Glicina este un aminoacid neesențial care nu are efecte secundare asupra organismului. Acest lucru înseamnă că glicina nu poate fi produsă de organism și este necesar să fie luată din alimente. Se găsește în soia, carne de pui, somon, fulgi de ovăz, orez, arahide. Glicina este cel mai mic și mai simplu aminoacid din corp și poate fi administrată în orice cantitate ca supliment alimentar. Cei care exagerează cu aportul de glicină pot suferi de o stare de oboseală puțin mai mare.
treonina se gaseste in lactateÎn general acest aminoacid are un efect benefic asupra organismului, produce mai multă energie. Glicina este un bun remediu pentru mahmureală, este un aminoacid foarte important pentru sănătate deoarece consolidează sistemul imunitar. Are efect benefic asupra funcției hepatice deoarece ajută la detoxifierea ficatului – organ ce poate fi afectat mai ales de consumul excesiv de alcool.
Glicina se găsește în special in țesuturile conjunctive și în piele, are rolul de a grăbi vindecarea și regenerarea țesuturilor. Glicina este o componentă a colagenului, deci este un factor care stimulează regenerarea pielii și a cartilajului articular. Glicina previne osteoartrita, deoarece îmbunătățește structura cartilajului articular.
Are rol și în metabolismul creatininei, care îmbunătățește sistemul muscular, oferă energie celulelor musculare și promovează refacerea țesuturilor mușchilor. Un alt rol important al glicinei este în metabolismul hemoglobinei, și deci a moleculelor care transportă oxigenul în sânge. Glicina este recomandată persoanelor care suferă de diabet. Suplimentele de glicină trebuie să facă parte din dieta diabeticilor deoarece au rolul de a normaliza nivelul de zahăr din sânge, care apare mai ales din cauza unor alimente ce au un conținut mare de carbohidrați.
Acest aminoacid are rolul de inhibitor neurotransmițător, deci poate fi un bun remediu pentru combaterea crizelor de epilepsie și un supliment care este necesar bunei funcționări a sistemului nervos central. Glicina reduce hiperactivitatea și poate fi un medicament pentru tratamentul depresiilor maniacale.
Este folosită de sportivi deoarece ajută la realizarea unor performanțe ridicate la fel ca și alte suplimente de aminoacizi. Ajută la dezvoltarea oaselor, tendoanelor, mușchilor, dinților, pielii. Proteinele și aminoacizii se folosesc frecvent de sportivi deoarece ajută la formarea masei musculare și la refacerea rapidă a glicogenului muscular după efortul depus în orele de antrenament.
În plus, glicina are și proprietăți antiinflamatorii de aceea suplimentele care o conțin sunt recomandate pentru tratamentul problemelor degenerative și inflamatorii ale articulațiilor. Aminoacizii în general sunt utilizați de sportivi deoarece îi ajută să obțină performață.
Deficitul de glicină în corp poate da crampe musculare, stări accentuate de oboseală, de apatie și epuizare, anumite tulburări neurologice și degradări progresive ale țesutului conjunctiv. Glicina poate fi luată din alimente bogate în proteine, soia și arahide, dar poate fi convertită în corp și din serină și treonină.
Toți acești aminoacizi au funcții importante în organism, mai ales pentru creștere și dezvoltare, pentru consolidarea sistemului imunitar și pentru metabolismul acidului uric. Glicina are rol esențial mai ales pentru stimularea hemului din hemoglobina din sânge. Acest aminaocid se găsește și în lichidul din prostată de aceea menține normală funcția și sănătatea prostatei.
Video – Proprietățile antiinflamatorii ale aminoacidului glicină: