitar, din anul 1970. William B. Colley a injectat bacterii inactive în scopul de a inhiba dezvoltarea unor tumori canceroase și a avut succes prin acest tratament. În urma terapiei, la pacienți s-a observat o îmbunătățire a stării de sănătate, o reducere a tumorilor.

Terapia cu anticorpi a fost dezvoltată în următorii ani, astfel în anul 2010 a fost aprobat de Federația Americană a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (FDA) primul vaccin împotriva cancerului de prostată (potrivit unui articol de pe cancerresearch.org).

10. Descoperiri medicale – Inteligența artificială detectează bolile rare, a apărut în secolul 21

Inteligența artificială reprezintă o tehnologie importantă a viitorului în domeniul sănătății, este un tip de cercetare în domeniul informaticii. Ea poate ajuta în diagnosticarea precoce a unor boli grave, a accidentelor vasculare cerebrale și a multor boli specifice, boli ereditare, sindroame foarte rare.

Prin această activitate se caută în continuare modalități inovative de diagnosticare a bolilor, modalități mai rapide și mai eficiente care că detecteze chiar și cele mai rare boli.

În prezent, se folosesc ori de câte ori este nevoie, scanări prin Tomografie Computerizată (CT), scanări prin Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM) ale inimii, Electrocardiograma (EKG) și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.