
Gândurile oamenilor pot fi citite și decodificate? Oamenii de știință ar spune că DA, ei au încercat să afle gândurile și sentimentele oamenilor prin scanări RMN avansate. Cercetările, privind înțelegerea creierului și a minții umane, pare un subiect exclusiv domeniului science-fiction, dar în prezent este o realitate, care dezvăluie lucruri uimitoare. Asta se datorează descoperirilor din neuroștiință și dispozitivelor avansate folosite în laboratoarele de cercetare, de TOP, din întreaga lume.
Află în acest articol cum au reușit oamenii de știință (de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh) să decodeze gândurile oamenilor, care de multe ori nu sunt deloc simple, ci incredibil de complexe.
Navigare rapidă în articol:
- Ce se întâmplă în interiorul creierului uman? – Studiu medical prin scanări RMN
- Care a fost scopul studiului despre activitatea creierului?
1. Ce se întâmplă în interiorul creierului unui om? – Studiu medical prin scanări RMN
Oamenii de știință folosesc scanări RMN, prin care află gândurile și sentimentele oamenilor.
Conform unui articol de pe CBS News, oamenii de știință, de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, au realizat cercetări prin care au arătat că gândurile oamenilor pot fi citite cu un aparat RMN avansat. Mai exact, este vorba despre identificarea tiparelor de activitate în creierul oamenilor, care se formează la diferite gânduri.
Ei au decodificat ce se întâmplă în interiorul creierului uman. Gândurile sunt o rețea de neuroni din creier. Întrebarea pe care o au oamenii este dacă orice activitate din creier ar putea fi analizată, identificată și decodificată.
Iată ce au descoperit oamenii de știință de la Universitatea Carnegie Mellon, prin cercetări realizate timp de 10 ani
În primul rând trebuie spus, că s-a folosit o tehnologie avansată, un dispozitiv nou de Imagistică prin Rezonanță Magnetică (RMN), care este numit Imagistică prin Rezonanță Magnetică Funcțională (FMRI). Acest dispozitiv oferă posibilitatea de a măsura activitatea creierului prin depistarea modificărilor asociate fluxului sanguin (care are legătură și cu activitatea neuronală). Cu ajutorul lui a fost posibilă decodificarea gândurilor oamenilor.
Oamenii care au participat la studiu, au fost rugați să se gândească la 10 obiecte diferite, în ordine aleatorie. S-au făcut scanări RMN și s-a măsurat nivelul activității în creierul lor. Oamenii de știință au încercat să identifice activitatea din creier. Ei au identificat tipare distinctive de activitate în creierul subiecților, pentru fiecare obiect din cele 10, la care aceștia s-au gândit.
S-a analizat nivelul de activitate în creier și s-a constatat că există tipare unice pentru fiecare obiect și acestea pot fi identificate. Inițial s-a experimentat pentru gânduri mai simple, apoi pe gânduri din ce în ce mai complexe. Oamenii au fost rugați să se gândească la diferite obiecte, dar și la alte lucruri despre spiritualitate, sau despre iertare, dezgust, bârfă, invidie, alte trăiri sau emoții negative.
Rezultatele au fost diferite în ceea ce privește activitatea creierului pentru fiecare gând în parte. Asta s-a observat din imaginile obținute în urma scanărilor cerebrale RMN. Fiecare gând sau emoție se diferenția prin anumite caracteristici, sesizate imediat de cercetători. Aceștia au reușit să identifice emoțiile prin scanări cerebrale RMN, imaginile fiind foarte clare și precise.
Vezi aici un video despre studiu, despre activitatea creierului și legătura sa cu anumite gânduri:
2. Care a fost scopul studiului despre activitatea creierului?
S-a încercat înțelegerea fundamentală a corpului uman, dar mai ales a creierului și a minții. Nu s-a căutat descoperirea unui mod de a vindeca bolile, ci o înțelegere a minții oamenilor.
Profesorul Marcel Just, de la Universitatea din Pittsburgh, a precizat că vrea să creeze un dicționar de activare a creierului, care să prezinte gânduri diferite din mintea oamenilor.
S-a dorit să se afle cum ar putea ajuta acest studiu în depistarea gândurilor la persoanele sinucigașe. Medicul psihiatru David Brent, de la Universitatea din Pittsburgh este și managerul unei clinici, în care sunt tratați adolescenți sinucigași. După cum el însuși a spus, oamenii sinucigași au gânduri ciudate și nu le place să vorbească despre asta. Cu ajutorul unui dispozitiv de citire a minții, se poate afla mai mult din gândurile acestei persoane, decât ar vrea ea să spună.
Prin urmare, oamenii de știință au vrut să vadă dacă prin scanarea RMN pot afla care sunt gândurile oamenilor, care au tendințe spre sinucidere. Este vorba despre gânduri despre moarte și înmormântare.
În cadrul experimentului, subiecții au fost rugați să se gândească la cuvinte de acest fel – moarte, înmormântare – dar și la cuvinte pozitive – laudă, stare de bine. Rezultatele RMN au arătat diferențe clare în ceea ce privește tiparele de activitate în creier la gândurile negative, comparativ cu cele pozitive.
Care au fost rezultatele studiului, în cazul persoanelor care suferă de Autism?
Un aspect important este și faptul că la persoanele diagnosticate cu Autism, apar diferențe în creier, comparativ cu persoanele care nu suferă de această boală. Asta are legătură și cu modul de gândire.
S-a realizat un studiu pe 17 adulți bolnavi de Autism, care au fost rugați să se gândească la diferite interacțiuni sociale (de umilință, iubire, îmbrățișare). Tiparele de activitate în creierul oamenilor cu Autism au fost diferite, comparativ cu cele ale oamenilor care erau sănătoși. Rezultatele studiului au avut o precizie de 97%. Asta s-a datorat modului de gândire. Persoanele cu autism s-au gândit la îmbrățișare fără implicarea de sine, de aceea la ei activarea în creier a fost mai mică.
S-ar putea să te intereseze și articolul: Top 10 descoperiri medicale revoluționare în istorie.